Recenzie „Terapia stresului – O abordare comportamentală rațional-emotivă” de Albert Ellis, Jack Gordon, Michael Neenan și Stephen Palmer

de | sept. 28, 2020 | Recenzii cărți

„Terapia stresului” vizează dezvoltarea unor mecanisme de adaptare, prin modificarea modului în care analizăm evenimentele stresante cu care ne confruntăm și care ne determină să te autosabotăm. Cum să rămânem prezenți emoțional în situații care ne provoacă anxietate pentru a descoperi alte căi de a le aborda, care sunt metodele terapeutice de relaxare și gestionare a stresului, acestea sunt doar câteva dintre subiectele abordate în această carte.

Potrivit American Psychological Association (APA), 75% dintre adulți au experimentat diferite grade ale stresului, de la moderat la sever, în ultima lună, iar jumătate dintre aceștia au raportat faptul că în ultimul an nivelul de stres din viața lor a crescut. (Global Organization for Stress, iunie 2020)

Stresul are două constante. Prima se referă la faptul că acesta declanșează răspunsuri puternice din partea organismului, în încercarea de a menține starea de echilibru intern. Cea de-a doua caracteristică include ideea că, pe termen lung, stresul produce efecte negative și duce la serioase tulburări psihosomatice, ca hipertensiunea, migrene, tulburări ale sistemului digestiv, endocrin, depresie, anxietate etc.

Vorbim despre stresul nociv, prin prisma terapiei stresului dezvoltată în cartea cu același nume, atunci când „o persoană expusă la o serie de factori de stres interpersonali și de mediu, percepuți ca cerințe care depășesc abilitățile persoanei de a le face față, provoacă o stare de distres emoțional și fiziologic și/sau când o situație actuală este percepută ca fiind amenințătoare, copleșind resursele persoanei de a-i face față.”

Recomand ca această carte să fie parcursă treptat și eventual să vă luați cât de multe notițe puteți, astfel încât să puteți și aplica sau utiliza în inters personal. În altă ordine de idei, cartea oferă câteva dintre metodele terapiei rațional-emotive care pot fi utile dacă într-adevar sunt folosite conform „instrucțiunilor”.

Ce mi-a captat inițial atenția este tocmai descrierea teoretică, dar totodată succintă a stresului, modalitate care ajută și  necunoscătorul să își clarifice câteva dintre conceptele cheie utilizate de psihologi pentru a descrie stresul. Până la urmă ce reprezintă stresul? Ce riscuri implică atât la locul de muncă, cât și în viața personală? Această carte, o să vă clarfice nelamuririle, după care continuă prin a vă introduce în cabinetul unui psihoterapeut pentru a putea face cunoștință cu modul său de lucru.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: TERAPIA STRESULUI - O ABORDARE COMPORTAMENTALĂ RAȚIONAL-EMOTIVĂ
Autor: Albert Ellis
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 378
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 704

Alte recenzii de la Albert Ellis:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Spovedanie ” de Lev Tolstoi
Recenzie ”Spovedanie ” de Lev Tolstoi

Nu mai citisem nimic de Lev Tolstoi până acum, iar lectura acestei cărți autobiografice mi s-a părut un bun punct de plecare pentru a-i descoperi stilul și profunzimea gândirii. Spovedanie debutează cu o căutare apăsătoare a sensului vieții, care se transformă treptat...

Recenzie „Călărețul Ciumei” de Laura Thalassa
Recenzie „Călărețul Ciumei” de Laura Thalassa

… era Omului s-a sfârșit, iar era Călărețului a început. – o frază care surprinde perfect esența acestui prim volum dintr-o serie scrisă de Laura Thalassa ce m-a cucerit iremediabil. Călărețul ciumei, adică Pestilence, este primul care pășește în lumea oamenilor cu...

Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno
Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte de neratat care mi-a reconfirmat, dacă mai era încă nevoie, că omul este cel mai crud animal. Este o carte brutală, crudă, dar o lectură necesară. Este istoria unui abuz, un abuz asupra unui copil comis de tatăl vitreg. Este o poveste care...

0 0 votes
Article Rating
Diana a fost redactor Booknation.ro și a scris 49 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Nume de cod: Hiram”

X