Recenzie “Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți” de Mathias Énard

by | May 14, 2019 | Beletristică, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VORBEȘTE-LE DESPRE BĂTĂLII REGI ȘI ELEFANȚI PE Cartepedia

“Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți” reprezintă o adevărată întoarce în timp, cu jumătate de secol în urmă. În jurul anului 1500, Imperiul Otoman era în plină expansiune teritorială iar Roma dădea lumii marile talente. Protagonistul romanului, faimosul Michelangelo, pleacă subit din țara sa spre Istanbul, chemat de marele sultan.

Mathias Énard, autorul volumului, a studiat civilizaţiile arabe şi persane şi este consacrat pentru romanele sale. Cu acestă carte, primeşte premiul Goncourt des lycéens.

,,Timpul poveştilor a trecut. Epoca basmelor s-a încheiat. Regii sunt azi nişte sălbatici care-şi omoară caii sub ei; a trecut mult timp de când nu le mai oferă elefanţi prinţeselor.”

Motivul acestei vizite este dorința neîmplinită a sultanului Baiazid a II-lea de a construi un pod. Artistul se consideră însă în umbra lui Leonardo Da Vinci care încercase același lucru. Ceea ce îl convinge pe Michelangelo să părăsească ţara natală sunt neînţelegerile cu Papa Iulius al II-lea.

Tema romanului este una istorică, însă se pun în evidenţă trăirile, neliniştile sufleteşti ale personajului principal. Acestora le sunt dedicate secvenţe întregi care apar ca pagini din jurnalul personal al lui Michelangelo.

Personajele operei sunt limitate. Pe lângă protagonist şi conducătorii de care am mai menţionat, vor mai apărea Mesihi, care îi va deveni prieten şi câţiva negustori. În plus, viaţa lui Michelangelo va fi animată de o maimuţică amuzantă.

La un moment dat, Michelangelo va fi hipnoziat de o dansatoare de origine iberică. Astfel, ea va deveni narator pentru câteva pagini. Iar apoi devine muză:

,,Vom regăsi cele cinci brăţări de argint în jurul gleznei fine, rochia cu reflexii portocalii, umărul aurit şi aluniţa de la baza gâtului într-un unghen al Capelei Sixtine, câţiva ani mai târziu.”

În concluzie, Vorbește-le despre batalii, regi și elefanți ilustrază în puţin peste 100 de pagini frâmântările interioare ale lui Michelangelo: de la iubire la conflict, de la teamă la încredere.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VORBEȘTE-LE DESPRE BĂTĂLII REGI ȘI ELEFANȚI PE Cartepedia

Titlu: Vorbește-le Despre Bătălii Regi și Elefanți
Autor: Mathias Énard
An apariție : 2017
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 14.05.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Relația tumultoasă dintre Tessa și Hardin continuă și în cel de-al treilea volum al seriei After, După ce ne-am îndrăgostit. Acest volum și următorul sunt cele mai reușite din toată seria, după părerea mea. Drama se îmbină cu dragostea dintre protagoniști, iar...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1230 zile și a scris până acum 76 articole. Se află pe poziția 17 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments