Recenzie „Minunea” de R.J. Palacio

de | apr. 15, 2017 | Cărți pentru Copii, Ficțiune, Recenzii cărți

Consider că deosebita copertă te va îndemna inițial să pui mâna pe această carte și să furi câteva rânduri în timp ce o răsfoiești, însă ceea ce te va face să rămâi este povestea incredibilă pe care o conturează cu atâta omenie și curaj scriitoarea R.J. Palacio.

Minunea vine ca un răspuns pentru indivizii care încă mai judecă o carte după copertă, și nu după esență, și ne demonstrează cât de înșelător poate fi ochiul uman, întrucât: Bine nu se vede decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi. Să nu uităm cuvintele vulpiței din Micul Prinț, deoarece, oricât am nega cu vehemență, aceasta este realitatea în care suntem supuși să conviețuim.

August Pullman este o minune a creației, deoarece a fost, din nefericire, înzestrat cu o diformitate facială, care nu i-a permis să se dezvolte în totalitate precum un copil normal și care i-a îngrădit paleta de prieteni încă de la o vârstă fragedă. La numai zece ani, a suferit numeroase operații și injecții, însă suferința produsă de acestea a părut mult mai ușoară decât suferința produsă de izolarea socială. Nu este atât de ușor când copiii din parc te privesc ca pe un orc și evită să se joace cu tine și nu este atât de ușor nici când părinții șușotesc îngroziți de monstruozitatea ce le-a fost dat să vadă.

Părinții lui August nu pot închide în totalitate gura lumii, dar nici nu pot să îngrădească totalmente evoluția fiului lor. I-au hotărârea să-l înscrie în ciclul gimnaziul pentru a contura noi prietenii și pentru a învăța să înoate prin marea vieții, indiferent de obstacolele puse în cale.

Speriat și sceptic la început, nu empatizează cu idea strălucită a părinților, întrucât i-ar fi convenit mai degrabă să-și petreacă zilele cu Daisy, câinele său, și cu Via, sora lui mai mare, dar nu poate rămâne închis pentru eternitate. În ciuda chipului diform, August chiar este un copil excepțional, învață bine, are bun simț, iar aceste lucruri se împletesc ideal cu un aer ludic, demonstrând că poate fi și amuzant când trebuie.

Decizia de a intra la o școală gimnazială îl va face pe August să cunoască cu adevărat ce înseamnă o prietenie. Îl va face să conștientizeze că persoanele false și fandosite sunt pretutindeni, însă el nu trebuie să se schimbe și să-și piardă din esența pentru a le mulțumi. De asemenea, va cunoaște persoane deosebite și profesori săritori, care mereu vor veni în ajutorul elevilor.

Acestea fiind spune, nu trebuie să eziți nici măcar o secundă înainte să citești cartea. Literatura pentru copii aduce o morală pentru toate vârstele: Acceptarea și iubirea aproapelui indiferent de înfățișare.

Spor la citit!

Titlu: MINUNEA
Autor: R.J. Palacio
An apariție : 2012
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 5665

Alte recenzii de la R.J. Palacio:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett
Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett

Anul de grație este o lectură ce te prinde repede în mreje. Ajungi atât de fascinat încât nu te poți opri din lecturat până nu afli deznodământul. Se pare că Kim Liggett știe exact cât mister să inoculeze, câtă iubire și cât dramatism pentru ca, la sfârșit, în ciuda...

Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu
Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu

Toni se hotărăște sa moară. Cam la această propoziție s-ar putea rezuma pe foarte scurt toată acțiunea romanului. Nu este bolnav, nu suferă de o boală incurabilă care să îl oblige să ia în considerare această variantă. Din contră, aflat în al cincilea deceniu de...

Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu
Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu

Am așteptat cu nerăbdare această carte deoarece sunt fan declarat Stănescu. Abraxas este o carte care din punctul meu de vedere este mult underrated. Și încă aștept să i se facă dreptate. Dacă pentru Theodorus s-a putut, trebuie să se poată și pentru ea deoarece este...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Giurcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 9 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Giurcanu aici. Cristina Giurcanu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
"Well, you know what they say: If you don't have anything nice to say about anybody, come sit by me."
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
simona

Multumesc pentru recenzie. Cartea aceasta este una dintre cele recomandate de doamna invatatoare pentru fetita mea de clasa a patra ca facand parte din lectura obligatorie, de aceea, citind recenzia, ma bucur ca mai sunt profesori care depasesc sfera aceea a clasicelor lecturi (scriitori de a cum doua secole care sunt importanti prin ceea ce reprezinta pentru noi ca popor, dar nu trebui impusi unor copii care acum se dezvolta) si pun accentul pe ceea ce constituie latura noastra umana.
O zi placuta

blogusmagic17

Mă bucur că există profesori de acest gen și sper ca numărul lor să crească. Eu nu am reușit să-i prind pe aceștia, iar cei din generația mea parcă ne impuneau să citim anumite cărți, iar astfel se stârnește în interiorul multor tineri sau copii dezgustul față de lectura obligatorie. Dacă împletim mai multe genuri, copilul sunt sigură că va fi atras să citească din ce în ce mai mult.
Sper să aveți și dumneavoastră o zi plăcută!