Recenzie „Unorthodox” de Deborah Feldman

by | Mar 27, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UNORTHODOX ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Îm plac la nebunie cărțile, unde nu descopăr doar istoria câtorva eroi, dar cele care fac o incursiune într-o întreagă comunitate, cult, etnie, civilizație sau lume.
„Unorthodox” este povestea unei fetițe, Esty, o evreică care de mică pare și este diferită de restul evreilor din comunitatea sa hasidică. Crește alături de bunicii ei, mama sa este o adevărată proscrisă, tatăl – nebun, alcoolic și dus cu sorcova.
Esty nu este cu nimic mai diferită decât restul fetelor de vârsta ei, ea se conduce după aceleași reguli, are aceleași limite, probleme, dar unele aspecte ale minții sale curioase o face să vrea să descopere lumea de după poarta casei.
Esty citește cărți interzise de rabini și religie, pune întrebări incomode, analizează și începe să aibă propriile păreri pe lângă cele impuse de comunitate ultra-rtodoxă.
Pentru unii, limitele nu înseamnă altceva decât o nouă provocare, pentru alții însă, piedica asta dă senzația de frică și se opresc. Naratoarea noastră face parte din prima categorie, or căsătoria, care trebuia să bată ultimul cui în „aici e locul tău”, a declanșat o serie de procese ireversibile.
Autoarea ne abundă în detalii despre orânduielile unui grup închis de oameni, un cerc care nu vrea să se adapteze la civilizația care îi înconjoară. Imaginaț-vă, nu ai idee de dragoste dar ești pus în fața faptului în noaptea nunții, ai voie să citești doar ce e aprobat de soț, rabin, comunitate. Oriunde nu te-ai întoarce, tu ai limite, și nu există o explicație rezonabilă pentru asta.
Cartea ne instigă la cunoaștere, curaj și dorința de a trăi bine. Asta simți pe parcursul întregii lecturi, așteptând mereu momentul în care vulcanul va erupe, și iadul se va dezlănțui în Brooklyn, pentru că asta a urmat.
Cartea resprezintă memoriile scriitoarei, iar scandalul provocat de publicarea ei și serialul filmat de Netflix a incomodat familia, care cândva a crescut-o. De fapt, incomodat este puțin spus, aceasta a stresat și creat valuri de comentarii urâte la adresa scriitoarei.
Dacă aveți poftă de ceva nou, de ceva care să vă inspire sau să vă indigneze, lectura aceasta se va potrivi de minune cu acea stare. Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții UNORTHODOX?

Vezi toată lista de cărți scrise de Deborah Feldman sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UNORTHODOX CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Unorthodox
Autor: Deborah Feldman
An apariție : 2020
Editura: SIMON&SCHUSTER
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 27.03.2021
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

0 0 vote
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 36 zile și a scris până acum 17 articole. Se află pe poziția 19 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments