Recenzie Veronika Se Decide Să Moară de Paulo Coelho

de | nov. 25, 2014 | Beletristică, Dezvoltare Personală, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

veronika se hotărăște să moarăVeronika este o femeie care are tot ce și-ar putea dori – este independentă financiar, este atrăgătoare,  are un job stabil, o familie care o iubește, dar totuși, nu este fericită. De aceea, în dimineața zilei de 11 noiembrie 1997, Veronika decide să se sinucidă.

După ce este adusă la sanatoriul Villete pentru o detoxifiere din pricina unei supradoze , și este internată, îi este adus la cunoștință faptul că mai are de trăit doar câteva zile din pricina medicamentelor care îi afectaseră inima . Pe parcursul zilelor petrecute în acest sanatoriu, Veronika interacționează cu ceilalți pacienți,  ajungând,  astfel,  să capete o nouă perspectivă asupra vieții.

Se redescoperă ca femeie,  descoperă ambiții până atunci neștiute,  și,  profitând de stigmatul de nebună,  descoperă noi trăiri,  ajungând la concluzia că viața merită totuși trăită și că aceasta nu este lipsită de savoare,  cu atât mai puțin atunci când nu te supui normelor si stereotipurilor sale.

Descoperă un amalgam de sentimente care zăcuseră până atunci înăuntrul ei- ură,  teamă,  curiozitate, dar și dragoste.  Tânăra slavonă cunoaște iubirea prin intermediul lui Eduard,  un tânăr schizofrenic care-i împărtășește timid sentimentele.  Cunoaște prietenia alături de Zedka, o altă pacientă a sanatoriului și redobândește pofta de viață.

Dorind să-și petreacă ultima zi liberă,  aceasta evadează cu Eduard din Villete și redescoperă placerile simple ale vieții.  Spre sfârșitul cărții îi găsim pe cei doi întinși pe iarba fragedă,  așteptând moartea să apară.

“ Dar toți oamenii care îndrăznesc să cerceteze teme prohibite au nevoie de un anumit curaj şi de o doză de înţelegere. Ce avea  facă însă pe parcursul numeroaselor zile când urma să trăiască permanent  încolţită de spaima morţii iminente? Dr. Igor cântări  îndelung argumentele şi decise: nu era nimic grav. Tânăra avea să considere fiecarezi drept un miracol, ceea ce şi este, dacă luăm înconsiderare toate probabilităţile producerii unor evenimente neaşteptate în fiecare secundă a vieţii noastre fragile. “

 Deci ce se întâmplă cu cei doi? Cum sfârșește povestea Veronikăi? Paulo Coelho reușește să ne împingă spre originalitate, spre revoltă, ne arată că singurii nebuni sunt marionetele societății.

Titlu: VERONIKA SE DECIDE SĂ MOARĂ
Autor: Paulo Coelho
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 206
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1883

Alte recenzii de la Paulo Coelho:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments