Recenzie „27 de paşi” de Tibi Uşeriu

by | Jul 26, 2020 | Biografii, Literatura Română, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA 27 DE PAŞI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

„…descopăr că îmi place să fug: număr 27 de paşi o dată,  27 de paşi de două ori, 27 de paşi de atât de multe ori, până când nu-i mai număr. În timp ce alerg, încep să meditez. Descopăr puterea de vindecare a alergării prin păduri şi pe drumuri de ţară. (…) Alerg singur. Sunt, în sfârşit liber. Îmi descopăr încet chemarea. Sunt fericit.”

Tibi Uşeriu şi ai lui 27 de paşi: un om, un român, un alergător profesionist, un luptător cu proprii demoni, un câştigător la ultramaratonul 6633 Arctic Ultra străbătând 566 km prin apropierea Cercului Polar… Pe scurt, o poveste uluitoare.

De ceva timp, volumul acesta îmi atrăsese atenţia. Nu ştiam ce aş fi găsit printre pagini, dar exista o curiozitate. La ce se referă aceşti 27 de paşi? De ce acest număr?

„Cu trecutul e ca şi cu timpul. Dacă vrei ca el să moară, să-şi piardă puterea asupra ta, nu poţi fugi, trebuie să-l înfrunţi, să ţi-l asumi, să te lupţi cu el şi să-l supui tu înainte să te calce el în picioare.”

Ce am descoperit în cartea lui Tibi Uşeriu? Povestea unui copil poznaş, trăindu-şi copilăria şi adolescenţa în comunism, cu multe lipsuri, foamete şi tratamente abuzive din partea părinţilor. Aparent, ceva specific timpurilor de atunci pentru multe familii.

Totuşi, condiţiile sub care a crescut nu îl limitează pe acest tânăr în devenire, ci îl fac mai dornic de a cunoaşte lumea, de a-şi lua viaţa în propriile mâini şi de a deveni mai rezistent pentru testele de viaţă care îi vor marca viitorul.

„Uneori, e chiar important să ştii când să pui punct. Şi, dacă se poate, să ştii şi de ce.”

Imediat după căderea comunismului în România şi adierea de libertate ce dădea târcoale în vieţile atâtor oameni lipsiţi chiar şi de această idee, tânărul Uşeriu se lasă prins de valul migrator spre o lume nouă… o Europă liberă şi plină de oportunităţi.

Doar că oportunităţile şi drumurile alese nu sunt întotdeauna cele mai potrivite. Prin urmare, adoptă mai multe „vieţi paralele”, cum preferă să le numească: devine azilant politic la Berlin, pizzar exploatat într-un restaurant din Italia, trece prin mafia sârbă, iar apoi prin închisoare, ca urmare a unor jafuri armate.

Totuşi, din nou, Uşeriu demonstrează prin propriul exemplu că viaţa îşi poate schimba cursul încă o dată atunci când îţi doreşti cu adevărat şi dacă descoperi un vis după care să alergi. În cazul lui, în această ultimă viaţă paralelă pe care o descrie, cea de alergător de anduranţă, parcurge toate aceste antrenamente, competiţii şi alergări nu doar cu dorinţa de a ieşi câştigător oficial, ci şi învingător în luptele sale cu proprii demoni interiori, găsind puterea de a se regăsi pe sine în cele mai extreme locuri şi competiţii din întreaga lume.

„Dintre toate vieţile demente prin care ai trecut, cea pe care o trăieşti fix în clipa asta e cea mai tare şi cea mai frumoasă. E singura în care demonii tăi nu mai au nicio putere asupra ta. Ţi-ai dorit asta, ai ales să te bagi în aşa ceva, fă bine şi du-te până la capăt. (…) E tot ce contează. Bagă la cap astea trei cuvinte mari şi repetă-le: Până la capăt!”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții 27 DE PAŞI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Tibi Uşeriu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA 27 DE PAŞI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: 27 De Paşi
Autor: Tibi Uşeriu
An apariție : 2017
Editura: AQUA FORTE
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 26.07.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

Ruta face treabă foarte bună când vine vorba de ficțiune istorică. E dedicată, e implicată, sapă adânc și scoate toată mizeria dosită la suprafață. Nu se dezminte nici în Fântânile Tăcerii, o carte dureroasă despre dictatura ce și-a așternut mantia sărăciei și terorii...

Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Romanele sale i-au adus numeroase premii, fiind nominalizat în repetate rânduri la premiul Nobel. Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale Pădurea Norvegiană a fost ecranizat în...

Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

Tracy Chevalier povesteşte că, după primul roman scris, nu avea nici o idee despre ce subiect să abordeze pentru următorul roman. Într-o dimineaţă, s-a uitat mai atentă l-a posterul pe care-l avea în dormitor. Posterul reprezenta celebra pictură ”Fata cu cercel de...

5 2 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1508 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 11 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments