Recenzie „Purificare” de Sofi Oksanen

de | dec. 5, 2018 | Beletristică, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

Purificare de Sofi OksanenCartea „Purificare” scrisă de autoarea finlandeză Sofi Oksanen este dură. Are un limbaj dur și scene nu prea potrivite pentru adolescenți sau tineri sub 18 ani. Mi-a amintit foarte mult ca subiect și temă de o carte citită mai demult.

E vorba de “Natașele. Noua rețea mondială a comerțului sexual” scrisă de Victor Malarek.

Într-adevăr, nu întregul roman se axează pe subiectul ăsta, dar jumătate din el da. Cel puțin. E vorba și de dramele și tragediile suferite de oameni în timpul dictaturii sovietice.

De fapt, în carte e urmărită în parte drama unei familii din Estonia rurală. Aceasta este prezentată de-a lungul a mai multe generații. Prin urmare, este descoperită de noi, cititorii, pe ani.

Acest procedeu narativ te poate debusola un pic, deoarece treci de la o perioadă la alta. De la trecut la prezent, de la o țară la alta și de la anumite personaje la altele. Însă, după ce treci de prima și a doua parte a cărții, vei începe să cunoști cele două planuri, te vei acomoda oarecum cu personajele.

Așa, încet încet, vei înțelege și legătura dintre ele. Îți vei pune singur întrebări iar la acestea ți se va răspunde cândva pe parcursul lecturii.

Scrierea „Purificare” de Sofi Oksanen este structurată în 5 părți

Personajele principale sunt Zara Pekk și Aliide Truu. Vei afla mai încolo că ele sunt înrudite, deși prima este rusoaică iar a doua este estonă.

Povestea începe când Aliide găsește o tânără necunoscută, leșinată în curtea ei. Bătrâna trăiește singură în casa ei de la țară, ascultând radioul și pregătind rezerve pentru cămară. Deci se miră de apariția acestei fete care vorbește o estoniană veche și cu accent rusesc. Asta pentru că nu mai are pe nimeni lângă ea, care să îi țină companie. Soțul i-a murit iar fiica sa e stabilită în Finlanda.

Fata se prezintă cu numele mic și îi spune că a fugit de soțul ei care este violent cu ea. Dar totul din gesturile și vorbele ei agitate arată că teroarea este mult mai mare decât lasa fata să se vadă. Și astfel Aliide bănuiește mai multe lucruri despre Zara. Numai adevărul nu.

Și totuși, din felul speriat de a fi al fetei, bătrâna recunoaște în ea o victimă a unor întâmplări violente și greu de trecut cu vederea. Panica Zarei îi trezește amintiri vechi și dureroase estonei. Traume pe care le-a îndurat când era tânără și pe care a trebuit să le ascundă de toată lumea pentru a rămâne în viață.

Însă, odată ce treci bine de jumătatea cărții, legăturile dintre cele două femei ies la iveală. Astfel, amintiri reprimate și un rău ce persistă indiferent de timpuri sunt scoase la lumină. Mai mult, pot face victime asupra conștiinței mai tare chiar decât ar putea-o face în mod fizic.

În cartea „Purificare” de Sofi Oksanen este prezentată complexa dramă a unei familii ce s-a dezbinat din cauza membrilor ei

Dar și a regimului represiv din acele timpuri când violența și abuzurile erau la ordinea zilei.

Romanul acesta este complex. Este dur și violent în scene și în limbaj. Dar îți oferă o lumină mai clară asupra unei bucăți de istorie pe care multă lume ar dori-o ștearsă din evoluția omenirii.

Scrierea lui Sofi Oksanen a fost apreciată și premiată în lume. Ea a câștigat The Nordic Council Literature Award, Prix Femina Etranger, The European Book Prize, dar și Le Prix du Roman FNAC. Toate în anul 2010.

La fel, a fost și tradusă în peste 40 de țări. Asta spune ceva despre scriitoarea din Finlanda și opera sa.

Lectura nu va fi plăcută, dar va avea temei real, și asta o face și mai valoroasă.

Titlu: PURIFICARE
Autor: Sofi Oksanen
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1035

Alte recenzii de la Sofi Oksanen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 22 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments