Recenzie „12 ani de sclavie” de Solomon Northup

de | oct. 26, 2016 | Biografii, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA 12 ANI DE SCLAVIE ARE REDUCERE PE:

     12-ani-de-sclavie-de-solomon-northup ,,Aceia care citesc cartea de faţă îşi pot forma propriile lor păreri despre această ,,instituţie aparte”.

Cuvintele pe care le voi aşterne în rândurile ce urmează sunt de prisos, neavând nicio valoare în a vă face să vă imaginaţi trista poveste a vieţii lui Solomon.

Omul se naşte cu un drept incontestabil- LIBERTATEA. Ea nu se dobândeşte, nu se învaţă şi nu o poţi ,,modela”. Libertatea este ceva înnăscut. Nu poate fi supusă niciunei nevoi pe care cineva o impune, niciunei întâmplări; înseamnă să înfrunţi soarta de la egal la egal.

Tocmai despre asta este  ,,12 ani sclavie”. Această carte este un glas care spune istoria preţuirii celui mai important lucru în construirea unei fiiniţe umane –libertatea-, şi cum eroul o pierde timp de 12 ani, îndurând umilinţe şi tratamente inumane pentru simplu fapt că este altfel decât ceilalţi: este negru, aparţine altei rase.

Solomon Northup este un cetăţean născut liber al statului New York, care se bucura din plin de viaţă alături de soţia lui, Anne Hampton, cu care avea trei copii: Elizabeth, Margaret şi Alonzo. Aici a fost educat, devenind un iscusit violonist. Nenorocul face ca Solomon să se lase păcălit de promisiunea deşartă a angajării la Washington de către doi circari, într-un spectacol muzical, însă este drogat şi pus în faţa faptului împlinit- este vândut în Sud, unde trăieşte 12 ani ca sclav. Evenimentele expuse în cele 224 de pagini sunt zguduitoare atât la nivel psihologic, cât şi emotional: cumpărarea şi vinderea sclavilor ca pe nişte obiecte, pedepsele prin biciure, necinstirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor, munca şi truda necontenită până la epuizare.

Suferinţa lui Solomon este ,,libertatea împotriva lui Hristos” , adică un infern,un calvar prin care protagonistul şi ceilalţi sclavi experimentează durerea nemărginită, sunt umiliţi la nivel psihic şi trupesc prin bătăi şi alte pedepse care trec graniţele omenescului.

Universul sclaviei prezentat în roman simbolizează modul de gândire ,,şters” , plat şi impersonal al celor pentru care în viaţă singurii care au prioritate sunt banii şi propria bunăstare.

În ,,12 ani de sclavi”  perioada de suferinţă pe care Solomon a trait-o poate fi caracterizată prin două cuvinte: AŞTEAPTĂ şi SPERĂ. Ceea ce mi-a demonstrat că asta reprezintă de fapt înţelepciunea în adevăratul ei sens.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții 12 ANI DE SCLAVIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Solomon Northup sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA 12 ANI DE SCLAVIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: 12 Ani De Sclavie
Autor: Solomon Northup
An apariție : 2014
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.10.2016
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Un memoriu puternic publicat pentru prima dată în urmă cu 35 de ani în Germania (urmat de o o adaptare cinematografică în SUA), care nu arată nici un semn de greșeală sau zgârâietură auditivă în noua traducere De la Humanitas. Povestea Christianei F., o adolescentă...

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Romanul debutează cu o bârfă aprins discutată de către toți: “Diana Slavu divorțează”. O fi vorba de o dezmățată și o frivolă (cum afirmă gurile rele)? Cine este această Diana Slavu care a încins spiritele și i-a pus pe toți pe bârfe? Romanul scoate în prim-plan...

0 0 votes
Article Rating
Ana-Alexandra Uță este redactor Booknation.ro de 1912 zile și a scris până acum 10 articole. Se află pe poziția 1 din 46 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Artista deosebita! Iti pui sufletul in aceste randuri intr-un mod extraordinar!!