Recenzie Stalingrad de Antony Beevor

Titlu: Stalingrad
Autor: Antony Beevor
An apariție : 2009
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Denisa Mona
Publicată la 4.02.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

399385Cred că numele Stalingrad provoacă emoții mixte în rândul cunoscătorilor. Acest oraș, martor al numeroaselor bombardamente, masacre, sinucideri care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își împrumută numele unei cărți care urmărește întregul lanț istoric ce a dus la înfrângerea armatei naziste.

Roman de nonficțiune, conținând pasaje din jurnale, scrisori și acte oficiale atât germane cât și rusești, Stalingrad este o lectură cu totul revelatoare. Antony Beevor reușește să capteze realitatea tragică al celui de-al Doilea Război Mondial într-un mod cu totul unic.

Presărată cu scene relativ comice, curiozități și revelații, această carte începe cu  invadarea Rusiei de către Germania nazistă, operațiune care poartă numele Barbarossa. Evenimentele imediat următoare sunt încărcate de surprindere și confuzie de partea Rusiei și mai exact a lui Stalin, în vreme ce Hitler așteaptă nerăbdător o victorie aparent iminentă, bazându-se pe elementul- surpriză.

De-a lungul acestei bătălii îndelungate observăm condițiile inumane în care soldații sunt nevoiți să își apere patriile- foamete, mizerie și haos la tot pasul. Medici care sunt nevoiți să amputeze la lumina lanternelor, fără anestezic, păduchii care atacă vicios orice porțiune de piele, boli care conduc oamenii spre nebunie, dezertări sfârșite inevitabil în moarte, auto- mutilări și bombardamente neîncetate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Antony Beevor.

Civilii sunt jefuiți si evacuați din propriile lor case de către soldații lui Hitler( Armata 6, a cărei conducere îi va aparține viitorului feldmareșal Paulus). Stalingradul este distrus în scurt timp de arme deopotrivă sovietice și germane, numeroase bătălii între cele două forțe nimicind orașul cândva prosper.

Situația armatei germane care până atunci distrusese totul în cale se înrăutățește după lansarea contraofensivei ruse. Această operațiune( Uranus) pregătită într-un secret absolut de către Jukov avea ca rol încercuirea Armatei 6 și nimicirea ei treptată, eliberând astfel orașul Stalingrad.

Aspecte Pozitive:

Episoade comice sunt îmbinate cu cele morbide și dramatice într-un mod care face lectura plăcută. Nu eram adepta acestul gen de literatură, dar această carte mi-a deschis apetitul.

Aspecte Negative:

Limbajul specific al armatei poate fi derutant și prin urmare, acțiunea propriu- zisă este mai greu de urmărit pentru cei care nu au cunoștințe în acest domeniu.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.