Recenzie ”O istorie dată naibii: 111 povești pe care ar fi trebuit să le afli la şcoală” de Căpitanul

de | feb. 14, 2023 | Divertisment, Istorie, Literatură Contemporană, Non Fictiune, Recenzii cărți

Cine e Căpitanul? Naiba știe, că eu chiar n-am idee. Tot ce vă pot spune este că este gras, scund și antisocial ceea ce-l face și dificil de răpit, și nu zic eu asta, el singur recunoaște. Mai pot să vă spun că scrie. Scrie nonșalant, cu umor negru și fără să-l intereseze dacă ție îți place sau ba ce scrie. Și ultimul lucru cert e că nu este tatăl tău. Și dacă am epuizat subiectul despre identitatea autorului, să trecem și la una dintre cărțile sale – O istorie dată naibii: 111 povești pe care ar fi trebuit să le afli la şcoală. Trebuie să vă avertizez din start să nu vă așteptați la foarte multe date istorice, deoarece acestea sunt foarte succinte și punctuale, în schimb pregătiți-vă pentru o serie de sfaturi ce pot fi puse în practică bazate pe comportamentul a 111 sau mai multe personaje istorice transformate de-a lungul timpului în legende și modele de urmat, admirat sau din contră.

Principalele sfaturi ar fi: să nu lăsați frica să vă conducă viața, să vă concentrați pe lucrurile care vă fac sufletul să vibreze şi să nu irosiți nicio clipă cu lucruri pe care nu le puteți schimba. Fiți curajoşi şi temerari, frica e doar prima treaptă pe scara împlinirii. Şi câteodată e chiar bună pentru că acționează întocmai ca un arc. Un şut în cur poate fi dureros şi îți poate zgândări orgoliul, dar de obicei te împinge în direcția bună. Decât să judecăm de două ori, să ne răzgândim de trei şi să nu ne hotărâm niciodată, mai bine luăm taurul de coarne și învățăm mersul pe sârmă.

Poveștile lui se pliază pe realitatea urâtă a vieții contemporane și expun fapte concrete și mărunte din viața unor eroi de legendă, punând accent pe ironie și condimentând textul cu multe glume de șantier pentru a crea un ambient propice și comod. Nu știu dacă este un umor corect, dar este un umor de tip moralist, unul de tip stand-up, frust și brutal. Și este genul de umor gustat din plin în vremea în care trăim deoarece ofensează și jignește fără părtinire, nu individual, ci colectiv, la grămadă, unul din care nimeni nu scapă nescărpinat. Hazul de necaz și spiritul mucalit nu-ți ocupă mult timp și nervi și este înțeles fără a apela la subtilități și paranteze. Prinși într-un text saturat de sarcasm, ironie și țărănie, poate găsim calea de a ne accepta și asuma scăpările și slăbiciunile. E adevărat că unele paralele între atunci și acum ar putea părea penibile și altele deplasate, dar sunt indisolubil legate de tipul de umor folosit,  lipsit de subtilitate și chiar vulgar. Atuul Căpitanului îl constituie prospețimea textului, deoarece povestirile nu sunt ieșite din comun, din contră, unele sunt chiar slăbuțe, altele bizare, și poate câteva destul de bune, dar modul în care le expune este propriu și șugubăț, mârlănesc și pe alocuri chiar macabru. Sunt scurte și șocante și expun o lume nebună în care posibilul și imposibilul, credibilul și fantasticul, realitatea și psihoza se amestecă și se contopesc.

În concluzie, pregătiți-vă să citiți despre femei abandonate care au refuzat să cadă în depresie și și-au luat viața în propriile mâini chiar dacă epoca nu le ajută cu niciun fel de drepturi, despre persoane lipsite de inhibiții sau pudibonderie, rebele, emancipate, erudite, bogate sau sărace, deștepte, hotărâte, ambițioase sau, pur și simplu, curajoase, abandonate de soți, familie sau societate care au luptat până la capăt pentru libertatea de gândire și acțiune.

O să citiți despre stimă de sine, bun-simț, nevoia de apartenență, dreptul la egalitate de șanse, proprietate și fericire. Despre nevoia de a face ceea ce îți dorești chiar dacă regulile sociale absurde îți stau împotrivă. Despre cupluri de succes care au făcut echipa perfectă fără a fi nevoite să schimbe ceva la propria persoana pentru a fi iubite sau acceptate. Despre căsătorie, divorț și nedreptate. Despre importanța socializării și impactul negativ și toxic al rețelelor de socializare online. Despre pasiuni și hobby-uri duse la extrem. Despre confort și greșeala de a te mulțumi cu puțin. Despre vremelnicia priorităților și despre continua schimbare a acestora în viață. Despre prietenie și isterie. Despre infinitatea de șanse pe care le întâlnești în viață și inutilitatea de a dispera. Despre forțe proprii și puterea de a schimba lucrurile reinventându-te. Despre teama de ratare care te oprește să experimentezi lucruri noi și să trăiești clipa. Despre sutiene, pantofi cui, țâțe, sfârcuri, vagine, penisuri, cojones și sex. Despre prostituție, curvăsăreală și infidelitate. Despre sifilis și importanța descoperirii prezervativului.  Despre tenacitate și oportunitate. Despre diete și excese. Despre rebeli fără cauză și lași periculoși. Despre ratați, câini detectivi și teroriști. Despre gelozie și nebunie. Despre criminali, curve, deportări, căsătorii aranjate și noi începuturi. Despre fumat în public, dreptul de a bea vin, arestări, asasinări și discriminări. Despre tehnici de agățat și tehnici de scăpat. Despre războaie prostești și morți inutile. Despre muieri date naibii care au plecat la război, au protestat, au făcut piraterie, au răsturnat tronuri și au devenit legende. Despre motivație, inspirație și rețete delicioase inventate de frică. Despre o lume a bărbaților în care femeile se văd obligate să poarte pantaloni și suspensoare. Despre sufragete și complimente de genul: Piei, satană! Despre diete, beții și somnolență. Despre păpuși și obsesii. Despre lupte călare pe elefanți și aroganță. Despre secrete, morminte și încredere. Despre pinguini, hormoni și infidelitate. Despre crocodili și metode contraceptive. Despre madame de Pompadour și puterea de atracție a unei trăsuri roz-aprins. Despre cartofi, titluri academice și mahmureală…și câte și mai câte. Spor să aveți!

 

Titlu: O ISTORIE DATĂ NAIBII: 111 POVEȘTI PE CARE AR FI TREBUIT SĂ LE AFLI LA ŞCOALĂ
Autor: Căpitanul
Traducător: Cosmin Maricari
An apariție : 2021
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 376
Limba: Română
Gen Literar: Literatura de divertisment
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 7561

Alte recenzii de la Căpitanul:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Dulce furie” de Sash Bischoff
Recenzie „Dulce furie” de Sash Bischoff

Dulce furie de Sash Bischoff este o carte care își propune să se încadreze în categoria thrillerelor de calibru, în genul lui Alex Michaelides, cu o copertă atrăgătoare ce promite multe. Din păcate, pentru mine, lectura s-a încheiat cu un gust amar. Nu am reușit să...

Recenzie „Pe mâna sorții” de Hannah Bonam-Young
Recenzie „Pe mâna sorții” de Hannah Bonam-Young

Haide să vă vorbesc despre o carte care m-a surprins într-un mod plăcut și mi-a aprins curiozitate despre autoarea Hannah Bonam-Young. Coincidența face că i-am văzut foarte des cartea nouă "Out of the Woods", fără să știu că este partea a doua din această serie, după...

Recenzie „Un strop de haos” de Scarlett St. Clair
Recenzie „Un strop de haos” de Scarlett St. Clair

Această serie scrisă de Scarlett St. Clair a fost hot and cold pentru mine, pentru că m-a trecut prin multe stări și m-a făcut să iubesc povestea, dar să o și urăsc în același timp. Este destul de greu de explicat, pentru că primul meu gând este să recomand seria, dar...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 6 ani, 3 luni, 4 zile și a scris până acum 617 articole. Se află pe poziția 3 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments