Recenzie “Cinci femei” de Gladiola Corina Chețe

by | Dec 8, 2017 | Beletristică, Dezvoltare Personală, Jurnale, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți, Sociologie

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CINCI FEMEI CU REDUCERE PE Mail - office@sagia.ro

 Contrar aparenţelor, aceasta nu este o cărticică pentru femei. Este o cărticică pentru „oameni cu inimi”.

     Claudia, Adriana, Moira, Carmina și Alberta. Acestea sunt cele Cinci femei ale autoarei Gladiola Corina Chețe. Cinci protagoniste, femei, cliente, prietene, persoane ce au inspirat-o pe autoare în a identifica acele cuvinte care să pună în evidență cel mai bine momentele din viața lor, gândurile ascunse și nu numai, astfel încât acestea să poată ajunge la alte fete, femei, aflate fie în aceleași situații, fie în situații similare.

     Translator fiind de profesie, Gladiola Corina Chețe reușește să traducă, să interpreteze sentimentele ascunse din spatele cuvintelor protagonistelor, reușind astfel să aducă practic cinci limbi străine, cinci manifestări cumva contradictorii la un numitor comun, creând în consecință o limbă nouă, accesibilă tuturor.

      Dincolo de faptul că aduce progres contradicția, manifestarea aceasta aduce noi forme de exprimare a încrederii. Nu-mi spun părerea decât dacă am cui, dacă am încredere că mă aude cineva, că mă contrazice – dacă asta simte – dar mă ascultă şi putem conveni să nu fim de acord. Nu?!

      Ți-aș povesti cu lux de amănunte ce se întâmplă între paginile acestei cărți, dar aș comite o eroare. De ce? Pentru că trebuie să faci cunoștință tu ca cititor cu acestei femei, să le asculți sunetele ce au luat forma cuvintelor, să trăiești fiecare emoție odată cu ele, să descifrezi acele gânduri, acele lucruri nespuse ce se vor a fi descoperite. Este o carte ce trebuie citită, iar nu povestită. Pentru că cine citește o dată se va găsi, iar cine citește de două ori, se va regăsi.

      În consecință, îmi voi permite să iau fiecare personaj și să atribui un citat, o replică, o frază din carte în care eu m-am regăsit sau cu care am rezonat cel mai mult. Astfel:

Claudia:

– Ce ai ales, Claudia?
– Independenţa.

Adriana:

– Încotro, întreabă şoferul.
– Foarte, foarte încet în jurul lumii.

Moira:

De mică am fost învăţată că trebuie să suport şi să înghit, căci femeile aşa fac, aşa trebuie să facă. Asta am auzit de mică.

Carmina:

Poveştile alea de babe obosite cu „l-a luat una care arăta mai bine” sunt poveşti. Poate că e şi ceva şansă, dar e clar vorba despre creier şi ce ştii să faci. Cine-i prost să îi dea unei fufe treabă de creier?!

Alberta:

Viaţa, când iubești, poate însemna să trăiești un chin permanent, dar trăiești.

    Dar tu? Cu care dintre personaje rezonezi cel mai mult? Care este replica ce ți-a schimbat percepția sau, din contră, care te-a făcut să revii la gândurile cele dintâi?

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CINCI FEMEI CU REDUCERE PE Mail - office@sagia.ro

Titlu: Cinci Femei
Autor: Gladiola Corina Chețe
An apariție : 2017
Editura: -
Nr. Pagini: 61
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 8.12.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Adriana Alexandra este redactor Booknation.ro de 1081 zile și a scris până acum 147 articole. Se află pe poziția 9 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Alexandra aici.
Dacă nu v-am plictisit încă, aruncați un ochi și pe aici 🙂 --->http://blog.avocatoo.ro/sfaturi-de-la-un-tratat-de-drept-anonim/
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabi
Gabi

……viaţa voastră e în mâna voastră. Nu lăsaţi pe nimeni să zică altfel. Eu am început să trăiesc de când am hotărât să nu mai ţin cont decât de mine şi de cine îmi arătă iubire şi înţelegere…. (Moira)