Recenzie „Roșu și Negru” de Stendhal

de | iun. 6, 2019 | Beletristică, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROȘU ȘI NEGRU ARE REDUCERE PE:

Mai întâi, ca să înțeleg de ce opera lui Stendhal, “Roșu și Negru”, se numește așa, am căutat explicații la însăși creatorul ei. Așadar, Stendhal, pe numele său adevărat Marie-Henri Beyle, francez născut la Grenoble, susținea că prin noțiunea de ‘Roșu și Negru’ înțelege cariera preotească și cariera militară. Cele două, vom vedea mai apoi, au un rol decisiv în destinul personajului principal, Julien Sorel.

Cele două entități se atrag și se resping. Dar sunt mereu prezente într-o oarecare masură în viața provincialului care dorește să își depășească condiția.

Ca oricare dintre noi, și Julien Sorel, fiu de cherestegiu, simte că locul lui este undeva mai sus. Simte că fericirea lui va veni din altă parte. Știe că este o faptură deosebită. Și că trebuie să dovedească lumii că are un rol important în mersul lucrurilor.

Romanul clasic “Roșu și Negru” scris de Stendhal înfățișează înălțarea și căderea unui tânăr ambițios, pe scara socială

Acest tânăr chipeș este Julien Sorel care este hotărât să urce tot mai sus într-o societate crudă, monarhică. Ce pune preț mai mult pe vanitate și ignoranță, decât pe idei originale și libertatea de opinie. Bărbatul este determinat să se ridice deasupra originilor sale provinciale umile.

Dacă îți place recenzia cărții ROȘU ȘI NEGRU, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stendhal

La început nu se dezice de valorile sale, adânc înrădăcinate în mintea sa. Dar apoi, realizează că succesul poate fi căpătat doar prin adoptarea unui cod de ipocrizie prin care toată societatea lucrează. Și începe să dobândească treptat ce vrea prin înșelăciune și egoism.

Cariera lui triumfătoare pentru un bărbat cu originea sa, îl duce în inima minunatului Paris. Într-o societate superficială, dar strălucitoare. Și pe rând, Julien va cuceri inima blândei Doamne de Renal și pe cea a orgolioasei domnișoare Mathilde. Însă la un moment dat, din gelozie și din prea multă patimă, bărbatul comite o crimă neașteptată și devastatoare. Iar aceasta îi va aduce căderea și totodată moartea.

Romanul “Roșu și Negru” de Stendhal este o satiră extrem de vibrantă ce portretizează societatea franceză după bătălia de la Waterloo

Astfel, după înlăturarea lui Napoleon Bonaparte de la conducerea Franței, după care mulți erau încă nostalgici, avem de-a face cu o societate coruptă și viciată până în măduva oaselor. Iar pe fundalul acestor vremuri, Julien Sorel încearcă să ducă o campanie machiavelică împotriva celor falși. Dar propriile emoții și sentimente pătimașe îl impiedică să aibă succes.

Și pentru felul în care este conturat bărbatul, el devine unul dintre cele mai intrigante personaje din literatura europeană. Acum, definim ca Julien Sorel pe oricine acționează sau a acționat în felul său pentru a-și depăși condiția umilă. Dar deși poate tragi să empatizezi cu personajul, într-un fel nu te gândești decât că își merită soarta. Cu toate că cea mai mare parte din vină se atribuie unei societăți superficiale, plictisite și dușmănoase.

Chiar dacă tânărul Sorel este în căutarea fericirii, nici măcar atunci când este în fața sa nu reușește să se bucure de ea așa cum trebuie

În schimb, el este copleșit de un triumf orgolios, și nu de pasiunea adevărată. Crede că doar fiind iubit de cineva mai sus decât el în scara ierarhică arată că este de fapt el cel superior. Dar vai, și când își dă seama de neajunsuri, este prea târziu. Societatea nu are cum să-i ierte greșelile și i-o plătește cu vârf și îndesat.

Dar nu ai cum, pe de altă parte, să nu fii de acord cu personajul. Julien se simte pierdut într-o asemenea mare de intriganți. El ar prefera să mărșăluiască alături de eroul său Napoleon în vremurile bune ale Franței.

Și în cele din urmă, tot datorită felului său diferit de a fi, are parte de un sfârșit trist. Dar just. Acesta nu este un roman clasic cu final fericit. Nici nu ar mai fi considerat așa de valoare dacă Stendhal i-ar fi dat alt curs. Atunci, chiar regretând un pic soarta micului provincial, gândești că până și acest final este definitoriu lui, ca personalitate.

Recomand cartea “Roșu și Negru” de Stendhal tuturor iubitorilor de literatură de calitate. Chiar dacă scrierea este un pic mai stufoasă, în unele cazuri fiind împărțită în două volume, merită citită cel puțin o data în viață.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ROȘU ȘI NEGRU CU REDUCERE DE PE:

Titlu: ROȘU ȘI NEGRU
Autor: Stendhal
An apariție : 2014
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 544
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1155

Alte recenzii de la Stendhal:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments