Recenzie “Nebunul” de Savatie Baștovoi

de | iun. 29, 2022 | Lecturi Motivaționale, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NEBUNUL ARE REDUCERE PE:

Cu siguranță romanul de față este o dovadă clară că religia adaptată la nevoile societății moderne, poate deveni interesantă și pentru cei îndepărtați de ea. Prezentarea vieților sfinților sub forma unui roman precum cel de față ar putea fi o nouă modalitate de propagare a religiei.


Romanul de față este inspirat din viața Sfântului Simeon cel Nebun pentru Hristos din Edessa. Acțiunea se petrece în secolul al VI-lea, în Emesa, cea mai de seamă cetate a Siriei.

Scena care deschide romanul este cea în care un bărbat cam de șaizeci de ani intră în cetatea Emesa cu o funie de care este legat un câine mort. Chiar din primele clipe ale apariției lui, acesta îi convinge pe localnici că nu este altcineva decât un călugăr nebun. Ulterior unii își vor schimba părerea.
Această figură mistică ne trezește interesul și ne face curioși chiar din primele rânduri. Curiozitatea ne este păstrată până la sfârșit. Simeon, supranumit de către toți Nebunul, devine pentru cititor un personaj intrigant la început, iar apoi câștigă simpatie și admirație. Multe pilde pe care Nebunul le oferă prin comportamentul său sunt menite să sensibilizeze și să pună accentul pe importanța iertării și a dragostei aproapelui.

În una din pildele sale el accentuează că omul cuprins de slava deșartă trăiește propria slavă și din pricina asta nu vede adevărul. În acest context omul se bucură de sine și nu are putere să se bucure de celălalt, de aceea este un păcat împotriva dragostei.

Dacă îți place recenzia cărții NEBUNUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Savatie Baștovoi

Abia spre final aflăm că acest pustnic se comportă precum un nebun, pentru a imita comportamentul oamenilor. Face acest lucru în speranța ca oamenii să se vadă în nebuniile lui ca într-o oglindă și, cunoscând astfel cât de caraghioși și de vrednici de râs sunt, să se oprească din răutățile lor.

Nu trebuie să cerem de la Dumnezeu ceea ce putem face noi ca oameni – răspunse pe neașteptate Nebunul. Oare crezi că Dumnezeu singur n-ar dori să-i tămăduiască pe toți oamenii din lume? Dar Lui îi este mai plăcut când om pe om să ajută, pentru că așa se înmulțește în lume dragostea.

Fericit este omul a cărui minte stăpânește peste simțurile sale și le face să lucreze numai ceea ce este bine și folositor. Cu adevărat un astfel de om este mai fericit decât un împărat care domnește peste lumea întreagă, dar peste simțurile sale nu este stăpân!

Așa să trăiești pe pământ, ca și cum nu ai fi, dar la plecare să lași un gol în urma ta.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NEBUNUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: NEBUNUL
Autor: Savatie Baștovoi
An apariție : 2009
Editura: CATHISMA
Nr. Pagini: 124
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 9316

Alte recenzii de la Savatie Baștovoi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 474 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments