Recenzie “Vinil” de Igor Guzun

de | iun. 1, 2022 | Biografii, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VINIL ARE REDUCERE PE:

Este cartea aducerilor aminte. Este o carte cu iz de demult, cu iz din casa bunicilor. Aici am găsit acele simțuri care mi-au încântat copilăria. Sunt acele arome pe care le simt ori de câte ori închid ochii, iar gândurile îmi zboară pe ulițele satului natal.

Dacă la începutul cărții, după citirea câtorva pagini, am crezut că cartea aceasta ar fi mai potrivită spre lectură părinților mei, dat fiind multitudinea de amintiri din Uniunea Sovietică, cu cât m-am aruncat mai mult între paginile sale am realizat că cartea nu are un public țintă. Drept urmare, indiferent de vârstă, c-o fi un un cititor de 30 sau de 60 ani, tuturor le va fi pe plac. Capitolul “Podul bunicii și iPodul nepoatei” vine să universalizeze acest conținut.

“Vinil” este precum podul bunicilor plin cu relicve fără esență pentru nepoți, dar fără de preț pentru bunici, reprezentând tinerețea. Și deși pentru nepoți această adunătură de vechituri nu are o însemnătate emoțională, stârnește totuși curiozitatea.

Autorul jonglează aici cu cuvinte, sensuri, metafore și expresii. Pe lângă trecut și melancolia pe care o stârnește, Igor Guzun ne sensibilizează aducând la rampă și unele aspecte nefericite și mai puțin discutate ale societății moldave contemporane.

O observație cu privire la bibliotecare m-a emoționat. Sau poate o fi trăind acum tot în sat, uitate și necăjite. Și poate că ele ar fi trecut de la cartea tipărită la eBook la fel de ușor cum au trecut acum două decenii de la un alfabet la altul, dacă țara asta în care prețurile cresc iar orizonturile se micșorează ar fi pus preț măcar pe oameni, dacă e prea mult să pună preț pe carte.

Cartea abundă și în observații din Chișinăul meu iubit cu ale sale străzi prăfuite, troleibuze și maxi-taxi, cu denumirile străzilor analizate și grupate pe criteriile de sens ale cuvintelor.

Unele pagini par a fi scrise fiindcă autorul a avut ceva de zis și acesta a fost mijlocul cel mai la îndemână pentru a-și plânge of-ul sau exprima melancolia. Citind alte pagini aveam impresia că au fost scrise pentru sine, deci, nu doar un mod de exprimare a sinelui, a trăirilor și a emoțiilor, dar și unul de refugiu.

Autorul scoate în prim-plan paradoxurile neamului nostru. Acel neam care e în același timp: frumos și ridicol, omenos și răutăcios, emotiv și invidios, săritor la nevoie și intolerant.

Ce să zic pe final? Dacă iubești poveștile noi cu iz de retro, s-ar putea să-ți placă!

Ți-a plăcut recenzia cărții VINIL?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Igor Guzun

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VINIL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Vinil
Autor: Igor Guzun
An apariție : 2015
Editura: URMA TA
Nr. Pagini: 194
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 1.06.2022
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 5426

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments