Recenzie ,,12 ani de sclavie” de Solomon Northup

Autor: Solomon Northup
An apariție : 2014
Editura: Meteor Press
Nr. Pagini: 224
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

Romanul este o tulburatoare poveste despre o perioada neagra din istoria lumii- comertul cu negrii si sclavia. Aceasta carte nu are cum sa te lase ,,rece'' in momentul in care o vezi.

Aspecte Negative:

Mi-as fi dorit sa fi fost ceva mai lunga si sa prezinte reintalnirea dintre protagonit si familia sa.

     12-ani-de-sclavie-de-solomon-northup   ,,Aceia care citesc cartea de faţă îşi pot forma propriile lor păreri despre această ,,instituţie aparte”.

Cuvintele pe care le voi aşterne în rândurile ce urmează sunt de prisos, neavând nicio valoare în a vă face să vă imaginaţi trista poveste a vieţii lui Solomon.

Omul se naşte cu un drept incontestabil- LIBERTATEA. Ea nu se dobândeşte, nu se învaţă şi nu o poţi ,,modela”. Libertatea este ceva înnăscut. Nu poate fi supusă niciunei nevoi pe care cineva o impune, niciunei întâmplări; înseamnă să înfrunţi soarta de la egal la egal.

Tocmai despre asta este  ,,12 ani sclavie”. Această carte este un glas care spune istoria preţuirii celui mai important lucru în construirea unei fiiniţe umane –libertatea-, şi cum eroul o pierde timp de 12 ani, îndurând umilinţe şi tratamente inumane pentru simplu fapt că este altfel decât ceilalţi: este negru, aparţine altei rase.

Solomon Northup este un cetăţean născut liber al statului New York, care se bucura din plin de viaţă alături de soţia lui, Anne Hampton, cu care avea trei copii: Elizabeth, Margaret şi Alonzo. Aici a fost educat, devenind un iscusit violonist. Nenorocul face ca Solomon să se lase păcălit de promisiunea deşartă a angajării la Washington de către doi circari, într-un spectacol muzical, însă este drogat şi pus în faţa faptului împlinit- este vândut în Sud, unde trăieşte 12 ani ca sclav. Evenimentele expuse în cele 224 de pagini sunt zguduitoare atât la nivel psihologic, cât şi emotional: cumpărarea şi vinderea sclavilor ca pe nişte obiecte, pedepsele prin biciure, necinstirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor, munca şi truda necontenită până la epuizare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Solomon Northup.

Suferinţa lui Solomon este ,,libertatea împotriva lui Hristos” , adică un infern,un calvar prin care protagonistul şi ceilalţi sclavi experimentează durerea nemărginită, sunt umiliţi la nivel psihic şi trupesc prin bătăi şi alte pedepse care trec graniţele omenescului.

Universul sclaviei prezentat în roman simbolizează modul de gândire ,,şters” , plat şi impersonal al celor pentru care în viaţă singurii care au prioritate sunt banii şi propria bunăstare.

În ,,12 ani de sclavi”  perioada de suferinţă pe care Solomon a trait-o poate fi caracterizată prin două cuvinte: AŞTEAPTĂ şi SPERĂ. Ceea ce mi-a demonstrat că asta reprezintă de fapt înţelepciunea în adevăratul ei sens.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Website Comments

Iubim comentariile tale :)