Recenzie Suge-o, Ramona! de Andrei Ciobanu

by | Feb 10, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SUGE-O RAMONA! ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

sugeoramona

Cu siguranță ați auzit de Suge-o, Ramona! – iar dacă nu ați auzit… ei bine există două variante. Fie nu știu pe ce planetă ați trăit în ultimele luni ori sunteți trecuți de o anumită vârstă. Dar asta nu contează. Îmi place să cred că cititorii GoodRead.ro sunt niște oameni deschiși la minte și fără false pudori și care înțeleg că, din când în când, o lectură lejeră, amuzantă și… sinceră.

În mod evident, Suge-o, Ramona! nu e o carte pentru minori… sau, de fapt, ați fi uimiți de minorii din ziua de azi! Însă, nu e o carte de prost gust, raportată la mult-aclamata trilogie Cincizeci de umbre, conține parcă mai puține scene de sex, chiar dacă limbajul este unul destul de strident. În plus, până și scriitori consacrați au scris texte mai… porno: Eminescu are câteva poezii, Creangă a scris Povestea Poveștilor, Topârceanu are o baladă amuzantă, și ce să mai zicem de anumite poezii ale lui Emil Brumaru!

Pornită de la o simplă postare pe Facebook a comediantului Andrei Ciobanu – Suge-o, Ramona! a devenit instant un viral. Capitolele au început să apară treptat, iar numărul de cititori s-a tot înmulțit ajungând (și depășind) 1.000.000. Interesul pentru poveste era în creștere și, la începutul lunii dorința cititorilor s-a îndeplinit: în sfârșit cartea a văzut lumina tiparului!

Cred că cea mai corectă explicaţie a apariţiei acestei cărţi este că pur şi simplu s-a întâmplat. Eu cred că lucrurile mişto au loc atunci când nu le plănuieşti şi le laşi să se întâmple. – declară autorul

Primul meu contact cu povestea “semi-amuzantă” a lui Andrei Ciobanu a fost undeva prin mai, sau iunie. Și recunosc, m-a prins destul de repede. Deși uneori îmi era greu să o citesc deoarece nu îmi puteam stăpâni râsul!

Despre ce e vorba, până la urmă? Despre acea primă iubire din adolescență. Tu o/îl placi iar el/ea nu te vrea. Andrei încearcă să se răzbune pe indiferența Ramonei, utilizând tot felul de metode și combinându-se cu diverse fete. Astfel, ajunge în brațele Anemonei – care i se cuibărește și ea, în mod ciudat în suflet, apoi urmează Alina, Carla, Carmina, dar, bineînțeles – asta nu e o listă exhaustivă – vă las pe voi să le descoperiți!

În mod clar, și am mai spus asta, cartea nu este dedicată pudibonzilori, celor prinși în propriile norme rigide. Limbajul e destul de “deocheat”, iar adesea întâmplările sfidează moralul.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Andrei Ciobanu

Suge-o, Ramona! poate fi considerat un bildungsroman. Este o poveste a maturizării de orice fel, morală, sentimentală, sexuală (nu neapărat în această ordine). O confesiune sinceră plină de momente amuzante (doar autorul face stand-up comedy), dar și momente triste sau dramatice. O adevărată cronică a adolescenței din prima decadă a anilor 2000.

De asemenea, cartea poate  fi un adevărat manual de cucerire. Andrei e un fel de Casanova modern  combinat cu dr. John Gray (autorul bine-cunoscutei cărți Bărbații sunt de pe Marte, iar Femeile sunt de pe Venus). De apreciat sunt  și recomandările muzicale presărate în mod strategic în text!

Ce conține în plus ediția tipărită față de ce se găsește pe internet? Ei bine, e ediția revizuită și adăugită a variantei de pe net. Așa că investiția se merită!

P.S. Nu te obligă nimeni să citești ceva ce nu îți place, dar nu strică să mai ieși din zona de confort – măcar din când în când!

P.P.S  Suge-o, Ramona!

P.P.P.S. Între timp a apărut și ”Suge-o, Andrei” – te invităm să descoperi și varianta lui Andrei.

🔥 CARTEA SUGE-O RAMONA! ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Suge-o Ramona!
Autor: Andrei Ciobanu
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 486
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.02.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O lectură amuzantă pentru cititorii lipsiți de inhibiții. O poveste despre prima iubire, despre maturizare spusă cu multă sinceritate și autoironie!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

O lectură lejeră și amuzantă este remediul perfect pentru o zi ploioasă sau pentru o zi de vară călduroasă. Întâlnindu-l pe domnul Parker de Ana Iănescu este un ChickLit plin de umor, în care o fată obișnuită intră în lumea celor bogați fie că vrea sau nu. Deși...

Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2130 zile și a scris până acum 235 articole. Se află pe poziția 6 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
raluca

:))) mie imi place P.P.S., imi pare chiar rau ca nu cunosc nici o ramona ca sa o iau la misto:)
o sa citesc cartea, abia astept):

Oanao

Mai mult de un milion de romani au citit deja cartea? Incep sa nu mai inteleg de ce se spune despre romani ca nu citesc.
Sunt foarte curioasa cum s-a constatat asta. 🙂

Oana

Nu asta am intrebat 🙂

Mamaie Delafetesti
Mamaie Delafetesti

Daca un milion de curiosi au intrat pe blogul marelui si mirobolantului pretins autoriu, nu insemneaza ca au si citit. Si daca au citit doua propozitii inainte sa dea skip de plictis sau de jena fata de imbecilitatea pretinsului autoriu, nu insemneaza ca au citit toate paginile din maculatura lui.

cris

Auzim des expresii ca “se merită să faci …”, “oferta … se merită”, “se merită să mergi la …” etc. Totuşi, în limba română nu există verbul “a se merita”, iar utilizarea frecventă a unei greşeli nu o face corectă. Situaţiile în care verbul “a merita” poate fi reflexiv sunt exclusiv de tipul “se merită unul pe altul”.

cris

Incredibil dar chiar nu folosesc expresia asta.Iar la copy-paste am recurs doar din lene, nu din alte motive…Sunt sigură că stăpâneşti bine gramatica limbii române, de-aia nici nu m-am mai legat de “Însă, nu e o carte de prost gust”, cred că ştiai că nu se justifică în niciun fel punerea virgulei după conjuncţia însă.Probabil e tot din cauza stilului cărţii recenzate informal.O zi bună în continuare.Nu aştept un răspuns.Nu urmăresc blogul, intrasem doar să votez pentru “o campanie inedită menită să promoveze lectura și valorile culturale” şi remarcasem că printre valori nu se număra gramatica lb. române.Nu neapărat aici,… Read more »

Cristi V Andrei

1) Dacă aș judeca oamenii în primul rând după cum respectă regulile de gramatică și de ortografie, nu aș mai fi atent niciodată la ceea ce au de spus – fondul, înaintea formei (cum zicea metodicul Maiorescu, părtaș la reforma ortografică de la începutul secolului 20, reformă care, iată, nu a fost ultima). Sanctitatea acestor reguli este apărată în școli, atunci când elevul se confruntă cu sutele de „erori” din textele literare ale secolului 19 (și ele, obligatoriu, sanctificate), prin acel privilegiu al alesului întru spirit numit „licență poetică”. 2) Gramatica și ortografia nu sunt legi ale naturii, sunt convenții,… Read more »

L
L

Cartea asta poate fi inteleasa numai de catre un barbat in adevaratul sens al cuvantului.Si numai el poate intelege modul in care pune la cale o vanatoare in acea maniera,sufera,se bucura sau esti impresionat de ceva.

Lexus Libros

“Suge-o, Ramona! poate fi considerat un bildungsroman.” Fata draga, nu fi trista, tu stii ce-i ala bildungsroman?! Sau macar banuiesti ca una e literatura si alta e ce a scris Andrei?