Recenzie Nopti Albe de F.M. Dostoievski

de | nov. 27, 2014 | Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NOPTI ALBE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

26-294985-Coperta_fataNopți albe de F.M. Dostoievski este o nuvelă care deși lipsită din punct de vedere tehnic, de grandoarea unui roman a fost luată în seamă de regizori celebri care au ecranizat această poveste scurtă, fiecare în maniera proprie. Luchino Visconti, Robert Bresson, James Gray și chiar regizori indieni și iranieni au transpus nuvela în scenariu de film atrași cu siguranță de intensitatea, dar poate și de absurdul neîmplinirii unei iubiri.

Ca în de altfel  marea majoritate a scrierilor lui Dostoievski, personajul principal este și naratorul scrierii, realizându-se astfel o legătură sinceră și caldă cu cei care-i citesc opera, și în Nopți albe găsim aceiași abordare. Personajul principal, un bărbat singuratic încă tânăr care trăiește izolat într-un oraș superb, Saint-Petersburg. Aici nu pot să mă abțin și să nu fac un comentariu, într-adevăr cele mai frumoase nopți albe, mai ales de vară și eu le-am petrecut în Saint Petersburg, un oraș pe care dacă nu l-ați vizitat, vă recomand dincolo de orice stereotipuri legate de Rusia, să îl vizitați pentru măcar o săptămână.

Așadar acest bărbat care trăiește într-un univers creat de el, cum am spune noi acum în secolul nostru, o zonă de confort mult prea călduță, ajunge printr-o aruncare de zaruri a destinului să întâlnească o făptură feminină, cum altfel decât lipsită de consolare. Nastenka este o fată foarte tânără, care are o poveste un pic de domeniul fantasticului, dacă consideram faptul că era legată, prinsă cu un bold toată ziua de poala bunicii ei oarbe. Nastenka îi face, dacă ne putem exprima astfel,  personajului principal patru nopți albe (atât și durează întreaga acțiune a nuvelei plus o dimineață) din pricina dragostei la prima vedere și a implicării lui într-o istorie amoroasă pe care fata asta frumoasă i-o va împărtăși.

Legătura dintre cei doi apare oarecum firesc, sunt atrași de poveștile de viață ale fiecăruia, doi străini care ajung să-și povestească cu mare sinceritate viețile lor de până în clipa în care soarta i-a adus față în față. Nu vă voi dezvălui istoria de amor în care îl implică bruneta pe naratorul nuvelei, dar vă voi spune că acesta ajuge să se îndrăgostească iremediabil de aia, împlinindu-și stfel măcar o parte a viselor cu ochii deschiși pe care și le imagina dintotdeauna. Visătorul izolat de lumea în care trăia se va îndrăgosti de femeia care îl va asculta povestindu-și săraca experiență de viață.

Deznodământul nuvelei nu este unul de telenovelă, oricum pe la 1800 în Rusia stilul dulceag al  scrierilor nu era deloc unul foarte folosit, ci din contră puțin mai multă dramă pentru gustul unora.

La final vă recomand încă o dată măcar o dată în viață să trăiți o poveste de dragoste rusească în nopți albe de vară în Saint Petersburg.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții NOPTI ALBE?

Vezi toată lista de cărți scrise de F.M. Dostoievski sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NOPTI ALBE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Nopti Albe
Autor: F.M. Dostoievski
An apariție : 2002
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 40
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 27.11.2014
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu este redactor Booknation.ro de 2598 zile și a scris până acum 92 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments