Recenzie „Prea mândră, prea fragilă. Romanul Mariei Callas” de Alfonso Signorini

de | mai 17, 2020 | Biografii, Literatura Universală, Recenzii cărți

„M-am născut prea mândră, prea mândră şi prea fragilă. Iar dacă regret că, atunci când sufăr, sufăr de o sută de ori mai intens decât alţii, sunt sigură că, atunci când sunt fericită, sunt de o mie de ori mai fericită decât ei.”

Nu multe cărţi ajung să te atingă, să îţi lase o amprentă… acolo, într-un loc mărunt din suflet. Să termini de citit ultimele rânduri, să tragi adânc aer în piept şi, pur şi simplu, să accepţi cu zâmbetul pe buze… orice ai fi dorit să primeşti de la acea carte şi să fii recunoscător că ai avut ocazia să mai trăieşti o poveste de viaţă.

Prea mândră, prea fragilă de Alfonso Signorini este, într-adevăr, romanul Mariei Callas. Un personaj controversat al secolul trecut, dar înzestrat cu un talent deosebit – o voce „divină”, care ajungea până la sufletele oamenilor.

Cine a fost Maria Callas? Remarcată fiind din copilărie pentru vocea sa ieşită din comun, reuşeşte să devină o soprană desăvârşită adorată de marile teatre ale lumii pentru interpretările autentice şi emanând trăiri puternice ale personajelor sale tragice.

„Destinul m-a pus atât de sus, încât căderea o să fie groaznică.”

Supranumită drept La Divina, afişând o imagine impecabilă şi o forţă de neoprit, ajungi să descoperi o istorie personală încărcată de suferinţe şi nefericire. Lipsită de afecţiunea unei mame care se folosea de talentul ei pentru câştig financiar, experienţa celui de-al Doilea Război Mondial şi crescând sub un aspect fizic neplăcut, tânăra Maria îşi dezvoltă o voinţă de nestrăpuns de a evolua în cariera artistică şi de a ajunge una dintre cele mai performante cântăreţe ale lumii.

Totuşi, amprentele neşterse din copilărie au rămas adânc în întipărite, făcând să iasă mereu la iveală nevoia sa de a primi apreciere, afecţiune şi, mai ales, iubire… o iubire care a doborât-o atât fizic, cât şi psihic.

Cine a fost Maria Callas? Un tezaur al omenirii, poate… dar şi o fiinţă atât de mândră şi fragilă.

Titlu: PREA MÂNDRĂ PREA FRAGILĂ. ROMANUL MARIEI CALLAS
Autor: Alfonso Signorini
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 244
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 985

Alte recenzii de la Alfonso Signorini:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments