Recenzie „Necredincioasa” de Ayaan Hirsi Ali

by | Jan 22, 2015 | Biografii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NECREDINCIOASA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Necredincioasa de Ayaan Hirsi AliPersonal cred că scopul romanelor autobiografice este acela de a ne face cunoştinţă, într-un mod indirect dar intim în acelaşi timp, cu personalităţi din lumea întreagă. În cele mai fericite cazuri, romanul autobiografic împărtăşeşte poveşti de viaţă nemaipomenite şi devine text motivaţional pentru cei care se afundă în paginile cărţii respective. Acesta este şi cazul volumului „Infidel”, tradus în româneşte „Necredincioasa”, scris de Ayaan Hirsi Ali.

Personajul principal al volumului, însăşi autoarea, este „una dintre cele mai controversate figuri politice şi o ţintă pentru terorişti, o personalitate notabilă şi enigmatică, ale cărei critici vehemente asupra Islamului au făcut să fie îndrăgită de către conservatori şi populară printre cei de stânga…”, precizează The Boston Globe.

Autoarea s-a născut în Somalia în 1969. A trăit mare parte a tinereţii sale în ţări islamiste precum Somalia, Arabia Saudită sau Etiopia. Copilăria şi adolescenţa autoarei au fost marcate de întâmplări care depăşesc imaginaţia multora dintre noi: de la bătăi crunte, la circumcizie şi până la mariaj forţat, toate acestea în numele religiei şi al onoarei. Mariajul forţat a fost cel care a determinat-o pe Ayaan să fugă în Olanda. Aici a început să lupte pentru propria libertate şi linişte. Când le-a obţinut, autoarea nu s-a oprit, ci a continuat să lupte cu mare dăruire pentru drepturile femeilor venite din ţările Islamice.

După multă muncă, autoarea a  devenit membră a Parlamentului Olandez. Din cauza acţiunilor demarate pentru a proteja femeile islamiste, Ayaan Hirsi Ali a fost ameninţată cu moartea şi atacată de islamiştii extremişti. „Oamenii mă întreabă mereu cum este să trăieşti primind ameninţări cu moartea. E ca şi când ai fi diagnosticat cu o boală cronică. Se poate amplifica şi te poate omorî sau nu. Se poate întâmpla într-o săptămână sau se poate întâmpla timp de decenii.”, menţionează autoarea în volum.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ayaan Hirsi Ali

Spre finalul cărţii, autoarea volumului autobiografic ne spune că a plecat din Olanda în Statele Unite, unde continuă lupta pentru apărarea drepturilor femeilor musulmane.

Există nişte concluzii care m-au năpădit imediat ce am terminat de parcurs acest volum. În primul rând, ar trebui să apreciez mai mult că am avut norocul de a mă naşte şi de a creşte sănătos într-o ţară unde libertatea de exprimare şi libertatea femeilor sunt garantate. În plus, încep să îmi dau seama că religia neînţeleasă şi aplicată radical face mai mult rău decât bine. Autobiografia lui Ayaan Hirsi Ali mi-a dat sentimentul că trebuie să muncesc şi să lupt pentru ceea ce îmi doresc şi depăşesc teama atunci când aceasta mă înconjoară.

Recomand această carte tuturor. Este un volum tulburător, dar merită citit până la ultima filă.

🔥 CARTEA NECREDINCIOASA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Necredincioasa
Autor: Ayaan Hirsi Ali
An apariție : 2011
Editura: RAO
Nr. Pagini: 476
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.01.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Volum autobiografic tulburător care a stârnit multe controverse odată cu apariţia sa. Autoarea împărtăşeşte cu cititorii săi gânduri intime şi explică fiecare pas care au făcut-o să devină necredincioasă. Mi-a plăcut foarte mult faptul că în paginile cărţii se găsesc şi fotografii din arhiva personală a autoarei.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Iulia Drăghici este redactor Booknation.ro de 2089 zile și a scris până acum 120 articole. Se află pe poziția 10 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Iulia Drăghici aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments