Recenzie ”De și despre Mălăele. Cine-i ăsta?” ediție îngrijită de Oana C. Popescu

de | ian. 15, 2018 | Biografii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DE ȘI DESPRE MĂLĂELE. CINE-I ĂSTA? EDIȚIE ÎNGRIJITĂ ARE REDUCERE PE:

Lumea ”jucată” mimează trădarea, fățărnicia, crima. Lumea reală le practică, crud și constant.

De și despre Mălăele. Cine-i ăsta? m-a fascinat încă de la copertă. Un negru intens pe fondul căruia apare chipul unui actor, regizor de teatru și de film, artist vizual, caricaturist, pe scurt, chipul unui simbol al artei și a tot ceea ce înseamnă teatru de calitate.

Copilăria… Cadoul pe care ni-l face Viața pentru ce vom avea de îndurat.

Frânturi de poveste, de artă, de istorie și de viață, o frescă a lui Horaţiu Mălăele văzut prin ochii oamenilor cu care s-a petrecut și o lume văzută prin ochii lui. A lui Mălăele emblemă a teatrului românesc, voce a ceea ce ar trebui să fie și n-a fost, speranță a lucrurilor ce s-ar fi putut schimba și care a fost mereu stinsă, omul cu ocaziile de a părăsi un loc sterp în arta frumosului și a inteligenței și care totuși a rămas spre a fi unul dintre puținii ce mai dau clasă profesionalismului.

Se spune că a pleca înseamnă a muri un pic, dar și a muri înseamnă a pleca un pic.

Facem cunoștință cu Mălăele din amintirile sale și din amintirile celor din jur care au avut privilegiul să-i fie colegi sau spectatori. De și despre Mălăele. Cine-i ăsta? este povestea lui Mălăele, a oamenilor care au reușit să ocupe o parte din timpul și viața sa. Un puzzle construit din impresiile celor din jur, din caricaturi și nu în ultimul rând din propriile impresii ale unui mare artist.

…Și ce mai este Horațiu?!

”Un adolescent întârziat, care te privește dindărătul ochelarilor lui cu ironie și falsă candoare. Habar n-ai când vorbește serios și când râde de tine.” (Stelian Tănase)

Oana C. Popescu a adunat în câteva pagini o colecţie impresionantă de caricaturi realizate de Horaţiu Mălăele, ne-a prezentat într-un rezumat, mai mult decât edificator, experienţe şi vise ce l-au dus la desăvârşirea unui mare artist, coleg şi familist. A adunat frânturi din ceea ce oamenii au descoperit urmărind talentul atât pe scenă cât şi pe pânză a lui Horaţiu Mălăele şi le-a aruncat pe masa cititorilor într-o altă încercare de a ne face să ne îndreptăm privirea spre mari valori ale neamului românesc.

Viața nu e o horă de mână… Omul înoată într-o smoală ciudată… Trăim de pe o zi pe alta. ”Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, vorbește-i despre planurile tale de viitor” spunea cineva. În viață, te izbești de multe.

De şi despre Mălăele. Cine-i ăsta? este o carte despre viaţa unui om împletit cu vieţile altor oameni care au ales, în primul rând să-şi aducă faimă propriului suflet. O faimă ce a explodat în milioane de steluţe menite să atragă atenţia asupra talentului unui om. În final, cine a avut ochi să vadă, a văzut în ciuda gradului masiv de somnolenţă al unei naţiuni.

În politică, cine face economie de prostie este dat afară.

Mi-a plăcut acest volum în ciuda faptului că a trezit în mine, pe alocuri, ruşinea propriei ignoranţe. M-am identificat în anumite declaraţii ale lui Horaţiu Mălăele. Unele au picat ca o confirmare a propriei gândiri, altele ca o acuzaţie asupra propriilor acţiuni. Într-un final însă, m-am ales cu o nouă experienţă şi cu descoperirea unui om ce nu vrea să pară mai mult decât este cu toate că este cu mult mai mult decât vrea să pară.

M-am întrebat odată dacă s-a supărat cineva pentru caricaturile mele. De supărat, s-au supărat mai mulți, dar le-a trecut. Sper. Deșteptul râde, prostul se supără.

Un volum disponibil şi pe site-ul Editurii RAO.

Ți-a plăcut recenzia cărții DE ȘI DESPRE MĂLĂELE. CINE-I ĂSTA? EDIȚIE ÎNGRIJITĂ?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Oana C. Popescu

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DE ȘI DESPRE MĂLĂELE. CINE-I ĂSTA? EDIȚIE ÎNGRIJITĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: De și Despre Mălăele. Cine-i ăsta? Ediție îngrijită
Autor: Oana C. Popescu
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1226

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 2621 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 1 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments