ACUM GĂSEȘTI VORBEȘTE-LE DESPRE BĂTĂLII REGI ȘI ELEFANȚI PE:

“Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți” reprezintă o adevărată întoarce în timp, cu jumătate de secol în urmă. În jurul anului 1500, Imperiul Otoman era în plină expansiune teritorială iar Roma dădea lumii marile talente. Protagonistul romanului, faimosul Michelangelo, pleacă subit din țara sa spre Istanbul, chemat de marele sultan.

Mathias Énard, autorul volumului, a studiat civilizaţiile arabe şi persane şi este consacrat pentru romanele sale. Cu acestă carte, primeşte premiul Goncourt des lycéens.

,,Timpul poveştilor a trecut. Epoca basmelor s-a încheiat. Regii sunt azi nişte sălbatici care-şi omoară caii sub ei; a trecut mult timp de când nu le mai oferă elefanţi prinţeselor.”

Motivul acestei vizite este dorința neîmplinită a sultanului Baiazid a II-lea de a construi un pod. Artistul se consideră însă în umbra lui Leonardo Da Vinci care încercase același lucru. Ceea ce îl convinge pe Michelangelo să părăsească ţara natală sunt neînţelegerile cu Papa Iulius al II-lea.

Tema romanului este una istorică, însă se pun în evidenţă trăirile, neliniştile sufleteşti ale personajului principal. Acestora le sunt dedicate secvenţe întregi care apar ca pagini din jurnalul personal al lui Michelangelo.

Personajele operei sunt limitate. Pe lângă protagonist şi conducătorii de care am mai menţionat, vor mai apărea Mesihi, care îi va deveni prieten şi câţiva negustori. În plus, viaţa lui Michelangelo va fi animată de o maimuţică amuzantă.

La un moment dat, Michelangelo va fi hipnoziat de o dansatoare de origine iberică. Astfel, ea va deveni narator pentru câteva pagini. Iar apoi devine muză:

,,Vom regăsi cele cinci brăţări de argint în jurul gleznei fine, rochia cu reflexii portocalii, umărul aurit şi aluniţa de la baza gâtului într-un unghen al Capelei Sixtine, câţiva ani mai târziu.”

În concluzie, Vorbește-le despre batalii, regi și elefanți ilustrază în puţin peste 100 de pagini frâmântările interioare ale lui Michelangelo: de la iubire la conflict, de la teamă la încredere.

Titlu: Vorbește-le Despre Bătălii Regi și Elefanți
Autor: Mathias Énard
An apariție : 2017
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 14.05.2019
Nota recenzorului: 9/10

Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1157 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor