Recenzie „Tocilara. De la geek la șic..” de Holly Smale

de | apr. 27, 2017 | Ficțiune, Ficțiune pentru Adolescenți, Recenzii cărți

Seria Tocilara (în engleză, Geek Girl) debutează cu o primă parte apetisantă și umoristică, care îți oferă doar o mică mostră din ceea ce te așteaptă pe parcursul părților următoare. Holly Smalle s-a angajat cu această ocazie să transpună câteva evenimente notabile din viață acesteia pe hârtie.

Ca să clarificăm lucrurile de la bun început, geek înseamnă o persoană care nu ține pasul cu moda sau care este inaptă din punct de vedere social. „Eroina” noastră de această dată este Harriet Manners, o tocilară.

Eticheta de geek sau de tocilară prin excelență i-a fost dată de majoritatea elevilor din liceul ei, dar mai ales de fetele rele, precum Alexa (a.k.a cea-mai-mare-rivală-a-lui-Harriet sau fata-care-nu-o-place-fără-nici-un-motiv-pe-Harriet), care râd de modalitatea ei de a împrăștia informații prețioase și folositoare, dar și bulversante în instanțe neprielnice.

Ducând o viață monotonă spre deplorabilă, în special din pricina etichetei și situației de la liceu, Harriet nu mai are încredere că se poate întâmpla ceva magic în viața ei. Chiar susține că este foarte departe de basmul în care rățușca cea urâtă se metamorfozează într-o lebădă mirifică.

Însă, inevitabila magie se propagă într-un final când se așteaptă mai puțin.

Magia vine când nu o cauți.

În cadrul unei excursii în Birmingham, la The Clothes Show Live, frumusețea nonconformistă și stângăcia naturală de care dă dovadă mai mereu captează atenția unui agent care se ocupă cu recrutarea unor fragede aspirante la meseria de model. Este aleasă pentru a deveni imaginea unui brend important, viața ei banală zguduindu-se din temelii o dată cu această ofertă de nerefuzat pentru orice adolescentă sănătoasă la cap, dar noi aici vorbim de Harriet. O adolescentă dezintersată de importanța hainelor.

Dubios, ea fiind opusul noilor tendințe și a modei în sine, ajunge prima pagină a ziarelor, trăind astfel visul pe care și l-a dorit cu ardoare de la o vârstă fragedă cea mai bună prietenă a ei, Nat.

Recurge la minciună în anumite situații, dar în scopuri nobile deoarece Harriet nu s-a simțit niciodată prost în pielea ei, însă persoanele și batjocora din jur au determinat-o să tindă către o transformare bruscă de la o omidă la un fluturaș. Nu își mai dorea să mai hoimărească de una singură ca un urs polar în pădurea tropicală.

Se va lăsa cuprinsă de mirajul modellingului? Sau se va întoarce la viața ei simplă, unde nimeni nu-i coordona fiecare pas și unde ea nu era nevoită să-și mintă persoanele iubite pentru a le proteja.

Te lași purtat lin în lumea lui Harriet. Trăiești cu ea, respiri cu ea și plângi alături de ea.

Cartea lui Holly Smale cuprinde fenomenul bullying la o calitate îngrijorătoare, afirmând că la rândul ei a avut o Alexa, iar eu sunt de părere că fiecare avem una cu care ne-am confruntat. De asemenea, introduce o eroină nouă, o tocilară, fără aspirații în modă, dar care devine noua țintă a tabloidelor.

Prietenii adevărate, părinți hazlii, băieți, umor din belșug… Cartea nu trebuie să lipsească din lista unei adolescente în formare. Chiar mi-aș fi dorit să o am înainte de începerea liceului, însă niciodată nu este prea târziu.

Mă bucur nespus că mi-ați acordat atenție. Spor la citit!

Titlu: TOCILARA. DE LA GEEK LA ȘIC..
Autor: Holly Smale
An apariție : 2013
Editura: GAMA IMAGO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2046

Alte recenzii de la Holly Smale:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Giurcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 9 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Giurcanu aici. Cristina Giurcanu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
"Well, you know what they say: If you don't have anything nice to say about anybody, come sit by me."
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments