Recenzie ”Cartea memoriei” de Lara Avery

de | sept. 4, 2023 | Beletristică, Ficțiune pentru Adolescenți, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CARTEA MEMORIEI ARE REDUCERE PE:

Cartea memoriei copertaNu o să mă credeți când vă voi spune cât am plâns citind „Cartea memoriei” de Lara Avery. Mult de tot! Am dat-o pe bocit și suspine și lacrimi în batistă.

Nu aș fi crezut că o carte YA mă va impresiona până la lacrimi. Și în plus, a avut un final care m-a sfâșiat. De acolo și lacrimile și hohotele de plâns.

Aproape tot romanul lui Lara Avery e scris ca un jurnal

Sau ca o carte de memorii, cum se exprimă protagonista. Și cum e și titlul de altfel. Cartea memoriei e de fapt un caiet în care ea își așterne gândurile, emoțiile, trăirile, tot pentru ea cea din viitor, care s-ar putea să nu știe nimic sau mai nimic despre ea cea din trecut.

Dacă îți place recenzia cărții CARTEA MEMORIEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Lara Avery

V-am amețit? De fapt nu e atât de complicat. Dar boala protagonistei e, și o schimbă cu fiecare minut ce trece.

Eu chiar cred că această carte vă va emoționa. Chiar dacă e pentru tineri și adolescenți, tineri adulți, și adulții sau maturii poate că vor găsi ceva substanță și sentiment în ea.

”Cartea memoriei” spune povestea dulce amăruie a unei adolescente care cunoaște iubirea și pierderea, și care însemnează totul în jurnal

Sammie este o fata super deșteaptă, care știe deja cam ce vrea de la ea în viitor. Planul său este cât se poate de bine conturat. Vrea să absolve clasa printre primii din grupă și să plece din orășelul ei cât de repede posibil.

Nimic nu pare să îi stea în cale chiar dacă recent află despre o boală genetică rară pe care ar avea-o și care promite să-i distrugă viața. Sammie rămâne cât se poate de sigură pe ea și de încrezătoare că o va putea depăși prin mintea ei genială și forța pe care le are.

Această boală bizară descoperită de doctori se spune că i-ar șterge treptat amintirile și apoi i-ar afecta din ce în ce mai mult sănătatea, până la un final brutal și prea timpuriu pentru o ființă atât de tânără.

În acest fel ia naștere cartea memoriei

Sammie începe să-și noteze în jurnal zi de zi ceea ce face, ceea ce simte, cum vede că este deja afectată de boală. Totul pentru a-i ușura existența lui Sammie, cea de mâine și poimâine, când lucrurile o pot lua razna.

În acest caiet de memorii, fata așterne fiecare detaliu al întâlnirilor cu cel de care e îndrăgostită, dar și dorul față de prietenul ei din copilărie, care o mistuie. Sammie scrie despre prietena ei și despre clubul de dezbateri, despre fricile ei și despre relația cu părinții și fratele ei. Nu totul e dramatic la paginile pe care le veți citi. Veți întâlni și pasaje și situații amuzante, scenarii care vă vor face să vă îndrăgostiți de viață și de oameni.

Toată lumea e amintită în această carte. Cei buni, cei răi. Pentru ca fata din viitor să știe cine i-a fost alături, cine a trădat-o, cine a făcut-o să râdă, cine a făcut-o să sufere.

Adolescenta e conștientă că inevitabilul se poate produce la un moment dat. Însă până atunci ea vrea să trăiască chiar și puținul rămas la maxim. Iar dacă e să moară, să rămână vie în amintirea celorlalți prin aceste rânduri.

Romanul acesta YA mi-a pătruns atât de tare pe sub piele încât și acum, după multă vreme de la citirea cărții, scriind aceste rânduri, tot îmi vine să plâng gândindu-mă la poveste și mai ales la final.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CARTEA MEMORIEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CARTEA MEMORIEI
Autor: Lara Avery
An apariție : 2017
Editura: YOUNG ART
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 166

Alte recenzii de la Lara Avery:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1811 zile și a scris până acum 408 articole. Se află pe poziția 4 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments