Recenzie ”Berlin” de Antony Beevor

Titlu: Berlin
Autor: Antony Beevor
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 736
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Denisa Mona
Publicată la 6.07.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Berlin” de Antony Beevor
Dă o notă cărții

berlin caderea 1945Al doilea Război Mondial. Anul 1945. Germania nazistă este înconjurată de trupele americane și sovietice într-un kessel care se strânge, distrugând totul în urma sa. Aceasta, însă, este departe de a se preda.

Având la putere un lider instabil psihic și emoțional, întreaga țară își ține sufletul la gură în timp ce trupele sale pun la cale ultimele tentative de a ieși din încercuire și de a pune capăt unui sfârșit aparent iminent. Hitler și generalii săi își joacă ultimele cărți, sacrificând în mod disperat uluitor de multe vieți omenești, fără rezultat.

În timp ce Germania se luptă cu situația sa imposibilă, liderii sovietici, americani și britanici încep să-și împartă sferele de influență în viitoarea presupusă Europă liberă. Paranoic fiind, Stalin folosește toate resursele posibile pentru a întrece americanii într-o cursă contra-cronometru, aceea de a pune stăpânire pe capitala celui de-al Treilea Reich.

Ororile războiului sunt descrise în cel mai  sugestiv mod cu putință – soldați sovietici care violează în grupuri femei germane și poloneze indiferent de vârstă, copii care sunt despărțiți de familiile lor, cetățeni germani abandonați nemiloaselor armate sovietice, o populație care moare de foamete, frig, boli, violențe și cruzimi.

Pe acest fundal are loc prăbușirea idealului nazist.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Antony Beevor.

Berlinul, cea mai importantă fortăreață, privește cum proprii locuitori sunt devastați de jafuri, foamete și groaza certitudinii că în curând vor cădea pradă celui mai negru coșmar posibil – ocupația sovietică. Propaganda lui Goebbels eșuează iar Hitler descoperă că este trădat de majoritatea generalilor săi, fără a lua în seamă orice urmă de rațiune.

În acest mod, Antony Beevor surprinde esența uneia dintre cele mai mari conflagrații din istorie. Detaliile sunt cele care dau farmec acestei cărți. Prin intermediul ei aflăm informații importante despre personalități cum ar fi Hitler, Jukov, Ciuikov, Guderian, Goebbels, Eva Braun, etc., dar și aspectele uimitoare ale războiului, reprezentative pentru modul în care lumea a evoluat din anii aceia fatidici până în prezent.

*kessel= termen folosit pentru a descrie încercuirea Germaniei de către trupele sovietice și americane; ceaun.

Aspecte Pozitive:

Antony Beevor ne aduce o nouă carte excelent documentată și foarte bine scrisă!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.