Recenzie “Un pământ nou” de Eckhart Tolle

de | oct. 6, 2022 | Dezvoltare Personală, Psihologie, Recenzii cărți, Spiritualitate

Eckhart Tolle este unul dintre liderii spirituali ai epocii noastre, care a insistat pe importanța momentului prezent. De regulă oamenii își lasă mintea să alerge printre amintiri, prin trecut sau să facă proiecții asupra viitorului și astfel ratează cel mai important moment – PREZENTUL.

În cartea de față, autorul se ocupă de Ego – cum se manifestă și cum ne afectează modul în care interpretăm realitatea care ne înconjoară.

Eckhart Tolle ne spune încă de la început că “gândirea fără conștientizare este principala problemă a existenței umane”.

Egoul se poate manifista în diverse moduri – prețuirea excesivă a lucrurilor materiale ca substitut al Ființării, nevoia excesivă  de asociere cu un bun material, iluzia posesiei. Dacă sentimentul valorii personale are legătura cu partea materială, înseamnă că iar este vorba despre ego!

O altă formă de manifestare a egoului are legătură cu identificarea cu propriul corp (frumusețe, forță,  abilități fizice).

“Egoul nu este rău, ci doar inconștient!” spune Eckhart Tolle.

Ce putem să facem? Să îl observăm, să devenim conștienți, să zâmbim, să nu luăm lucrurile prea în serios, pentru că … în acel mod le agravăm.

În capitolul “Nucleul egoului” am aflat despre alte forme ale ego care iau naștere prin  identificări personale cu anumite opinii și emoții – lamentații și resentimente, reactivitate și ranchiună, sentimentul de superioritate pe seama căruia egoul prosperă.

Eckhart Tolle detaliază într-un capitol considerabil cum se formează corpul-durere. Acesta reprezintă un câmp energetic care s-a format din emoții vechi, din reminiscențele durerilor care nu au fost pe deplin înfruntate și acceptate.

Corpul durere reprezintă o dependență de nefericire.

Ca să putem vindeca acest corp-durere trebuie să știm că orice gând este energie și că gândurile au propria gamă de frecvențe, în cadrul căreia gândurile negative se află la extremitatea inferioară , iar cele pozitive la cea superioară.

Negativitatea atrage contexte negative, iar acest circuit se autoîntreține. Ca să spargem cercul vicios trebuie să ne urmărim gândurile și, atunci când constatăm că alunecăm pe panta periculoasă, să medităm sau să ne centrăm atenția pe respirație, metode prin care să ne schimbăm starea.

De regulă oamenii așteaptă să se întâmple ceva important în viața lor și privesc în jurul lor, fără să realizeze că „separarea gândirii de conștiință” este un proces care are loc în interi.

Eckhart Tolle face distincția între a avea un scop în viață și scopul activității pe care o desfășurăm la un moment dat. Când suntem la birou scopul se centrează pe sarcinile de acolo, când ne întâlnim cu copilul scopul este să îl îngrijim și așa mai departe.

Dacă nu trăiți în armonie cu scopul dumneavoastră primordial, scopul pe care vi-l veți propune indiferent care va fi el, chiar de-ar fi acela de a crea raiul pe pământ – va veni din partea egoului și va fi distrus de timp. El va conduce, mai devreme sau mai târziu, la suferinţă.

De multe ori oamenii aleargă după succes cu gândul că o anumită realizare le va aduce fericirea. Dar rezultatul final este conectat la faptele și acțiunile care au contribuit la îndeplinirea scopului și dacă ele au fost încărcate de negativitate nu se ajunge la starea de fericire.

M-am bucurat să constat că Eckhart Tolle analizează egoul sub diferitele forme de manifestare și ne prezintă câteva metode de acționare conștientă, venind astfel în sprijinul celor care caută să schimbe ceva în viața lor.

 

Titlu: UN PĂMÂNT NOU
Autor: Eckhart Tolle
An apariție : 2022
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 5049

Alte recenzii de la Eckhart Tolle:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman
Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman

Nimic nu se compară cu acel sentiment de disperare pe care îl ai atunci când îți place ceea ce citești și continui o anumită serie. Așa am pățit eu cu seria lui Richard Osman, un englez care a reușit să mă facă să cred din nou în potențialul celor din UK pentru scris...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 3 luni, 29 zile și a scris până acum 69 articole. Se află pe poziția 8 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments