Recenzie ”De și despre Mălăele. Cine-i ăsta?” ediție îngrijită de Oana C. Popescu

de | ian. 15, 2018 | Biografii, Recenzii cărți

Lumea ”jucată” mimează trădarea, fățărnicia, crima. Lumea reală le practică, crud și constant.

De și despre Mălăele. Cine-i ăsta? m-a fascinat încă de la copertă. Un negru intens pe fondul căruia apare chipul unui actor, regizor de teatru și de film, artist vizual, caricaturist, pe scurt, chipul unui simbol al artei și a tot ceea ce înseamnă teatru de calitate.

Copilăria… Cadoul pe care ni-l face Viața pentru ce vom avea de îndurat.

Frânturi de poveste, de artă, de istorie și de viață, o frescă a lui Horaţiu Mălăele văzut prin ochii oamenilor cu care s-a petrecut și o lume văzută prin ochii lui. A lui Mălăele emblemă a teatrului românesc, voce a ceea ce ar trebui să fie și n-a fost, speranță a lucrurilor ce s-ar fi putut schimba și care a fost mereu stinsă, omul cu ocaziile de a părăsi un loc sterp în arta frumosului și a inteligenței și care totuși a rămas spre a fi unul dintre puținii ce mai dau clasă profesionalismului.

Se spune că a pleca înseamnă a muri un pic, dar și a muri înseamnă a pleca un pic.

Facem cunoștință cu Mălăele din amintirile sale și din amintirile celor din jur care au avut privilegiul să-i fie colegi sau spectatori. De și despre Mălăele. Cine-i ăsta? este povestea lui Mălăele, a oamenilor care au reușit să ocupe o parte din timpul și viața sa. Un puzzle construit din impresiile celor din jur, din caricaturi și nu în ultimul rând din propriile impresii ale unui mare artist.

…Și ce mai este Horațiu?!

”Un adolescent întârziat, care te privește dindărătul ochelarilor lui cu ironie și falsă candoare. Habar n-ai când vorbește serios și când râde de tine.” (Stelian Tănase)

Oana C. Popescu a adunat în câteva pagini o colecţie impresionantă de caricaturi realizate de Horaţiu Mălăele, ne-a prezentat într-un rezumat, mai mult decât edificator, experienţe şi vise ce l-au dus la desăvârşirea unui mare artist, coleg şi familist. A adunat frânturi din ceea ce oamenii au descoperit urmărind talentul atât pe scenă cât şi pe pânză a lui Horaţiu Mălăele şi le-a aruncat pe masa cititorilor într-o altă încercare de a ne face să ne îndreptăm privirea spre mari valori ale neamului românesc.

Viața nu e o horă de mână… Omul înoată într-o smoală ciudată… Trăim de pe o zi pe alta. ”Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, vorbește-i despre planurile tale de viitor” spunea cineva. În viață, te izbești de multe.

De şi despre Mălăele. Cine-i ăsta? este o carte despre viaţa unui om împletit cu vieţile altor oameni care au ales, în primul rând să-şi aducă faimă propriului suflet. O faimă ce a explodat în milioane de steluţe menite să atragă atenţia asupra talentului unui om. În final, cine a avut ochi să vadă, a văzut în ciuda gradului masiv de somnolenţă al unei naţiuni.

În politică, cine face economie de prostie este dat afară.

Mi-a plăcut acest volum în ciuda faptului că a trezit în mine, pe alocuri, ruşinea propriei ignoranţe. M-am identificat în anumite declaraţii ale lui Horaţiu Mălăele. Unele au picat ca o confirmare a propriei gândiri, altele ca o acuzaţie asupra propriilor acţiuni. Într-un final însă, m-am ales cu o nouă experienţă şi cu descoperirea unui om ce nu vrea să pară mai mult decât este cu toate că este cu mult mai mult decât vrea să pară.

M-am întrebat odată dacă s-a supărat cineva pentru caricaturile mele. De supărat, s-au supărat mai mulți, dar le-a trecut. Sper. Deșteptul râde, prostul se supără.

Un volum disponibil şi pe site-ul Editurii RAO.

Titlu: DE ȘI DESPRE MĂLĂELE. CINE-I ĂSTA? EDIȚIE ÎNGRIJITĂ
Autor: Oana C. Popescu
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1910

Alte recenzii de la Oana C. Popescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments