Purificare de Sofi OksanenCartea “Purificare” scrisă de autoarea finlandeză Sofi Oksanen este dură. Are un limbaj dur și scene nu prea potrivite pentru adolescenți sau tineri sub 18 ani. Mi-a amintit foarte mult ca subiect și temă de o carte citită mai demult.

E vorba de “Natașele. Noua rețea mondială a comerțului sexual” scrisă de Victor Malarek.

Într-adevăr, nu întregul roman se axează pe subiectul ăsta, dar jumătate din el da. Cel puțin. E vorba și de dramele și tragediile suferite de oameni în timpul dictaturii sovietice.

De fapt, în carte e urmărită în parte drama unei familii din Estonia rurală. Aceasta este prezentată de-a lungul a mai multe generații. Prin urmare, este descoperită de noi, cititorii, pe ani.

Acest procedeu narativ te poate debusola un pic, deoarece treci de la o perioadă la alta. De la trecut la prezent, de la o țară la alta și de la anumite personaje la altele. Însă, după ce treci de prima și a doua parte a cărții, vei începe să cunoști cele două planuri, te vei acomoda oarecum cu personajele.

Așa, încet încet, vei înțelege și legătura dintre ele. Îți vei pune singur întrebări iar la acestea ți se va răspunde cândva pe parcursul lecturii.

Scrierea “Purificare” de Sofi Oksanen este structurată în 5 părți

Personajele principale sunt Zara Pekk și Aliide Truu. Vei afla mai încolo că ele sunt înrudite, deși prima este rusoaică iar a doua este estonă.

Povestea începe când Aliide găsește o tânără necunoscută, leșinată în curtea ei. Bătrâna trăiește singură în casa ei de la țară, ascultând radioul și pregătind rezerve pentru cămară. Deci se miră de apariția acestei fete care vorbește o estoniană veche și cu accent rusesc. Asta pentru că nu mai are pe nimeni lângă ea, care să îi țină companie. Soțul i-a murit iar fiica sa e stabilită în Finlanda.

Fata se prezintă cu numele mic și îi spune că a fugit de soțul ei care este violent cu ea. Dar totul din gesturile și vorbele ei agitate arată că teroarea este mult mai mare decât lasa fata să se vadă. Și astfel Aliide bănuiește mai multe lucruri despre Zara. Numai adevărul nu.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Sofi Oksanen.

Și totuși, din felul speriat de a fi al fetei, bătrâna recunoaște în ea o victimă a unor întâmplări violente și greu de trecut cu vederea. Panica Zarei îi trezește amintiri vechi și dureroase estonei. Traume pe care le-a îndurat când era tânără și pe care a trebuit să le ascundă de toată lumea pentru a rămâne în viață.

Însă, odată ce treci bine de jumătatea cărții, legăturile dintre cele două femei ies la iveală. Astfel, amintiri reprimate și un rău ce persistă indiferent de timpuri sunt scoase la lumină. Mai mult, pot face victime asupra conștiinței mai tare chiar decât ar putea-o face în mod fizic.

În cartea “Purificare” de Sofi Oksanen este prezentată complexa dramă a unei familii ce s-a dezbinat din cauza membrilor ei

Dar și a regimului represiv din acele timpuri când violența și abuzurile erau la ordinea zilei.

Romanul acesta este complex. Este dur și violent în scene și în limbaj. Dar îți oferă o lumină mai clară asupra unei bucăți de istorie pe care multă lume ar dori-o ștearsă din evoluția omenirii.

Scrierea lui Sofi Oksanen a fost apreciată și premiată în lume. Ea a câștigat The Nordic Council Literature Award, Prix Femina Etranger, The European Book Prize, dar și Le Prix du Roman FNAC. Toate în anul 2010.

La fel, a fost și tradusă în peste 40 de țări. Asta spune ceva despre scriitoarea din Finlanda și opera sa.

Lectura nu va fi plăcută, dar va avea temei real, și asta o face și mai valoroasă.

Titlu: Purificare
Autor: Sofi Oksanen
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 5.12.2018
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

Scrierea este complexă. Poate fi apreciată de pasionații de istorie și de relatări ale felului în care trăiau oamenii în timpul regimului sovietic.

Aspecte Negative:

Este o carte tare violentă prin fapte și limbaj. Nu o recomand celor foarte tineri.

Avatar
Autor: Oana Maria Stefan
Oana Maria e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 508 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Oana Maria Stefan