Recenzie ,,12 ani de sclavie” de Solomon Northup

Titlu: 12 Ani De Sclavie
Autor: Solomon Northup
An apariție : 2014
Editura: Meteor Press
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Ana-Alexandra Uță
Publicată la 26.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ,,12 ani de sclavie” de Solomon Northup
Acordă o notă

     12-ani-de-sclavie-de-solomon-northup   ,,Aceia care citesc cartea de faţă îşi pot forma propriile lor păreri despre această ,,instituţie aparte”.

Cuvintele pe care le voi aşterne în rândurile ce urmează sunt de prisos, neavând nicio valoare în a vă face să vă imaginaţi trista poveste a vieţii lui Solomon.

Omul se naşte cu un drept incontestabil- LIBERTATEA. Ea nu se dobândeşte, nu se învaţă şi nu o poţi ,,modela”. Libertatea este ceva înnăscut. Nu poate fi supusă niciunei nevoi pe care cineva o impune, niciunei întâmplări; înseamnă să înfrunţi soarta de la egal la egal.

Tocmai despre asta este  ,,12 ani sclavie”. Această carte este un glas care spune istoria preţuirii celui mai important lucru în construirea unei fiiniţe umane –libertatea-, şi cum eroul o pierde timp de 12 ani, îndurând umilinţe şi tratamente inumane pentru simplu fapt că este altfel decât ceilalţi: este negru, aparţine altei rase.

Solomon Northup este un cetăţean născut liber al statului New York, care se bucura din plin de viaţă alături de soţia lui, Anne Hampton, cu care avea trei copii: Elizabeth, Margaret şi Alonzo. Aici a fost educat, devenind un iscusit violonist. Nenorocul face ca Solomon să se lase păcălit de promisiunea deşartă a angajării la Washington de către doi circari, într-un spectacol muzical, însă este drogat şi pus în faţa faptului împlinit- este vândut în Sud, unde trăieşte 12 ani ca sclav. Evenimentele expuse în cele 224 de pagini sunt zguduitoare atât la nivel psihologic, cât şi emotional: cumpărarea şi vinderea sclavilor ca pe nişte obiecte, pedepsele prin biciure, necinstirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor, munca şi truda necontenită până la epuizare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Solomon Northup.

Suferinţa lui Solomon este ,,libertatea împotriva lui Hristos” , adică un infern,un calvar prin care protagonistul şi ceilalţi sclavi experimentează durerea nemărginită, sunt umiliţi la nivel psihic şi trupesc prin bătăi şi alte pedepse care trec graniţele omenescului.

Universul sclaviei prezentat în roman simbolizează modul de gândire ,,şters” , plat şi impersonal al celor pentru care în viaţă singurii care au prioritate sunt banii şi propria bunăstare.

În ,,12 ani de sclavi”  perioada de suferinţă pe care Solomon a trait-o poate fi caracterizată prin două cuvinte: AŞTEAPTĂ şi SPERĂ. Ceea ce mi-a demonstrat că asta reprezintă de fapt înţelepciunea în adevăratul ei sens.

Aspecte Pozitive:

Romanul este o tulburatoare poveste despre o perioada neagra din istoria lumii- comertul cu negrii si sclavia. Aceasta carte nu are cum sa te lase ,,rece'' in momentul in care o vezi.

Aspecte Negative:

Mi-as fi dorit sa fi fost ceva mai lunga si sa prezinte reintalnirea dintre protagonit si familia sa.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.