Recenzie ”Muzeul Inocenței” de Orhan Pamuk

by | May 2, 2017 | Beletristică, Cărți Premiate, Dragoste, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA MUZEUL INOCENȚEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

După o pauză îndelungată, revin în forță cu o lectură care m-a lăsat într-o stare oarecum duplicitară. Pe de o parte este prima mea întâlnire cu scriitorul turc, Orhan Pamuk, pe de altă parte este vorba de literatura unei națiuni pe care o ador.

Ce este acest muzeu al inocenței? Un amalgam de amintiri confuze, închegate în sume vagi de obiecte atinse de subiectul idolatriei personale. În esență, este un soi de confirmare a obsesiei eroului principal, Kemal. Fiu de persoane înstărite, aflat în prag de logodnă cu Sibil, o domnișoară de aceeași stare și rang social, Kemal renunță la tot pentru așa numita ”dragoste” pentru verișoara sa îndepărtată Füsun.

De ce folosesc în mod răutăcios aceste ghilimele? Deoarece mi se pare absolut fadă această domniță, avidă de slavă și faimă. Pe când Kemal dezvoltă o veritabilă obsesie meticuloasă, aceasta dispare din peisaj, lucrurile luând o turnură absolut indezirabilă.

Deoarece un astfel de roman este sortit prin definiție unui eșec, eroul nostru nu face altceva decât să se arunce și mai tare în vâltoarea bolii sale. Da, această tendință maladică de a fi mereu în preajma obiectului adorației îl aruncă în diverse extreme, care mie, din prisma unui cititor rațional, îmi sunt absolut neinteligibile.

Ce mi-a plăcut la romanul lui Pamuk:

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Orhan Pamuk
  1. Scriitura fluentă, detalizată și sensibilă, prin care reușește să atingă coardele spirituale ale oricărui om, cât de cât sensibil;
  2. Descrierile unui Istanbul a anilor 60-70, care reușește să cucerească. Aproape am simțit briza de pe Bosfor, am gustat deliciile bucătăriei tradiționale și am luat parte la petreceri ale elitei osmane;
  3. Construcția personajelor masculine și deviația de la tematica tradiționalismului islamic. Romanul dă impresia unei emancipări literare și se aseamănă în mare parte cu literatura europeană.
  4. Legătura dintre acest roman și alte lucrări ale autorului, la care acesta face referință și incită astfel cititorul.

Ce nu mi-a plăcut la ”Muzeul Inocenței”:

  1. Personajele feminine absolut fade. Sibil mi-a părut pe alocuri victima ideală, iar Füsun o puștoaică insensibilă și oarecum prostuță. Am reușit să trec de la simpatie la o veritabilă ură pentru ea.
  2. Unele șabloane și repetiția inutilă a acelorași stări ale personajului principal, care pe alocuri devenea deja apatic, afemeiat. Nu cred că un bărbat poate cădea pradă unei astfel de slăbiciuni, decât dacă nu e labil stărilor emoționale;
  3. Inserția inutilă a unor personaje secundare, care dinastic se încadrează bine, dar ca rol se pierd în fundal.

Per ansamblu, lucrarea merită citită, dar nu aș recomanda-o ca primă introspecție a lucrărilor lui Orhan Pamuk. Cert este că nu renunț ușor, iar pe listă mai am și alte romane ale acestuia.

Lecturi frumoase!

Titlu: Muzeul Inocenței
Autor: Orhan Pamuk
An apariție : 2010
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 2.05.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Un Istanbul frumos, scăldat de Bosfor, în care își dau întâlnire metehnele umane și dragostea.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

"There's one novel, Cujo, that I barely remember writing at all. I don't say that with pride or shame, only with a vague sense of sorrow and loss. I like that book. I wish I could remember enjoying the good parts as I put them down on the page." Stephen King Eu am doi...

Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 1547 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 21 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments