Recenzie “Puterea obișnuinței” de Charles Duhigg

de | feb. 19, 2021 | Dezvoltare Personală, Lecturi Motivaționale, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PUTEREA OBIȘNUINȚEI PE Cartepedia

Puterea obișnuinței de Charles Duhigg“Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” de Charles Duhigg este ultima carte citită de mine. Și aș adăuga că e una mai neobișnuită printre lecturile mele. E non ficțiune, face parte din genul dezvoltare personală.

Dar cu toate că spun că e aparte de ceea ce citesc în mod normal, asta nu e un lucru rău. În ultima vreme mi-am dat seama că aceste cărți chiar sunt utile dacă scoți ce trebuie din ele și încerci să întrebuințezi ce îți poate fi ție util. Mai ales o carte ca aceasta cu studii de caz, exemple concrete și chiar celebre, soluții și idei ce pot fi aplicate în viața ta.

Obișnuințele noastre spun mai multe despre noi decât am crede. Și sunt de asemenea fie în favoarea, fie în defavoarea noastră, în funcție de tipul lor.

Din cartea “Puterea obișnuinței” afli cum se creează obișnuintele

Cum le poți antrena pe cele bune, utile și cum le poți transforma pe cele rele în pozitive.

Mai pe scurt, ideea e că există 3 factori ce compun un obicei: semnalul, rutina și recompensa. Toți 3 sunt la fel de importanți pentru crearea unor obiceiuri bune, utile pentru stilul nostru de viață. Acestea trebuie mai întâi diagnosticate, apoi experimentate până când vor duce la o schimbare în bine. Modificarea deprinderilor pe care le avem deja nu este simplă. Dar acesta este un bun punct de plecare. Așa consider și eu, mai ales că am aflat acum tiparul după care mă pot ghida în acest demers.

Să dau un exemplu ce ține de mine în funcție de ce am învățat din carte. Să zicem că vreau să mă apuc de alergat pentru că vreau să slăbesc. Dar totodată îmi vine destul de greu să ies din casă și să renunț la confort și căldurică pentru a transpira alergând în aerul rece de afară. Știind că există 3 elemente care ar ține de crearea unei noi obișnuințe, pozitive în cazul ăsta, voi pune problema în felul următor.

Sunt în Franța și aici la ora 6 PM trebuie să fii obligatoriu în casă, pentru că e una dintre restricțiile din pandemie. Pe la 5 PM mi-am terminat treaba în casă și simt nevoia să mă eliberez.

Știu că am o oră liberă pe care o pot petrece pe afară înainte să intre în vigoare restricția

Acesta e semnalul – nevoia de eliberare. Apoi vine rutina – alergatul în sine câteva ture de pistă timp de câteva zeci de minute. Iar recompensa pentru noua rutină ar consta în destresarea pe care o doresc, dar eventual și în slăbitul câtorva kilograme. Ceea ce iarăși e un lucru pe care mi l-am propus. Nu știu dacă am explicat destul de clar, dar eu asta am priceput din carte și chiar mă ajută să îmi clarific unele lucruri privitor la obișnuințe și natura lor.

Prin urmare, pe mine cartea asta m-a făcut să înțeleg unele lucruri, prin exemple foarte bune și clare. Nefiind deloc greoaie și explicând totul pas cu pas. Acum m-ar interesa să mai adaug în lista mea de lecturi și alte cărți de dezvoltare personală în genul acesta. Volume din care chiar să înțeleg ceva și să-mi fie utile. Referitor la acest subiect, am înțeles că “Atomic Habits” ar fi iarăși o carte bună.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PUTEREA OBIȘNUINȚEI PE Cartepedia

Titlu: Puterea Obișnuinței
Autor: Charles Duhigg
An apariție : 2016
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 472
Limba: Română
Gen Literar: Business, economie, finante
Publicată la 19.02.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1113 zile și a scris până acum 297 articole. Se află pe poziția 3 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments