Recenzie „Pianistul” de Wladyslaw Szpilman

de | mai 3, 2021 | Beletristică, Istorie, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PIANISTUL ARE REDUCERE PE:

Acele cărți care ating cele mai sensibile corzi, cărțile bune și puternice, despre ele scriu cel mai mult și greu, iar cuvintele se adună haotic. Vin cu un sfat încă de la începutul acestei mici recenzii. Vă rog frumos să faceți ca mine, distanți-vă de orice se întâmplă, puneți pe fundal să cânte Chopin (scriu mai jos de ce), și delectați-vă cu o lectură de calitate.

Wladyslaw Szpilman este pianist la un post de radio din Varșovia, când se trezește cu nemții invadând Polonia și furându-i sensul vieții. Ultima lui interpretare a lui Chopin, Nocturne Op.9 No2, îl oprește în fața unei amenințări care pare a fi mai degrabă o ruletă rusească cu titlul „cum vei muri?”. Istoria lui Szpilman se putea termina diferit, mort de foame, împușcat de ucraineni sau nemți, ori de ruși, sinucidere (spânzurătoare sau săritură de la înălțime, mai era și varianta prin otrăvire, dar nu era mereu posibilă), ars de viu sau după bombardament, ori scăpat viu ca prin minune.

Cei 6 ani au fost petrecuți într-o constantă ghicitoare, ce final îl aștepta, regulile jocului se schimbau mereu, fiecare an aducea cu sine o strictețe mai doborâtoare, o senzație de speranță care se stingea aidoma unei lumânări. Și cel mai straniu a fost percepția propriului conștient în momentul lecturii, tu știi exact cât a durat războiul, știi care a fost soarta Poloniei, când a fost eliberată și cum, dar fărâma ceea de naivitate se zbătea cu fiecare zi pomenită de autor, viața lui Wladyslaw a devenit importantă pentru mine și speranța mea în omenire.

Cartea lui Wladyslaw Szpilman este despre Omenie și Omenire, cei doi piloni care pot salva lumea, iar lipsa acestora dau frâu demonilor care ne pot duce spre pierzanie. Printre mulțimea de istorii citite despre WW2, Holocaust, Evrei și Gulagurile sovietice, „Pianistul”, de departe este cea mai bine scrisă carte din această listă neagră.

Dacă îți place recenzia cărții PIANISTUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Wladyslaw Szpilman

Oamenii sunt foarte stranii, tind să creeze distrugând.

Categoric intră deja în topul celor mai bune cărți, pentru că am plâns la puține, iar „Pianistul” este a treia carte care m-a făcut să plâng, chiar fiind în public nu m-am putut abține, privirea tatălui său am văzut-o cu ochii mei. Scriu aceste cuvinte, și iar mă podidesc lacrimile. Neapărat să vă faceți timp pentru ea, merită tot timpul din lume!

Lecturi pline de speranță vă doresc!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PIANISTUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Pianistul
Autor: Wladyslaw Szpilman
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 668

Alte recenzii de la Wladyslaw Szpilman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 630 zile și a scris până acum 135 articole. Se află pe poziția 7 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments