Recenzie ”Privind înăuntru” de Petronela Rotar

by | Oct 31, 2020 | Dezvoltare Personală, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PRIVIND ÎNĂUNTRU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Am devenit dependentă de Petronela Rotar după ce am citit cartea Orbi. Astfel că, a fost greu să-mi aleg următoarea lectură din lista de cărți scrise de ea. Într-un final, am ales cartea „Privind înăuntru”. Acum, după ce am terminat și această carte, aș vrea să fac o corecție la ceea ce am scris în prima recenzie. Dacă am afirmat că Orbi poate fi considerată o adevărată ședință de terapie, atunci vreau să vă spun că Privind înăuntru reprezintă terapia în sine.

,,Am adunat în cartea aceasta drumul meu spre sine și lecțiile mele”, afirmă Petronela Rotar în prima pagină din carte. Nu pot să spun că am început lectura cu entuziasm. Știu ce înseamnă să vorbești cu un psiholog și mi-a fost teamă să descopar aici ceea ce am descoperit atunci când am fost în terapie. Însă, mi-am schimbat total părerea pe măsură ce am înaintat în lectură.

Aș vrea să clarific un aspect. Mersul la psiholog este absolut normal. Același lucru îl susține și autoarea. Motivele pentru care apelezi la un psiholog pot fi diverse. Asta nu înseamnă că ești nebun. Înseamnă că vrei să te descoperi pe tine și vrei să îți înțelegi mai bine sentimentele. Psihologul știe să te îndrume pe o cale pe care nu ai mai parcurs-o până în momentul acela. Cale pe care tu singur nu ai cum să o descoperi. Am scris aceste lucruri pentru că Petronela Rotar susține ideea de terapie, iar cartea este plină de exemple din ședințele ei de la psiholog.

,,Drumul spre sine” al autoarei a reprezentat enumerarea și conștientizarea tuturor stărilor și sentimentelor care au avut o influență asupra vieții sale. Acestea sunt: frica de moarte, depresia, autoiluzionarea, mecanismele de protecție, sindromul de victimă și multe altele. Sunt sigură că pe unele le veți recunoaște, iar altele pot reprezenta o surpriză pentru voi. Scopul autoarei nu a fost acela de a le enumera, ci de a prezenta cititorului modul în care acestea pot fi recunoscute, asumate și depășite.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Petronela Rotar

Petronela Rotar a pus accentul și pe rolurile din viața unei femei și cum anume ne pot influența acestea. Aceste roluri sunt cunoscute de toată lumea: rolul de mamă, rolul de soție, sau rolul de fiică. Aceste roluri ne influențează întreaga viață prin prisma tiparelor preluate de la părinți și prin prisma proiecțiilor pe care le facem într-o relație, ca și adulți. Este important, însă, să faci pace cu persoanele din jurul tău, pentru a putea face pace cu tine și ați asuma cu adevărat rolul.

Lecțiile pe care autoarea ne îndeamnă să le învățăm, se focusează pe ideea că trebuie să ne punem întotdeauna pe primul plan. „Eu trebuie să fiu bine ca să poată fi și ceilalți bine pe lângă mine”. Iar eu sunt total de acord cu această premiză. Câte persoane fac asta? Ești și tu una dintre ele? Eu nu am reușit să fac acest lucru, însă muncesc din greu.

Mai sunt foarte multe lucruri de spus despre această carte. Însă, cred că deja am spus destul. Nu aș vrea să vă stric bucuria de a descoperi lecțiile importante și subiectele la care nu v-ați gândit până acum. Privind înăuntru este o carte pe care trebuie să o avem în bibliotecă și să o recitim atunci când simțim nevoia. După cum am spus și la începutul acestei recenzii, cartea reprezintă o terapie însine, iar exemplul din carte ne aduce un beneficiu în plus. Lectură plăcută!

Titlu: Privind înăuntru
Autor: Petronela Rotar
An apariție : 2018
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 324 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 29 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments