Recenzie „Prăbușirea casei Usher” de Edgar Allan Poe

de | oct. 23, 2021 | Beletristică, Fantezie, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA PRĂBUȘIREA CASEI USHER ARE REDUCERE PE:

Prăbușirea casei Usher de Edgar Allan Poe„Prăbușirea casei Usher” este una dintre povestirile mele preferate de la Edgar Allan Poe și cea care dă și titlul acestui volum de proze scurte ale maestrului genului horror.

Edgar Allan Poe este unul dintre cei mai mari și mai iubiți poeți, romancieri și critici literari americani

Eu, cum ador genul horror, gothic, noir, l-am descoperit prin povestirile sale cu mult timp în urmă. Recunosc că în experiența mea de cititor cu operele lui nu am dat mereu numai de scrieri captivante.

Unele, de exemplu, m-au plictisit, cum ar fi „Jucătorul de șah al lui Maelzel”. Însă, pe de altă parte, proze scurte precum „Crimele din Rue Morgue”, care de altfel se regăsește și în acest volum, m-au acaparat la maxim. Intensitatea cu care scrie și descrie, felul în care provoacă suspansul și îți dă fiori din cauza detaliilor, te face să îi iubești scriitura. Cel puțin, în cazul meu așa s-a întâmplat.

Dacă îți place recenzia cărții PRĂBUȘIREA CASEI USHER, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Edgar Allan Poe

Colecția de povestiri scurte de la Editura Univers numără 728 de pagini și este un hardcover. Este o carte perfectă de avut în bibliotecă de orice cititor împătimit de literatura bună de groază și iubitor al scriitorului american Edgar Allan Poe.

Volumul cu titlul „Prăbușirea casei Usher” adună o serie de mai multe povestiri scurte, unele fantastice, altele de groază iar câteva total bizare

Tot Poe este văzut drept pionerul genului prozei scurte, fiind nu doar cel care a adus misterul și groaza la modă în literatură, ci și ficțiunea cu detectivi. În plus, tot el a contribuit masiv și la dezvoltarea genului SF.

Printre cele mai cunoscute și mai superbe opere ale sale ale macabrului se numără și preferatele mele. „Corbul”, „Hruba și pendulul”, „Prăbușirea casei Usher” și „Crimele din Rue Morgue”, „Masca Morții Roșii”, „Pisica Neagră”  sunt doar câteva dintre ele.

Iarăși, un lucru care îi atestă valoarea sunt adaptările sub formă de piese de teatru și de film ale maestrului genului horror și gothic.

Scrierea care intitulează această antologie must have este un fel de reprezentantă a atmosferei ciudate, macabre, gotice, creată de Poe în povestirile sale. Aproape fiecare dintre prozele din această colecție cuprinde elemente ale fantasticului, ale bizarului, ale sumbrului și bineînțeles, trăsătură marcantă – ale supranaturalului. 

Citindu-i puțin câte puțin opera, devin tot mai curioasă de mintea și imaginația scriitorului american

Am ajuns să cred că nu există prea mulți autori care să creeze ce a creat Poe în scenariile povestirilor și poemelor sale. Un contemporan, cam tot atât de iubit de mine, Stephen King, reușește să mă atragă la fel de tare în mrejele imaginației sale bogate și sumbre, prin romanele și povestirile create. Însă nimic nu îl va egala vreodată pe controversatul autor american, reprezentant al curentului Romantic al literaturii universale.

Povestea prozei „Prăbușirea casei Usher” este misterioasă și îți taie respirația. Nu degeaba a fost aleasă drept reprezentanta acestei colecții, Este relatată din perspectiva unui prieten intim, mai mult decât curios, dar care va deveni îngrozit și va fugi mâncând pământul la finalul povestirii. Este o poveste plină de suspans, un clasic al genului horror, care va stârni groază și coșmaruri celor care o vor citi. Mai ales că e vorba de un personaj îngropat de viu.

Recomand acest volum de proze scurte. Fiecare iubitor al genului noir și în special al lui Edgar Allan Poe, trebuie să îi facă un loc special în bibliotecă.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PRĂBUȘIREA CASEI USHER CU REDUCERE DE PE:

Titlu: PRĂBUȘIREA CASEI USHER
Autor: Edgar Allan Poe
An apariție : 1990
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 728
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1310

Alte recenzii de la Edgar Allan Poe:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni, 4 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments