Recenzie Republica de Platon

de | apr. 16, 2015 | Filosofie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA REPUBLICA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

republicaRepublica de Platon este pentru mine prima carte de filosofie citită. De mult am dorit să îmi fac botezul în acest domeniu iar acum pot spune că am ieșit ud până la os.

Lăsând tărâmul imaginației la o parte, pot spune cu mâna pe inimă că această carte a fost pentru mine o provocare. Nu citisem până acum o carte scrisă în stilul grec antic, nu știam nimic de filosofie decât ce am mai auzit în stânga și dreapta, eventual ce știam eu din propriile mele credințe, și nu participasem vreodată la un curs de introducere în filosofie.

Acum câteva luni am tot căutat cu ce să încep călătoria mea în acest domeniu și am văzut că apare des această carte prin forumuri, recomandări etc.. Drept urmare am cumpărat-o, cu greu am citit-o iar acum stă lângă mine cu semnul de carte la sfârșit.

Nu știu exact cu ce să încep această recenzie. Încep cu a spune că nu este o carte de citit când ești obosit, stresat, nervos, somnoros, agitat. Nu este genul de carte care se citește înainte să dormi. Este o carte care trebuie înțeleasă și citită cu atenție. Nu vei învăța multe din ea dacă doar o răsfoiești. De fapt dacă sari câteva pagini de unde ai rămas, nu vei mai înțelege texul. Este ca un lanț și o dată ce scoți o bucată din el, se va rupe.

Pentru prima dată am văzut ce înseamnă dialog socratic. Trebuie să te aștepți ca o idee să fie împărțită în mai multe bucăți, analizate paralel iar la sfârșit va da răspunsul la întrebarea inițială. Este destul de greu de urmărit firul explicațiilor dar o dată înțeles ai un sentiment nu doar de îmbunătățire a cunoștințelor ci și de mândrie că ai putut urmări cele evocate. Îți exersează mintea să urmărească mai multe idei simultan.

Cartea în sine îl reprezintă pe Socrate care analizează cu Glaucon și câțiva tovarăși:

– ce sau cine este un om drept;

– ce este dreptatea și nedreptatea;

– cine este mai fericit: cel drept sau cel nedrept;

– cum ar trebui să arate o cetate dreaptă;

– cine locuiește acolo, cum este organizată politic, social, educațional, militar;

– cine este cel mai potrivit să conducă, ce tipuri de organizări politice există (avantajele și dezavantajele);

– cine este adevăratul lider și filosof;

– ce este justiția;

– se discută despre Bine și Rău;

– despre suflet, cum poate fi el corupt;

– ce înseamnă să atingi înțelepciunea și să te sacrifici pentru a reveni în întuneric pentru a fi un ghid pentru ceilalți.

și multe altele.

Toate aceste discuții vor duce la crearea unei cetăți imaginare, un model considerat demn de urmat de către filosoful Platon. Este extraordinar cum doar prin dialoguri ajungi să vezi tu în imaginația ta această cetate. Ea chiar se naște în mintea ta și crește o dată cu această carte.

Cel mai mult mi-a plăcut Cartea VII (echivalentul capitolului 7). Este de departe cel mai bun capitol, de acolo mi-am luat cele mai multe notițe. Acolo veți găsi faimoasa Alegorie a Peșterii. Am auzit mai multe variante ale acestei idei dar nu se compară cu cititul ei în formatul original.

Sfatul meu este să nu căutați despre aceasta sau despre conținutul cărții pe Google decât dacă nu veți dori să o citiți.

Practic cartea poate fi împărțită în trei mari componente:

  1. Construirea cetății perfecte;
  2. Filosoful ca și model ideal în comunitate;
  3. Tipuri de guvernământ, avantaje-dezavantaje.

Această ultimă parte este foarte bine scrisă. Îți explică mai în detaliu cum evoluează societatea de la o formă de guvernământ la alta, cum apare noul tip de om politic și care vor fi consecințele. Platon spune ca din democrație se naște și urmează tirania. Interesant când te gândești la actuala situație politică globală.

Aș putea să scriu continuu dar mă voi opri. Dacă doriți să citiți această carte eu o recomand din suflet. Singurul lucru pe care l-am spus și îl repet, nu luați această carte ca una simplă de citit, oriunde, oricând. Vă trebuie un anumit mediu pentru a putea digera cele citite și o pregătire mentală că nu va fi ușor și rapid. Însă rezultatele sunt pe măsură. „Republica” de Platon este considerată una din cele mai importante și influente cărți de filosofie din istoria umanității.

Spor la citit!

Atâta vreme cât filosofii nu vor fi regi, sau cei care se numesc astăzi regi și suverani nu vor fi într-adevăr și serios filosofi; atâta vreme cât puterea politică și filosofia nu se vor întâlni asupra aceluiași subiect; atâta vreme cât oamenii care urmăresc astăzi unul sau altul dintre aceste scopuri după firile lor nu vor fi puși în imposibilitatea de a acționa astfel, vor exista în continuare, dragă Glaucon, relele cetăților, ca și ale ființelor umane, și niciodată cetatea pe care o dorim noi, în măsura în care este posibilă, nu va fi realizată, nu va vedea lumina zilei.” – Platon, Republica

„Educația este, prin urmare, arta care își propune ca scop convertirea sufletului și care caută mijloacele cele mai ușoare și mai eficace de a opera; ea nu constă în a da vedere sufletului, deoarece o are deja; ci, dat fiind că este întors și nu privește unde trebuie, educația se străduiește să-l îndrepte în direcția cea bună.”Platon, Republica

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții REPUBLICA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Platon sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA REPUBLICA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Republica
Autor: Platon
An apariție : 2010
Editura: ANTET
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.04.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2497 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments