Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

de | oct. 23, 2021 | Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ULTIMUL TREN SPRE LONDRA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

„Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos.

O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție, respect și dispreț, bucurie și durere. Când lumea se cufundă în haos și întuneric, rămâne doar speranța. Și încredere în sine. Această carte este despre salvare și pierdere. Faptul că chiar și printre cruzimea pură se poate găsi bunătate și umanitate. În paginile acestui roman, destinele personajelor fictive se împletesc armonios cu destinele oamenilor reali care au făcut istorie. Narațiunea este plină de viață și dinamică, fără un singur cuvânt în plus. Da, unele momente sunt înfrumusețate, dar nu strică deloc impresia.

Ați auzit vreodată de misiunea de salvare Kindertransport? A avut loc cu 9 luni înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Esența sa a fost transportul și plasarea copiilor evrei pe teritoriul Marii Britanii. O mână de oameni curajoși și grijulii au încercat cu toată puterea să scoată din Germania nazistă cât mai mulți copii evrei au putut.

Salvatorul care a organizat Kindertransportul a fost Geertruida Wijsmuller-Meijer (mătușa Truus, așa cum o numeau copiii). A obținut o primire de la Adolf Eichmann, care conducea departamentul evreiesc din Gestapo, și permisiunea de a scoate copiii. Marea Britanie a acceptat aproape 10.000 de copii care au fugit de naziști. Au plecat din casa lor, despărțindu-se de cei dragi. Au fost stabiliți în familii de plasament, cămine.

Cei mai mulți dintre copiii evrei au supraviețuit războiului, dar doar câțiva s-au reunit cu părinții lor. Acești copii erau adesea singurii supraviețuitori ai familiilor lor distruse în Holocaust.

Romanul lui Meg Clayton se bazează pe acest fapt istoric, cu drama personală a mătușii Truus, femeia, după moartea căreia, a fost numită mama a 1001 de copii. În ciuda subiectului dificil și a dorinței de a plânge pe alocuri, cartea este ușor de citit.

La Viena, este un adolescent evreu Stephan, care scrie piese de teatru și este un mare fan al lui Stefan Zweig, prietena lui, geniul matematicii Zofie-Helene dintr-o familie creștină, și rudele acestora. Autorul descrie în detaliu viețile acestor oameni. Copiii sunt copii, iar părinții lor nu sunt simpli. Mama lui Zofie este redactor-șef la un ziar de opoziție, tatăl lui Stephan este un celebru ciocolatier și proprietar al unei fabrici de ciocolată.

Este greu de crezut că destinele umane depind de o decizie a unui oficial care, iar această decizie balansează pe muchia de cuțit. Dacă refuzi, aceasta este o povară pentru sufletul tău, iar dacă accepți mulți refugiați, oamenii țării vor fi nemulțumiți. Așa cum s-a întâmplat în America – localnicii au făcut presiuni asupra guvernului, îndemnându-i să nu accepte refugiați din Germania, pentru că erau destui săraci proprii și poporul a fost ascultat.

Deși atmosfera din carte este atât de apăsătoare, razele de lumină și binele dau totuși speranța că întunericul se va risipi.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ULTIMUL TREN SPRE LONDRA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Meg Waite Clayton sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ULTIMUL TREN SPRE LONDRA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ultimul Tren Spre Londra
Autor: Meg Waite Clayton
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 23.10.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Timpul ma pândea ca pe o pradă. Lupta cu leucemia, flirtul și umilința cu grotescul bolii, renunțarea la mândrie, orgoliu, acceptarea iminenței sfârșitului, renunțarea la gânduri de viitor și ancorarea în prezent, cu pași mici zi după zi, încercarea de a profita de...

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Înainte să ajung la final, Acest tărâm al blândeții m-a cucerit iremediabil, dacă e să fiu sinceră până la capăt, a făcut-o de la primul capitol. Am lins-o, n-am citit-o, pe nerăsuflate. Profund, adânc, simplu și pe înțelesul oricui la orice vârstă și nivel, o odisee...

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Abis, al cincilea volum din seria Alina Marinescu, mi-a depășit cu mult așteptările. Într-o recenzie anterioară, la alt roman din această serie, spuneam că Alina renaște și se reinventează, în urma suferinței pierderii lui Alex. Despre acest roman nu știu ce aș putea...

0 0 votes
Article Rating
Anastasia Bodrug este redactor Booknation.ro de 98 zile și a scris până acum 17 articole. Se află pe poziția 25 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anastasia Bodrug aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments