Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

de | aug. 2, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CÂT AUR ASCUND ACESTE COLINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

What makes a home a home?

Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează o întreagă generație. Generația ultimilor căutătorilor de aur din California.

Goana după aur a pavat de-a lungul Californiei un drum de cadavre. Două micuțe chinezoaice, rămase orfane, se luptă să supraviețuiască într-un ținut din care bizonii și tigrii au dispărut. Drumul e presărat cu pericole, dar fetele sunt hotărâte să găsească un loc în care să-și poată clădi un viitor.

Orice ai face, oriunde te-ar duce viața, important e să speri.

Lucy și Sam s-au născut pe pământ american, dar trăsăturile le desconspiră originea asiatică. Au trăit toată viața mutându-se de colo colo, mânate de un tată stăpânit de febra aurului și o mamă al cărei singur vis e să se întoarcă acasă, peste ocean. În momentul în care cei doi părinți dispar, toată averea fetelor sunt hainele de pe ele. Fug din mica așezare de lângă mina în care lucrase tatăl lor, furând un cal și sperând că măcar o dată în viață norocul să nu le mai ocolească. Unde le duce destinul, veți afla doar citind cartea. Finalul a fost dureros și nedrept și mi-aș fi dorit să aflu mai multe despre viitorul personajelor. Este deschis și multe lucruri rămân nespuse.

Supraviețuirea înainte de orice

Scriitura mi s-a părut foarte originală, plină de simbolistica culturii asiatice, dar și de realism magic, ușor greoaie datorită multelor replici și expresii în mandarină care nu sunt traduse. Am intrat destul de greu în poveste deorece stilul îți solicită toată concentrarea. Povestea prezintă situația actuală a celor două surori, pentru ca, în partea a doua, să faca un salt în trecut la începuturile relației dintre cei doi părinți.

Câteodată și adevărul trebuie îngropat.

Străbătând ținutul deșertificat și plin de pericole cele două descoperă secretele ascunse și minciunile pe care cei doi părinți le-au luat cu ei în mormânt.

Cum te lupți cu ura lumii? Cum găsești drumul înapoi din abis? Cu ce arme pleci la drum? Mândrie? Cruzime? Ipocrizie? Falsitate? Speranță? Toleranță?

Este o poveste plină de tragedii, nedreptăți și fapte josnice. Supraviețuirea primează în fața empatiei umane și a decenței. Despică probleme de rasă și sex, diferențe culturale și de mentalitate, ostilitate și ură. Este o poveste despre frica și greutățile pe care imigranții le-au trăit pe acest pământ al făgăduinței, un iad din care nu mai puteau scăpa. Este despre luptă, separare și regăsire. Este despre același sânge și sacrificiile pe care ești dispus să le faci pentru ai tăi. Este despre doi copii care, traversând iadul, luptă cu foamea, cu abuzul, cu violența, cu rasismul, dar și cu propriii demoni. Recomand.

Felul în care te văd oamenii e felul în care se poartă cu tine.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CÂT AUR ASCUND ACESTE COLINE?

Vezi toată lista de cărți scrise de C Pam Zhang sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CÂT AUR ASCUND ACESTE COLINE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Cât Aur Ascund Aceste Coline
Autor: C Pam Zhang
An apariție : 2021
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 2.08.2021
Nota recenzorului: 7.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Antrenează-ți creierul este o carte despre tehnicile și strategiile de transformare mentală, scrisă într-un mod specific, care poate fi asemănată cu o lucrare din domeniul medical. Joe Dispenza este, la bază, doctor în chiropractica și a studiat zeci de ani mintea...

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

"Fata din Zlataust" scrisă de Ionel Teodoreanu iarăși ne demonstrează cât de frumos și melodios scriu ai noștri. Nu trebuie să neglijăm literatura noastră română, pentru că așa perle nu se găsesc deseori printre cărțile renumite în toată lumea. Când de-abia la...

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

„Un fiu” de Alejandro Palomas este o poveste frumoasă, cu personaje care te fac să simți fiecare sentiment scris. Am citit foarte multe recenzii pozitive despre această carte și adevărul este că toate laudele erau meritate. O poveste care se întâmplă într-un timp...

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 984 zile și a scris până acum 260 articole. Se află pe poziția 4 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments