Recenzie ”Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris

de | oct. 9, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ ARE REDUCERE PE:

coperta Tatuatorul de la AuschwitzÎn ”Tatuatorul de la Auschwitz” autoarea Heather Morris a reușit să prezinte o poveste de dragoste și de supraviețuire din timpul războiului și mai precis din sânul unui lagăr de concentrare în cel mai optimist mod. Nu că povestea a fost amuzantă și ușoară, superficială, lipsită de substanță și de fundalul istoric sfâșietor.

Însă, în ciuda ororilor și a lumii rele, a neșansei și a tragediei, doi tineri evrei reușesc să se iubească, să se cunoască și să-și redea astfel speranța pentru viitor, orice fel de viitor, atâta vreme cât se va petrece departe de lagăr și de moarte.

”Tatuatorul de la Auschwitz” este cartea citită în octombrie care momentan m-a sensibilizat foarte mult

Volumul acesta cu povestea lui emoționantă și dramatică mi-a redat pofta de a trăi și de a mă bucura de minunile vieții și de libertatea de care dispun. O și recomand mai departe nu doar celor care citesc mărturii și istorii despre Holocaust și despre ce s-a întâmplat în acele momente grele.

Dacă îți place recenzia cărții TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Heather Morris

Chiar dacă e inspirată din fapte reale, din povestea de supraviețuire și de iubire a două persoane care au fost persecutate și au trăit orori de neimaginat în lagăr, nu e doar o istorisire la rece, fără sentiment.

Din contra. Te face să speri și să încerci și mai mult să fii om, să-ți ajuți aproapele și să riști orice pentru iubire și supraviețuire.

Această poveste extraordinară despre curaj și speranță este bazată pe interviurile luate de autoare unui supraviețuitor al Holocaustului – tatuatorului Lale Sokolov. 

”Tatuatorul de la Auschwitz” reprezintă o ficțiune istorică, bazată pe povești reale, un document valoros despre comportamentul uman și despre extremele acestuia

Întâlnim brutalitate intenționată, dar și acte impulsive de curaj mânate de puterea dragostei. Nu există ca cineva să citească acest roman și să nu fie măcar un pic mișcat de poveste și de personaje. Mai ales că totul s-a întâmplat în realitate, mai mult sau mai puțin fidel creionat aici.

În 1942, Lale Sokolov, un tânăr evreu din Slovacia, este forțat de împrejurări să ajungă în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. Deja sună destul de rău, dar scenariul devine doar un pic mai luminos pentru bărbat când torționarii săi află că este erudit și vorbește mai multe limbi.

Astfel, Lale devine Tatuatorul lagărului, protejat un pic de funcția sa, dar confruntându-se cu o dilemă: asta înseamnă că este de partea dușmanului, chinuindu-i pe cei din același neam sau că este un supraviețuitor și că face tot posibilul pentru a rămâne în viață în asemenea condiții vitrege?

Într-o zi ridică în sfârșit ochii la prizoniera pe care trebuie să o tatueze și se îndrăgostește la prima vedere de Gita, tot evreică slovacă și ea.

De atunci viața lui se schimbă și mai mult iar în ciuda împrejurărilor și a fundalului primejdios, Lale face tot ce îi stă în putință pentru a ușura viața iubitei, a celorlalți evrei și a minorităților etnice din lagăr. El își pune viața în pericol, folosindu-se totodată de poziția sa privilegiată, pentru a schimba bijuterii și bani pe mâncare și lucruri de care au nevoie el și tovarășii lui de suferință.

Este un erou, dar va fi și trădat și va risca propria viață și relație din cauza asta

”Tatuatorul de la Auschwitz” este o descriere vie, uluitoare și totuși dătătoare de optimism a experiențelor reale ale lui Lale Sokolov, bărbatul care a tatuat brațele a mii de prizonieri, dar care a devenit un simbol al acestui episod istoric și a supraviețuit să spună lumii întregi despre puterea dragostei și a curajului în vremuri tulburi.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ CU REDUCERE DE PE:

Titlu: TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ
Autor: Heather Morris
An apariție : 2018
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1616

Alte recenzii de la Heather Morris:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Meetings of Fate” de Cristian Boldor

Recenzie „Meetings of Fate” de Cristian Boldor

"Meetings of Fate" de Cristian Boldor - o felie din tortul la care visează orice cititor de fantasy Acest prim volum din seria "The Angel Afterlife" prezintă aventura lui Quentin, student psiholog independent, în lupta lui cu demoni de clasa A şi B. Acţiunea pleacă...

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 26 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments