Recenzie „Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla

Titlu: Amintiri Din Viață. 20 De Ani în Siberia
Autor: Anița Nandriș-Cudla
An apariție : 2006
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Bianca Dacin
Publicată la 26.09.2015
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA AMINTIRI DIN VIAȚĂ. 20 DE ANI ÎN SIBERIA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

„Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-CudlaAmintiri din viață. 20 de ani în Siberia este povestea vieții unei fete de la țară cu doar trei clase și a familiei sale.

Autoarea, Anița Nandriș-Cudla, a trăit într-un sat din Bucovina, la începutul anilor 1900, neferită de problemele aduse de un început de secol plin de frământări.

Prin câte poate trece o ființă ominiască fără să-și dea siama… Eu m-am născut în anu 1904, în satul Mahala, județul Cernăuți. Am fost șapte frați, șase băieți și eu, o fată. Părinții au fost țărani, adică gospodari, cum era timpul pe atunci.

Povestea  Aniței Nandriș-Cudla curge linear, începând de la vârsta copilăriei, Primul Război Mondial, întemeierea familiei, și continuând mai apoi  cu deportarea în Siberia.

Acuratețea textului este remarcabilă, având în vedere faptul că autoarea și-a scris memoriile la mai mulți ani după ce a revenit din Siberia. Ea descrie foarte bine și viața satului și a țăranului român cu tradițiile, credința și dragostea supremă față de Dumnezeu și familie.

Pe lângă acestea, Anița descrie cu lux de amănunte și viața unui deportat:

13.000 de români din zona Bucovinei au fost deportați în anul 1941 în Siberia, aproape de Cercul Polar, printre ei se afla și Anița Nandriș-Cudla împreună cu cei trei fii ai săi.

Scopul suprem al celor patru este supraviețuirea. Despărțită fiind de soț și de restul familiei, soarta celor trei băieți se află acum în mâinile dibace ale mamei. Cuprinși de însingurare și teamă, străini în locuri pustiite și forțați să muncească, cei patru duc o viață la limita decenței.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anița Nandriș-Cudla.

Aviam dreptul de cumpărat, pentru un lucrător șiapte sute de grame de pâne, iar pentru un jivenț, un bătrân sau un copil, 300 de grame de pâne.

Cu toate acestea, femeia face tot posibilul pentru a ușura pe cât se poate traiul celor trei fii ai săi. La rândul lor, cei trei băieți învață și devin și ei responsabili pentru propria lor soartă și cea a mamei, pe măsură ce cresc.

Asumându-și o misiune dificilă, Anița Nandriș-Cudla descrie incredibil de bine teroarea ce a lovit mii de persoane trecute prin șocul deportărilor în Siberia: copii, adulți sau bătrâni. Singura lor vina fiind aceea de a fi trăit într-o zonă ce servea unor interese politice, dintr-o perioadă tulbure.

O mică istorie a românilor,  Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia,  poate servi foarte bine drept document unui pasionat de evenimentele din trecut. Poate fi util, de asemenea,  oricărui român dispus să afle că și compatrioți de-ai bunicilor săi au prins vremuri grele, iar istoria este mijlocul perfect de-a afla mai multe despre lumea în care trăim.

Fără a fi o carte ușoară datorită stilului și limbajului folosit, memoriile Aniței Nandriș-Cudla sunt demne de statutul de lectură de bază pentru orice român.

🔥 CARTEA AMINTIRI DIN VIAȚĂ. 20 DE ANI ÎN SIBERIA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

O scriere autentică.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.