Recenzie “12 ani de sclavie” de Solomon Northup

by | Oct 26, 2016 | Biografii, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA 12 ANI DE SCLAVIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

     12-ani-de-sclavie-de-solomon-northup ,,Aceia care citesc cartea de faţă îşi pot forma propriile lor păreri despre această ,,instituţie aparte”.

Cuvintele pe care le voi aşterne în rândurile ce urmează sunt de prisos, neavând nicio valoare în a vă face să vă imaginaţi trista poveste a vieţii lui Solomon.

Omul se naşte cu un drept incontestabil- LIBERTATEA. Ea nu se dobândeşte, nu se învaţă şi nu o poţi ,,modela”. Libertatea este ceva înnăscut. Nu poate fi supusă niciunei nevoi pe care cineva o impune, niciunei întâmplări; înseamnă să înfrunţi soarta de la egal la egal.

Tocmai despre asta este  ,,12 ani sclavie”. Această carte este un glas care spune istoria preţuirii celui mai important lucru în construirea unei fiiniţe umane –libertatea-, şi cum eroul o pierde timp de 12 ani, îndurând umilinţe şi tratamente inumane pentru simplu fapt că este altfel decât ceilalţi: este negru, aparţine altei rase.

Solomon Northup este un cetăţean născut liber al statului New York, care se bucura din plin de viaţă alături de soţia lui, Anne Hampton, cu care avea trei copii: Elizabeth, Margaret şi Alonzo. Aici a fost educat, devenind un iscusit violonist. Nenorocul face ca Solomon să se lase păcălit de promisiunea deşartă a angajării la Washington de către doi circari, într-un spectacol muzical, însă este drogat şi pus în faţa faptului împlinit- este vândut în Sud, unde trăieşte 12 ani ca sclav. Evenimentele expuse în cele 224 de pagini sunt zguduitoare atât la nivel psihologic, cât şi emotional: cumpărarea şi vinderea sclavilor ca pe nişte obiecte, pedepsele prin biciure, necinstirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor, munca şi truda necontenită până la epuizare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Solomon Northup

Suferinţa lui Solomon este ,,libertatea împotriva lui Hristos” , adică un infern,un calvar prin care protagonistul şi ceilalţi sclavi experimentează durerea nemărginită, sunt umiliţi la nivel psihic şi trupesc prin bătăi şi alte pedepse care trec graniţele omenescului.

Universul sclaviei prezentat în roman simbolizează modul de gândire ,,şters” , plat şi impersonal al celor pentru care în viaţă singurii care au prioritate sunt banii şi propria bunăstare.

În ,,12 ani de sclavi”  perioada de suferinţă pe care Solomon a trait-o poate fi caracterizată prin două cuvinte: AŞTEAPTĂ şi SPERĂ. Ceea ce mi-a demonstrat că asta reprezintă de fapt înţelepciunea în adevăratul ei sens.

🔥 CARTEA 12 ANI DE SCLAVIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: 12 Ani De Sclavie
Autor: Solomon Northup
An apariție : 2014
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.10.2016
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Romanul este o tulburatoare poveste despre o perioada neagra din istoria lumii- comertul cu negrii si sclavia. Aceasta carte nu are cum sa te lase ,,rece'' in momentul in care o vezi.

Aspecte Negative:

Mi-as fi dorit sa fi fost ceva mai lunga si sa prezinte reintalnirea dintre protagonit si familia sa.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Ana-Alexandra Uță este redactor Booknation.ro de 1395 zile și a scris până acum 10 articole. Se află pe poziția 65 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandra Apostolache

Artista deosebita! Iti pui sufletul in aceste randuri intr-un mod extraordinar!!