Recenzie Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne

de | mai 16, 2015 | Ficțiune, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI ARE REDUCERE PE:

10626620_10152287314730778_2314589370665372030_nBăiatul cu pijamale în dungi este o ficțiune istorică bazată pe ororile din Al Doilea Război Mondial, mai exact pe chinurile îndurate de evreii închiși în lagărele de muncă din cauza fanatismului conducătorului nazist. Cei care au văzut filmul ( de un succes răsunător, asemeni cărții) știu deja că aceasta este povestea cutremurătoare a unui băiețel naiv de nouă ani pe nume Bruno, care nu dorește decât să-și facă prieteni și să înțeleagă lumea din jurul lui.

Împreună cu mama lui, o femeie elegantă, sora Gretel, un caz fără speranță și tatăl său, un om sus-pus în ierarhia armatei naziste, Bruno își trăiește fericit zilele în frumoasa lor casă din Berlin. Singurele lui griji erau să se distreze cu cei trei prieteni ai lui pentru toată viața și să alunece pe lunga balustradă a casei.

Toate acestea se schimbă când într-o zi o întâlnește pe servitoarea casei, Maria, în camera sa, împachetându-i lucrurile. Bruno află că după promovarea tatălui său în gradul de general de către Fury, toată familia trebuie să se mute într-o nouă casă, departe de familia, prietenii și distracțiile berlineze.

Băiețelul este dezamăgit să vadă că noul lor cămin este de fapt singura casă din împrejurimi, o locuință mohorâtă și anostă. Astfel, trece prin mai multe etape: protestează, se plictisește și ajunge să urască acel loc care avea doar trei nivele și nu cinci, ca locuința din Berlin. Soldați intră și ies în voia lor, tatăl stă închis în birou, Gretel este un ”caz fără speranță”  care își petrece timpul arănjându-și colecția de păpuși, iar Bruno nu găsește nici un cotlon demn de a fi explorat.

Dacă îți place recenzia cărții BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de John Boyne

Un singur lucru îi captează însp atenția. De la fereastra din camera sa, băiețelul  vede garduri imense cu sârmă ghimpată care împrejmuiesc niște colibe sărăcăcioase în care locuiesc bărbați: bunici, băieți, poate chiar și unchi… toți îmbrăcați în pijamale dungate. Însă îi este interzis să meargă să se joace cu băieții de dincolo de acel gard.

11215987_929116747120522_594408171_nÎntr-o zi, plictisindu-se peste măsură, băiatul pornește să exploreze zona și ajunge astfel aproape de gardul ce împrejmuia locul în care stăteau toată ziua oamenii în pijamale, fără să știe că acela era un lagăr.

Aici îl întâlnește pe Shmuel, un băiețel slab, murdar și chel, cu care împarte aceași zi de naștere. Cei doi se împrietenesc în scurt timp, iar Bruno începe să îl viziteze pe Shmuel regulat. Acesta îi aduce noului său companion mâncare pe care o șterpelea de prin frigider când nimeni nu se uita. Cei doi tovarăși  împart impresii despre viețile lorân timp ce stăteau de-o parte și de alta a gardului din sârmă ghimpată. Shmuel descrie fosta lui viață din Polonia, dar și pe cea care o duce aici.  Îi povestește lui Bruno cum a fost despărțit de mama sa sau cum în acel loc, unii oameni mărșăluiesc spre dușuri și nu se mai întorc vreodată.

Zilele trec, iar părinții lui Bruno iau decizia ca mama și cei doi copii să se întoarcă la Berlin. Bruno și Shmuel decid să aibă o primă și măreață aventură înainte de a se despărți. Așa că Shmuel fură o pereche de pijamale în dungi pe care i-o înmânează lui Bruno. Acesta  se strecoară pe sub gardul lagărului și se strecoară imediat în mulțime…

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI
Autor: John Boyne
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 19424

Alte recenzii de la John Boyne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Doamne ferește ce carte tocmai am citit. Plină de suspans, de elemente religioase, de mister, de traume și de o emoție din aceea dark. Nu m-am așteptat de la autor să aibă această abordare, mai ales că eu îl cunoscusem mai sensibil și mai deep, dar în sensul acela...

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

V-ați obișnuit cu „Hoodoo” și „Cum te vei îmbrăca la sfîrșitul lumii”? Mai puneți-Vă pofta-n cui de data asta! Cineva a decis să ne demonstreze universalitatea imaginației pe care o are în arsenal. Cosmin Leucuța deschide parantezele unei lumi postbelice, futuristice...

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Dacă vă era dor de o nouă recomandare de Thriller, sunt aici pentru a vă ajuta. Am citit destul de multe cărți în ultima perioadă dar nu am apucat să scriu câte o recenzie pentru fiecare, așa că abia acum le aștern pe hârtie. Recunosc, nu am avut chef de Thrillers, am...

5 2 votes
Article Rating
Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 3055 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments