Recenzie: “Cristalul și Calea Luminii” de Chögyal Namkhai Norbu

by | Sep 17, 2019 | Dezvoltare Personală, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA CRISTALUL ȘI CALEA LUMINII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Tibetul e fascinant, e o bucățică ruptă de lume, înconjurată de mister și misticism, pentru mulți un miraj, un vis paradiziac. Frumusețea Acoperișului Lumii pare de neatins și cutremurătoare, în același timp; locul pe care civilizația n-a reușit să-l atingă, dar căruia, în ciuda acestui fapt, îi prisosesc umanitatea și liniștea. Locul pe care dacă l-ai vedea, te-ar aduce mai aproape de zei. Un vis, un vis frumos la care mulți speră, dar de care se bucură foarte puțini. Într-o lume de blocuri și autostrăzi gri, Tibetul este culoare. Într-o lume a corupției și a interesului material, Tibetul e pace și detașare. E locul unde vârsta nu există, e locul unde se naște veșnicia. Pacea și liniștea spirituală a călugărilor tibetani îmi pare a veni din alte timpuri și din alte lumi. Mi-aș dori măcar o părticică din zen-ul și relaxarea lor. Ar ajuta enorm în nebunia vieții cotidiene.

Tibetul a avut o istorie zbuciumată, și din cauza amenințării chineze, și-a închis porțile pentru tot ce a însemnat exterior, în încercarea de a-și proteja identitatea și obiceiurile originale și diferite, nu l-a interesat niciun fel de politică externă. Când partidul comunist chinez a intrat cu ajutorul violenței în Tibet după 1949, Dalai Lama a rămas doar lider spiritual; mănăstirile nu au fost închise, dar controlul era în mâinile chinezilor, iar tibetanii prea mândri să accepte acest lucru. Revolta lor a fost transformată în măcel, iar tibetanii decimați. Dalai Lama a fugit călare, însoțit de numeroși călugări, nobili, intelectuali prin trecătorile Himalayei, alegând exilul. Chinezii au încercat să distrugă Tibetul și milenara sa tradiție.  Cultura tibetană a supraviețuit totuși urgiei și, pare să-și revină și să-și regăsească susținătorii în prezent, chiar dacă Armata Chineză încă veghează.

În acest climat încercat, Dzogchen este un antrenament psihic în tehnica contemplației, nu a meditației. Diferența este dată de necoordonarea gândirii, contemplația nefiind organizată sau condiționată de nimic. Gândirea nu este renegată, este pur și simplu ignorată.

Dzogchen sau Marea Perfecțiune este considerat centrul, nucleul superior al tuturor învățăturilor budiste, fiind folosită ca practică intimă de-a lungul secolelor de către maeștri din școli diferite, atât budiști cât și tibetani bao. Nu-și are originile în budism sau în cultura tibetană, dar aici a fost adusă aproape la rang de religie.

În Cristalul și Calea Luminii, Chogyal Namkhai Norbu expune principalele caracteristici ale învățăturii și practicii Dzogchen, împletindu-le cu propria educație și cu întâmplări neobișnuite pe care le-a experimentat de-a lungul vieții sale. Cartea are numeroase ilustrații ce reprezintă metode de meditație, simboluri ale acestei învățături, precum și imagini ale unor renumiți practicanți ai acesteia. 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Chögyal Namkhai Norbu

Dzogchen urmărește atingerea stării primordiale și renunțarea la tot ce implică dualismul, urmărește transcederea oricăror limite, fie ele temporale, conceptuale sau de limbaj, urmărește starea de Iluminare în care întrebarea nu există și claritatea este absolută.

Depășirea unor sentimente de anxietate și insatisfacție permite purificarea minții și atingerea unui nivel la care individul nu se mai percepe ca un eu de sine stătător. Perceperea materială a realității este fundamental greșită în această tehnică de detașare. Nesfârșitul cerc al existenței condiționate este văzut ca un cerc vicios, ca o colivie din care individul trebuie să scape, căutându-și propriul drum.

Învățătura Dzogchen este dincolo de cuvinte și concepte, și nu poate fi practicată atâta timp cât individul rămâne dependent de iluzia dualismului și de limitele impuse de aceasta. Concepția că tot ceea ce este în afara corpului nostru reprezintă lumea exterioară este greșit, eu-ul nostru nu este străin sau separat de restul lumii și nici nu trebuie să încercăm să manipulăm acest exterior cu scopul de a obține satisfacție. Gândirea umană în viziunea acestei practici trebuie să fie aidoma unei oglinzi, fără conștiință și fără acțiune, singurul lucru pe care-l poate face este să reflecte ceea ce intră în contact cu ea fără a emite judecăți de valoare. Cu ajutorul practicilor sale, individul caută prezența conștientă liberă de orice restricție și energia liberă de orice formă sau limită.

🔥 CARTEA CRISTALUL ȘI CALEA LUMINII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cristalul și Calea Luminii
Autor: Chögyal Namkhai Norbu
An apariție : 2018
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Publicată la 17.09.2019
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Angela este redactor Booknation.ro de 538 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 16 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments