Recenzie Stalingrad de Antony Beevor

de | feb. 4, 2015 | Educație, Istorie, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA STALINGRAD ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

399385Cred că numele Stalingrad provoacă emoții mixte în rândul cunoscătorilor. Acest oraș, martor al numeroaselor bombardamente, masacre, sinucideri care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își împrumută numele unei cărți care urmărește întregul lanț istoric ce a dus la înfrângerea armatei naziste.

Roman de nonficțiune, conținând pasaje din jurnale, scrisori și acte oficiale atât germane cât și rusești, Stalingrad este o lectură cu totul revelatoare. Antony Beevor reușește să capteze realitatea tragică al celui de-al Doilea Război Mondial într-un mod cu totul unic.

Presărată cu scene relativ comice, curiozități și revelații, această carte începe cu  invadarea Rusiei de către Germania nazistă, operațiune care poartă numele Barbarossa. Evenimentele imediat următoare sunt încărcate de surprindere și confuzie de partea Rusiei și mai exact a lui Stalin, în vreme ce Hitler așteaptă nerăbdător o victorie aparent iminentă, bazându-se pe elementul- surpriză.

De-a lungul acestei bătălii îndelungate observăm condițiile inumane în care soldații sunt nevoiți să își apere patriile- foamete, mizerie și haos la tot pasul. Medici care sunt nevoiți să amputeze la lumina lanternelor, fără anestezic, păduchii care atacă vicios orice porțiune de piele, boli care conduc oamenii spre nebunie, dezertări sfârșite inevitabil în moarte, auto- mutilări și bombardamente neîncetate.

Civilii sunt jefuiți si evacuați din propriile lor case de către soldații lui Hitler( Armata 6, a cărei conducere îi va aparține viitorului feldmareșal Paulus). Stalingradul este distrus în scurt timp de arme deopotrivă sovietice și germane, numeroase bătălii între cele două forțe nimicind orașul cândva prosper.

Situația armatei germane care până atunci distrusese totul în cale se înrăutățește după lansarea contraofensivei ruse. Această operațiune( Uranus) pregătită într-un secret absolut de către Jukov avea ca rol încercuirea Armatei 6 și nimicirea ei treptată, eliberând astfel orașul Stalingrad.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții STALINGRAD?

Vezi toată lista de cărți scrise de Antony Beevor sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA STALINGRAD CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Stalingrad
Autor: Antony Beevor
An apariție : 2009
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 4.02.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 2594 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments