Recenzie Stalingrad de Antony Beevor

de | feb. 4, 2015 | Educație, Istorie, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA STALINGRAD ARE REDUCERE PE:

Cred că numele Stalingrad provoacă emoții mixte în rândul cunoscătorilor. Acest oraș, martor al numeroaselor bombardamente, masacre, sinucideri care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își împrumută numele unei cărți care urmărește întregul lanț istoric ce a dus la înfrângerea armatei naziste.

Roman de nonficțiune, conținând pasaje din jurnale, scrisori și acte oficiale atât germane cât și rusești, Stalingrad este o lectură cu totul revelatoare. Antony Beevor reușește să capteze realitatea tragică al celui de-al Doilea Război Mondial într-un mod cu totul unic.

Presărată cu scene relativ comice, curiozități și revelații, această carte începe cu  invadarea Rusiei de către Germania nazistă, operațiune care poartă numele Barbarossa. Evenimentele imediat următoare sunt încărcate de surprindere și confuzie de partea Rusiei și mai exact a lui Stalin, în vreme ce Hitler așteaptă nerăbdător o victorie aparent iminentă, bazându-se pe elementul- surpriză.

De-a lungul acestei bătălii îndelungate observăm condițiile inumane în care soldații sunt nevoiți să își apere patriile- foamete, mizerie și haos la tot pasul. Medici care sunt nevoiți să amputeze la lumina lanternelor, fără anestezic, păduchii care atacă vicios orice porțiune de piele, boli care conduc oamenii spre nebunie, dezertări sfârșite inevitabil în moarte, auto- mutilări și bombardamente neîncetate.

Dacă îți place recenzia cărții STALINGRAD, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Antony Beevor

Civilii sunt jefuiți si evacuați din propriile lor case de către soldații lui Hitler( Armata 6, a cărei conducere îi va aparține viitorului feldmareșal Paulus). Stalingradul este distrus în scurt timp de arme deopotrivă sovietice și germane, numeroase bătălii între cele două forțe nimicind orașul cândva prosper.

Situația armatei germane care până atunci distrusese totul în cale se înrăutățește după lansarea contraofensivei ruse. Această operațiune( Uranus) pregătită într-un secret absolut de către Jukov avea ca rol încercuirea Armatei 6 și nimicirea ei treptată, eliberând astfel orașul Stalingrad.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA STALINGRAD CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Stalingrad
Autor: Antony Beevor
An apariție : 2009
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2302

Alte recenzii de la Antony Beevor:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 2941 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments