Recenzie „Tocilara. De la geek la șic..” de Holly Smale

Titlu: Tocilara. De La Geek La șic..
Autor: Holly Smale
An apariție : 2013
Editura: Gama Imago
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristina Giurcanu
Publicată la 27.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI TOCILARA. DE LA GEEK LA ȘIC.. PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Seria Tocilara (în engleză, Geek Girl) debutează cu o primă parte apetisantă și umoristică, care îți oferă doar o mică mostră din ceea ce te așteaptă pe parcursul părților următoare. Holly Smalle s-a angajat cu această ocazie să transpună câteva evenimente notabile din viață acesteia pe hârtie.

Ca să clarificăm lucrurile de la bun început, geek înseamnă o persoană care nu ține pasul cu moda sau care este inaptă din punct de vedere social. „Eroina” noastră de această dată este Harriet Manners, o tocilară.

Eticheta de geek sau de tocilară prin excelență i-a fost dată de majoritatea elevilor din liceul ei, dar mai ales de fetele rele, precum Alexa (a.k.a cea-mai-mare-rivală-a-lui-Harriet sau fata-care-nu-o-place-fără-nici-un-motiv-pe-Harriet), care râd de modalitatea ei de a împrăștia informații prețioase și folositoare, dar și bulversante în instanțe neprielnice.

Ducând o viață monotonă spre deplorabilă, în special din pricina etichetei și situației de la liceu, Harriet nu mai are încredere că se poate întâmpla ceva magic în viața ei. Chiar susține că este foarte departe de basmul în care rățușca cea urâtă se metamorfozează într-o lebădă mirifică.

Însă, inevitabila magie se propagă într-un final când se așteaptă mai puțin.

Magia vine când nu o cauți.

În cadrul unei excursii în Birmingham, la The Clothes Show Live, frumusețea nonconformistă și stângăcia naturală de care dă dovadă mai mereu captează atenția unui agent care se ocupă cu recrutarea unor fragede aspirante la meseria de model. Este aleasă pentru a deveni imaginea unui brend important, viața ei banală zguduindu-se din temelii o dată cu această ofertă de nerefuzat pentru orice adolescentă sănătoasă la cap, dar noi aici vorbim de Harriet. O adolescentă dezintersată de importanța hainelor.

Dubios, ea fiind opusul noilor tendințe și a modei în sine, ajunge prima pagină a ziarelor, trăind astfel visul pe care și l-a dorit cu ardoare de la o vârstă fragedă cea mai bună prietenă a ei, Nat.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Holly Smale.

Recurge la minciună în anumite situații, dar în scopuri nobile deoarece Harriet nu s-a simțit niciodată prost în pielea ei, însă persoanele și batjocora din jur au determinat-o să tindă către o transformare bruscă de la o omidă la un fluturaș. Nu își mai dorea să mai hoimărească de una singură ca un urs polar în pădurea tropicală.

Se va lăsa cuprinsă de mirajul modellingului? Sau se va întoarce la viața ei simplă, unde nimeni nu-i coordona fiecare pas și unde ea nu era nevoită să-și mintă persoanele iubite pentru a le proteja.

Te lași purtat lin în lumea lui Harriet. Trăiești cu ea, respiri cu ea și plângi alături de ea.

Cartea lui Holly Smale cuprinde fenomenul bullying la o calitate îngrijorătoare, afirmând că la rândul ei a avut o Alexa, iar eu sunt de părere că fiecare avem una cu care ne-am confruntat. De asemenea, introduce o eroină nouă, o tocilară, fără aspirații în modă, dar care devine noua țintă a tabloidelor.

Prietenii adevărate, părinți hazlii, băieți, umor din belșug… Cartea nu trebuie să lipsească din lista unei adolescente în formare. Chiar mi-aș fi dorit să o am înainte de începerea liceului, însă niciodată nu este prea târziu.

Mă bucur nespus că mi-ați acordat atenție. Spor la citit!

ACUM GĂSEȘTI TOCILARA. DE LA GEEK LA ȘIC.. PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Neașteptat de plăcută și ușor de citit. Nu-ți pierzi timpul abordând acest gen de lectură deoarece este ca și cum ai urmări o comedie bună la televizor. Umorul este de bună calitate și poate fi digerat chiar și de persoanele ursuze. Temele pe care le vizează sunt cele care mă presează și pe mine, întrucât, la fel ca alți adolescenți, mă pot numi o tocilară.

Aspecte Negative:

Când îmi place o lectură, nu caut nod în papură. A redactat o lucrare cu întâmplari reale și nu a încercat să vopsească în roz modellingul, cum face majoritatea mass-mediei.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.