Recenzie Autoportret într-o Oglindă Spartă de Octavian Paler

Titlu: Autoportret într-o Oglindă Spartă
Autor: Octavian Paler
An apariție : 2010
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 16.12.2014
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI AUTOPORTRET ÎNTR-O OGLINDĂ SPARTĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

autoportret-intr-o-oglinda-sparta_1_fullsizeFigură marcantă a culturii românești, Octavian Paler și-a pus (într-un mod ireversibil) amprenta asupra literaturii naționale. Opera sa exercită și acum (la 7 ani de la moartea scriitorului) o influență impresionantă asupra mentalității noastre și, va continua să exercite datorită  notorietății de care se bucură în social media.

Apărut inițial în anul 2004 și apoi republicat în 2010 în cadrul Seriei de Autor Octavian Paler a editurii Polirom, volumul Autoportret într-o oglindă spartă are la bază o întrebare ce l-a frământat mai multă vreme pe autor: “Ce am în urma mea? O biografie? Sau un destin? […] În rest, explicația pentru nevoia mea de confesiune e foarte simplă. Fiind un introvertit, nu am cum sa scap de «eu». Nu pot să scriu dacă nu ma descriu.”

Octavian Paler încearcă aici să adune diverse cioburi de amintiri, recompunându-și viața, dar și sinele.  O veritabilă căutare a eu-ului interior ce nu poate fi lăsată din mână.  Veți descoperi aici amintiri din copilăria scriitorului, pățanii din tinerețe, portrete ale unor figuri ce l-au marcat, detalii despre lecturi ce l-au format, etc.

Mai mult decât o simplă autobiografie, Autoportret într-o oglindă spartă este un volum ce își îndeamnă și cititorii să își pună întrebări asupra existenței proprii. În fond, toate cărțile lui Paler au caracteristica asta: te fac să reflectezi.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Octavian Paler.

Un volum de memorii aparte, scris în stilul inconfundabil al lui Octavian Paler. De la un eseu la altul, devii din ce în ce mai curios asupra vieții scriitorului, dorești să afli mai multe  despre destinul acestui remarcabil om de litere.

O să închei reluând o idee ce am exprimat-o și în recenzia romanului “Viața pe un peron”: Octavian Paler ar trebui introdus în manualele școlare. Adolescenții deja au făcut cunoștință cu fragmente minuscule din opera lui, însă, nu sunt de ajuns! Paler trebuie înțeles cu totul… e un formator, indiferent ce ar spune unii sau alții.

ACUM GĂSEȘTI AUTOPORTRET ÎNTR-O OGLINDĂ SPARTĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Un volum de memorii aparte. O lectură interesantă pentru toți cei familiarizați cu opera lui Octavian Paler, cât și pentru cei ce vor să citească ceva deosebit.

Aspecte Negative:

Pentru cei care citesc doar cărți ușoare, ar putea părea puțin greoaie...

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.