Recenzie ”Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris

de | oct. 9, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Recenzii cărți

coperta Tatuatorul de la AuschwitzÎn ”Tatuatorul de la Auschwitz” autoarea Heather Morris a reușit să prezinte o poveste de dragoste și de supraviețuire din timpul războiului și mai precis din sânul unui lagăr de concentrare în cel mai optimist mod. Nu că povestea a fost amuzantă și ușoară, superficială, lipsită de substanță și de fundalul istoric sfâșietor.

Însă, în ciuda ororilor și a lumii rele, a neșansei și a tragediei, doi tineri evrei reușesc să se iubească, să se cunoască și să-și redea astfel speranța pentru viitor, orice fel de viitor, atâta vreme cât se va petrece departe de lagăr și de moarte.

”Tatuatorul de la Auschwitz” este cartea citită în octombrie care momentan m-a sensibilizat foarte mult

Volumul acesta cu povestea lui emoționantă și dramatică mi-a redat pofta de a trăi și de a mă bucura de minunile vieții și de libertatea de care dispun. O și recomand mai departe nu doar celor care citesc mărturii și istorii despre Holocaust și despre ce s-a întâmplat în acele momente grele.

Chiar dacă e inspirată din fapte reale, din povestea de supraviețuire și de iubire a două persoane care au fost persecutate și au trăit orori de neimaginat în lagăr, nu e doar o istorisire la rece, fără sentiment.

Din contra. Te face să speri și să încerci și mai mult să fii om, să-ți ajuți aproapele și să riști orice pentru iubire și supraviețuire.

Această poveste extraordinară despre curaj și speranță este bazată pe interviurile luate de autoare unui supraviețuitor al Holocaustului – tatuatorului Lale Sokolov. 

”Tatuatorul de la Auschwitz” reprezintă o ficțiune istorică, bazată pe povești reale, un document valoros despre comportamentul uman și despre extremele acestuia

Întâlnim brutalitate intenționată, dar și acte impulsive de curaj mânate de puterea dragostei. Nu există ca cineva să citească acest roman și să nu fie măcar un pic mișcat de poveste și de personaje. Mai ales că totul s-a întâmplat în realitate, mai mult sau mai puțin fidel creionat aici.

În 1942, Lale Sokolov, un tânăr evreu din Slovacia, este forțat de împrejurări să ajungă în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. Deja sună destul de rău, dar scenariul devine doar un pic mai luminos pentru bărbat când torționarii săi află că este erudit și vorbește mai multe limbi.

Astfel, Lale devine Tatuatorul lagărului, protejat un pic de funcția sa, dar confruntându-se cu o dilemă: asta înseamnă că este de partea dușmanului, chinuindu-i pe cei din același neam sau că este un supraviețuitor și că face tot posibilul pentru a rămâne în viață în asemenea condiții vitrege?

Într-o zi ridică în sfârșit ochii la prizoniera pe care trebuie să o tatueze și se îndrăgostește la prima vedere de Gita, tot evreică slovacă și ea.

De atunci viața lui se schimbă și mai mult iar în ciuda împrejurărilor și a fundalului primejdios, Lale face tot ce îi stă în putință pentru a ușura viața iubitei, a celorlalți evrei și a minorităților etnice din lagăr. El își pune viața în pericol, folosindu-se totodată de poziția sa privilegiată, pentru a schimba bijuterii și bani pe mâncare și lucruri de care au nevoie el și tovarășii lui de suferință.

Este un erou, dar va fi și trădat și va risca propria viață și relație din cauza asta

”Tatuatorul de la Auschwitz” este o descriere vie, uluitoare și totuși dătătoare de optimism a experiențelor reale ale lui Lale Sokolov, bărbatul care a tatuat brațele a mii de prizonieri, dar care a devenit un simbol al acestui episod istoric și a supraviețuit să spună lumii întregi despre puterea dragostei și a curajului în vremuri tulburi.

Titlu: Tatuatorul De La Auschwitz
Autor: Heather Morris
An apariție : 2018
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2640

Alte recenzii de la Heather Morris:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 22 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments