Cartea “Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței” de Gabor Mate face parte din Colecția Psihoterapia de la Editura Herald. Nu a fost un volum la care să cred că voi ajunge vreodată. Dar chiar dacă l-am parcurs într-o perioadă mai îndelungată de timp, mi-a hrănit unele curiozități legate de dependență.
Cartea nu poate fi numită deloc o antologie de curiozități despre problema dependențelor
Este cu precădere o lucrare mai mult științifică în care se îmbină atât experiența personală, cât și explicațiile oamenilor de știință în ceea ce privește un subiect ce afectează foarte mult lumea de azi.
Deși mă așteptam, după titlu, să dau peste o carte care tratează ideea mai multor dependențe, aceasta se axează mai mult pe problematica drogurilor. Și avem chiar și un epicentru în jurul căruia este dezvoltată cartea. Este vorba în mare despre pacienții săi cu problema drogurilor în sânge, din cartierul rău famat Downtown Eastside din Vancouver, Canada.
Gabor Mate este un doctor canadian de origine maghiară cu mulți ani de experiență și cu multe lucrări la activ. În cartea sa, “Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”, el reunește cu succes experiența sa de mulți ani ca medic de familie. Dar mai ales ca doctor aflat în sprijinul dependenților de droguri cei mai răi din Canada.
Lucrarea sa nu este chiar atât de simplu de răzbătut. Nu este o operă de ficțiune, ci rezultatul a nenumăraților ani de muncă și a reflecțiilor personale asupra subiectului dependenței. Este o scriere adresată mai ales rudelor și prietenilor celor care se află într-o asemenea situație aparent fără ieșire.
Oricine are câte ceva de învățat din această carte stufoasă, jumătate studiu de caz, jumătate explicații științifice și dovezi aduse în urma cercetărilor
Prin scrierea sa, Doctor Gabor Mate nu încearcă să te facă să vezi totul într-o singură culoare. În nici un caz să găsești mai ușor să îi judeci pe cei cu probleme.
Ba din contra. El încearcă să explice care sunt tiparele lor de consum, ceea ce duce la acestea, traumele de care suferă această populație în copilărie sau de-a lungul vieții. De asemenea, sunt implicate și alte elemente care au de-a face cu o asemenea societate viciată. Guvernele, ONG-urile, spitalele, medicii, autoritățile și lumea sănătoasă în general. Cu toții au de-a face cu agravarea problemei acestor dependenți care sunt văzuți ca niște scursuri ale societății.
Partea care mi-a plăcut cel mai mult din cartea “Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței” este relatarea experienței personale a doctorului Gabor Mate
El însuși un dependent în felul său, de muncă și de cumpărarea de casete cu muzică clasică, are o abordare obiectivă asupra subiectului. Și bineînțeles interviurile luate chiar pacienților săi sunt grăitoare. Din aceste discuții și destăinuiri afli alte fețe ale distrușilor dependenți de narcotice. Afli că sunt oameni la fel ca noi restul și că viața lor nu a fost atât de ușoară de au ajuns unde au ajuns. Dar evident că asta nu este o scuză. Și ei, în primul rând, o știu cel mai bine.
Mai mult decât atât, pe lângă tema viciului pentru droguri, aflăm și despre ce înseamnă dependența de alcool, de jocuri de noroc, de cumpărături, sex, senzații tari sau tutun. Nici aceste vicii nu sunt mai inocente decât cel prezentat cu precădere în carte.
Pe mine, amestecul de povești personale și factori științifici, alături de soluțiile pozitive prezentate la final, m-a impresionat mult. De aceea, uneori cartea ți se va părea ușor de străbătut iar alteori vei vedea numai piedici în calea lecturii, dacă îi putem spune în acest fel. Deci, volumul “Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței” de Gabor Mate poate fi considerat o carte de dezvoltare personală. Dar și un instrument incredibil de util pentru profesioniști.
