… fii fericit și termină cu prostiile.

Am fost sceptică în momentul când am primit volumul Adele de la Editura Rao. Mă gândeam serios că o să îmbătrânesc și această carte nu o să o termin nicicând de citit. Ghiciți ce!? Nu numai că am terminat cartea în timp record, dar culmea, mi-a și plăcut, semn că cei de la Rao știu ei ce știu.

De Adele am auzit odată cu apariția melodiei Set fire to the Rain, o melodie pe care am fredonat-o la nesfârșit. Pe urmă m-a obsedat cu Someone like you, melodie, care fie că o plăceai, fie că nu, creierul tău avea grijă să ți-o cânte. Abia de curând m-a recucerit cu When we were young și Send my love. Deci în prezent când spui Adele, mie îmi apare în față o Adele în rochie cu flori întocmai ca în Send my love și cântând Set fire to the Rain. Sau, îmi apărea, mai bine spus, fiindcă acum îmi apare în fața ochilor Biografia lui Chas Newkey- Burden.

Ca să înțelegeți cât de fană Adele sunt eu, vă spun doar că până să citesc această biografie, eu credeam că Adele a câștigat un concurs gen X-Factor. Ce ziceți de asta?! Când Chas Newkey- Burden ”mi- a comunicat” că Adele s-a lansat de una singură, am fost ceva de genul: Du-te, mă, de-aici! Deci habar nu aveam cine a fost Adele și cum a ajuns ea pe piața muzicii.

Biografia Adele mi s-a părut un fel de puzzle din tăieturi din ziare. E ca atunci când tu ești un fan înfocat al unei personalități și te apuci de decupat textele din ziare. Nu-mi transmitea emoție. Îmi părea ceva gen: el a spus… ea a spus… despre Adele că… Ciudat este că tocmai acest el a spus, ea a spus, a dat un farmec aparte cărții de față. Pe scurt: m-a cucerit. Ba chiar am vrut mai mult. M-am uimit pe mine însămi când am descoperit că am ajuns la final. Vâzând că am ajuns la ultimul capitol am rămas de genul: doar atât???

Odată cu cartea lui Chas Newkey- Burden, nu spun că am ajuns să o cunosc pe Adele, ci că am intrat în culise. Am putut vedea vedetele în acțiune și am încercat să înțeleg cât este de greu să ajungi o personalitate și mai ales cât de dificil este să nu te pierzi pe tine. Faima te poate schimba radical, dar dacă rămâi sincer proprie-i personalități nu numai că faima se va ține scai de tine, dar vei rămâne şi fidel propriei persoane.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Chas Newkey- Burden

Adele ne cucerise deja prin muzica ei. Acum ne cucerește cu o Biografie de excepție. Am cunoscut o altă Adele. O Adele care-și transpune durerea în versuri. O Adele care cântă despre ea, găsind în muzică exteriorizarea propriilor dureri. Deci nu cântă pentru a impresiona ci pentru a se elibera.

Nu fac muzică pentru ochi, ci pentru urechi.

Chas Newkey- Burden a așezat pe foaie istorie, talent, valoare, viață și unicitate. Adele m-a cucerit prin amuzament și naturalețe. Acesta este starul prezentat de Chas Newkey- Burden: un om absolut normal cu o voce de excepție care știe perfect ce vrea și ce poate face. Artificiile sunt de prisos.

Dacă ți se spune cum trebuie să arăți, înseamnă că ești un produs, iar eu nu vreau să fiu un produs. Aș zice că am un look romantico-învechit. Port doar pulovere mari peste blugi strâmți, îmi iau o geantă uriașă și aia e. Nu vreau ca oamenii să remarce cum arăt. Bănuiesc că nu reușesc să rămân neobservată, deoarece sunt mai masivă decât majoritatea celor care practică meseria asta, însă vreau ca oamenii să mă asculte, nu altceva.

Masivă este. Cum ar putea să nu fie, când e un adevărat colos al muzicii!? o voce ce impresionează și încântă inimi!? o voce ce alină suflete și reușește să rămână un om simplu și natural!?

Nu pot fi un obiect; nimeni nu mă poate transforma în așa ceva. Am puterea de decizie și controlez ceea ce fac.

Vă invit alături de Biografia Adele să păşiţi în culisele muzicii. Să aflaţi primii paşi ai Adelei pentru cucerirea marelui tron al muzicii. Să aflaţi cum au luat naştere melodiile voastre preferate. Să o cunoaşteţi pe Adele cea de pe scenă, dar şi pe cea din afara ei într-o biografie de excepţie.

Titlu: Adele
Autor: Chas Newkey- Burden
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.01.2017
Nota recenzorului: n/a

Diana Daniela Macovei
Autor: Diana Daniela Macovei
Diana Daniela e Erou Booknation.ro
Redactor de 1856 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei