🔥 CARTEA BIBLIOBURRO ȘI CĂRȚILE CĂLĂTOARE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

ȘTIAȚI CĂ…?

În Kenya, caravanele de cămile transportă cărți pentru nomazii din deșert.

În Stockholm, capitala Suediei, „librăria plutitoare”, formată din vapoare încărcate cu cărți, ajunge la cei care locuiesc pe insule.

În Zimbabwe, există o căruță-bibliotecă trasă de măgari.

În Statele Unite, au fost mai întâi căruțe, apoi autobuze cu cărți.

Ei bine, pornind de la această idee de carte-călătoare, autoarea Monica Brown aduce în fața copiilor povestea Biblioburro și Cărțile Călătoare, apărută la Editura Cartemma. Inspirată de această dată din realitatea columbiană, narațiunea își găsește izvorul în demersul inițiat de bibliotecarul și învățătorul Luis Soriano Bohórquez. Acesta, ajutat de cei doi măgari ai săi, duce cărți copiilor care locuiesc în cătunele izolate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Monica Brown.

În centrul povestirii stă Ana, fetița care însuflețește peisajul rural zugrăvit idilic și care participă alături de familia sa la activitățile din gospodărie. Însă Anei îi place și să citească. Singura carte pe care fetița o are a fost citită într-atât încât a fost învățată pe de rost. Din nefericire, învățătoarea a plecat din sat luând cu ea toate cărțile. Cu toate acestea, fetița a găsit o alternativă – aceea de a inventa povești, de a imagina, de a născoci. Deși abia schițat, personajul Anei capătă valoare universală fiind ecoul destinelor a mii de copii din întreaga lume.

Dar într-o dimineață sosește în sat un bărbat, însoțit de doi măgari ce cară în spate cărți. Acesta întinde cărțile pe jos, sub un copac, și-i poftește pe copii să i se alăture. Le citește povești  și-i invită pe aceștia să-și aleagă cărțile pe care să le păstreze pentru lectură pentru câteva săptămâni.

Dincolo de aducerea cărții în mediul familiar, în natură, apariția lui Biblioburro este importantă pentru că reorganizează așteptările copiilor legate de ideea de bibliotecă. Bibliotecile nu trebuie să se găsească numai în orașe mari și în spații impunătoare. Ele pot fi și nomade pentru a valorifica dreptul tuturor copiilor la educație.

Mai mult decât atât, odată cu vizita bibliotecarului Ana înțelege ce înseamnă a împărtăși. Pe de o parte, prin bucuria de a-i arăta cărțile și fratelui ei și de a-i citi. Pe de altă parte, scriind propria-i poveste și citind-o copiilor adunați sub copac, la reîntoarcerea bibliotecarului. Povestea Anei devine la rându-i o carte-călătoare, pusă pe spatele măgarului pentru a ajunge la un alt copil asemenea ei.

Presărată de cuvinte în spaniolă care-i conferă un iz autentic, narațiunea Biblioburro și Cărțile Călătoare este o lectură despre râvna spre învățătură și dragoste de carte, dar și despre sacrificiu și devotament și dorința de a insufla copiilor valori nepieritoare.

🔥 CARTEA BIBLIOBURRO ȘI CĂRȚILE CĂLĂTOARE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Biblioburro și Cărțile Călătoare
Autor: Monica Brown
An apariție : 2019
Editura: CARTEMMA
Nr. Pagini: 32
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 10.01.2020
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Adela Ptr.
Redactor de 490 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Adela Ptr.