Ne putem elibera de suferință, anxietate și nevroză ?!? Dacă veți citi cartea lui Eckhart Tolle, Puterea prezentului, veți răspunde cred cu da, așa cum am răspuns și eu la finalul ei. Iar întrebarea legitimă acum din partea voastră cred că este, cum putem face asta? Eckhart Tolle explică în cuvinte simple că ne putem elibera de suferință și anxietate atunci când vom înțelege rolul pe care îl jucăm în generarea propriei dureri. Și autorul continuă argumentând că mintea noastră este de fapt aceea care ne creează problemele, nu lumea exterioară sau altă persoană.
Puterea prezentului este un fel de ghid spre cunoaștere și meditație, scris într-un format de tipul întrebare – răspuns, întrebări adunate de autor de-a lungul anilor de la persoane care au fost prezente la seminarii și diverse întâlniri organizate de autor.
Topicul întrebărilor este referitor la teme precum eternul conflict dintre minte și emoție, iar aici sfatul lui Eckhart Tolle este să fim mai degrabă atenți la emoție, pentru că ea va fi adevărul iar gândul va fi minciuna. Alte teme sunt relația și transformarea iubirii în ură în interiorul cuplurilor, apoi despre timp, mintea umană, spațiul și liniștea, continuând cu explicarea stresului provocat tot de mintea noastră care își dorește să trăiască mai mult în viitor decât în prezent.
Veți putea citi și despre un subiect foarte controversat, cel al culpabilității prin asociere întâlnit în cazul războaielor și tragediilor umane care au fost mai violente în secolul trecut, controversat pentru că Eckhart Tolle raționează în acest caz folosindu-se de ideea că noi toți aparținem aceiași specii umane și face toți parte dintr-o nebunie colectivă care a omorât peste o sută de milioane de membrii ai propriei specii.
Puterea prezentului este o pledoarie pentru clipă și momentul prezent, pentru folosirea trecutului doar dacă ne ajută într-adevăr, o carte în care autorul nu se sfiește să facă trimiteri la Iisus și/sau Budha în același timp pentru a ne face să înțelegem că nu mintea noastră ne conduce și că gândirea și conștiința nu sunt nici pe departe sinonime.
E o carte pe care nu o poți citi neîntreupt de la prima la ultima pagină pentru că aproape după fiecare capitol veți fi tentați să o lasați puțin din mână pentru a medita la ce ați citi până atunci.