Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

de | mai 10, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Chiar dacă suntem generația Google, cea care în câteva secunde poate afla orice despre oricine, puțini dintre noi suntem cunoscători adevărați sau curioși să aflăm detaliile despre istoria unei societăți oarecum închise în fața lumii, protejați de stat în rezervații. Este vorba despre amerindieni, reprezentanții unei culturi care țin să fie cât mai feriți de văzul celor neinițiați.

Tommy Orange vine pe nepusă masă cu un roman abundent, de debut, țesut din 12 istorii aparent paralele, confuze și rupte din dialog, care creează pentru început o stare de neliniște generată din lipsă de comprehensiune. File din istorie, care calibrează și fixează punctul de sprijin, apar doar spre sfârșitul lecturii, iar narațiunea prinde un contur în care fiecare personaj pare real și capătă sens.

Te aștepți la idei mai fragile pentru un roman de debut, la subtilități banale, la dialog simplu și empatie generală. Această scriere va ține morțiș să vă încerce răbdarea și cunoștințele istorice, pentru că, să fim sinceri, câți dintre noi le cunoaștem identitatea adevărată?! Cu cât este mai liniștită o națiune, cu cât mai puțină zarvă face ea cu privire la soarta și nedreptatea prin care a trecut timp de secole, de la Columb încoace, cu atât mai dezinteresați suntem noi, ceilalți, spectatorii plictisiți de popcorn și cola.

Haideți să citiți cum suferă alt popor, cum liniștea omoară încet, foarte încet, spiritul interior al celor care au „binevoit” să-și predea pământul cotropitorilor europeni, și în prezent au rămas o mână de oameni șterși și sfidați de secole.

Lumea literaturii este atât de vastă, iar noi, snobii consacrați, suntem obișnuiți și acomodați cu câteva ramuri ale scrierilor, încât ne este străină ideea de a încerca ceva nou. Noi nu vrem să ieșim din fourierismul creat artificial, zona cea pufoasă de confort psihologic, prost obișnuiți cu același aer. Sper că v-am convins despre faptul că nivelul de oxigen ridicat, adesea, duce spre o vastitate peremptorie și dorința de a cunoaște ceva nou continuă. Tommy Orange ne oferă doza necesară pentru prima perioadă. Mâine îmi iau o doză nouă, devin dependentă!

Lecturi și descoperiri frumoase vă doresc!

Titlu: ACOLO CHIAR ACOLO
Autor: Tommy Orange
An apariție : 2021
Editura: BLACK BUTTON BOOKS
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1191

Alte recenzii de la Tommy Orange:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 19 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments