Recenzie „Prăbușirea casei Usher” de Edgar Allan Poe

de | oct. 23, 2021 | Beletristică, Fantezie, Horror și Thriller, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți, Suspans

Prăbușirea casei Usher de Edgar Allan Poe„Prăbușirea casei Usher” este una dintre povestirile mele preferate de la Edgar Allan Poe și cea care dă și titlul acestui volum de proze scurte ale maestrului genului horror.

Edgar Allan Poe este unul dintre cei mai mari și mai iubiți poeți, romancieri și critici literari americani

Eu, cum ador genul horror, gothic, noir, l-am descoperit prin povestirile sale cu mult timp în urmă. Recunosc că în experiența mea de cititor cu operele lui nu am dat mereu numai de scrieri captivante.

Unele, de exemplu, m-au plictisit, cum ar fi „Jucătorul de șah al lui Maelzel”. Însă, pe de altă parte, proze scurte precum „Crimele din Rue Morgue”, care de altfel se regăsește și în acest volum, m-au acaparat la maxim. Intensitatea cu care scrie și descrie, felul în care provoacă suspansul și îți dă fiori din cauza detaliilor, te face să îi iubești scriitura. Cel puțin, în cazul meu așa s-a întâmplat.

Colecția de povestiri scurte de la Editura Univers numără 728 de pagini și este un hardcover. Este o carte perfectă de avut în bibliotecă de orice cititor împătimit de literatura bună de groază și iubitor al scriitorului american Edgar Allan Poe.

Volumul cu titlul „Prăbușirea casei Usher” adună o serie de mai multe povestiri scurte, unele fantastice, altele de groază iar câteva total bizare

Tot Poe este văzut drept pionerul genului prozei scurte, fiind nu doar cel care a adus misterul și groaza la modă în literatură, ci și ficțiunea cu detectivi. În plus, tot el a contribuit masiv și la dezvoltarea genului SF.

Printre cele mai cunoscute și mai superbe opere ale sale ale macabrului se numără și preferatele mele. „Corbul”, „Hruba și pendulul”, „Prăbușirea casei Usher șiCrimele din Rue Morgue„, „Masca Morții Roșii„, „Pisica Neagră”  sunt doar câteva dintre ele.

Iarăși, un lucru care îi atestă valoarea sunt adaptările sub formă de piese de teatru și de film ale maestrului genului horror și gothic.

Scrierea care intitulează această antologie must have este un fel de reprezentantă a atmosferei ciudate, macabre, gotice, creată de Poe în povestirile sale. Aproape fiecare dintre prozele din această colecție cuprinde elemente ale fantasticului, ale bizarului, ale sumbrului și bineînțeles, trăsătură marcantă – ale supranaturalului. 

Citindu-i puțin câte puțin opera, devin tot mai curioasă de mintea și imaginația scriitorului american

Am ajuns să cred că nu există prea mulți autori care să creeze ce a creat Poe în scenariile povestirilor și poemelor sale. Un contemporan, cam tot atât de iubit de mine, Stephen King, reușește să mă atragă la fel de tare în mrejele imaginației sale bogate și sumbre, prin romanele și povestirile create. Însă nimic nu îl va egala vreodată pe controversatul autor american, reprezentant al curentului Romantic al literaturii universale.

Povestea prozei „Prăbușirea casei Usher” este misterioasă și îți taie respirația. Nu degeaba a fost aleasă drept reprezentanta acestei colecții, Este relatată din perspectiva unui prieten intim, mai mult decât curios, dar care va deveni îngrozit și va fugi mâncând pământul la finalul povestirii. Este o poveste plină de suspans, un clasic al genului horror, care va stârni groază și coșmaruri celor care o vor citi. Mai ales că e vorba de un personaj îngropat de viu.

Recomand acest volum de proze scurte. Fiecare iubitor al genului noir și în special al lui Edgar Allan Poe, trebuie să îi facă un loc special în bibliotecă.

Titlu: Prăbușirea Casei Usher
Autor: Edgar Allan Poe
An apariție : 1990
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 728
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2499

Alte recenzii de la Edgar Allan Poe:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 2 luni, 2 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments