Recenzie „Dicționar biografic de istorie a României” de Stan Stoica

de | mai 29, 2020 | Educație, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DICȚIONAR BIOGRAFIC DE ISTORIE A ROMÂNIEI ARE REDUCERE PE:

,,Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul,,  N. Bălcescu.

Dicționarul biografic de istorie a României este o lucrare amplă realizată sub coordonarea lui Stan Stoica. Volumul este dedicat personalităților care au influențat Istoria României încă din cele mai vechi timpuri. Autorii colaboratori au fost: Vasile Mărculeț, Stănel Ion, Alexandru V. Ștefănescu, Valentin Vasile, Valentina Bilcea, George Marcu și Constanța Pirotici.

Am considerat necesar să menționez toate persoanele care au contribuit la realizarea acestei cărți, deoarece consider că rezultatul muncii lor trebuie prețuit și pus la loc de cinste în bibliotecă. Volumul este dedicat oricărei vârste, fiind accesibil și foarte ușor de lecturat. Dicționarul a fost publicat la Editura Meronia.

Prefața reprezintă argumentul adus de către autor, cu privire la alegerea personalităților politice care au fost enunțate în acest volum, dar și ce dificultăți a întâmpinat acesta în elaborarea lucrării. Criteriile de selecție au fost: rolul politic, deținerea unor funcții importante din punct de vedere politic, sau contribuția adusă societății.

Dacă îți place recenzia cărții DICȚIONAR BIOGRAFIC DE ISTORIE A ROMÂNIEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stan Stoica

Astfel că, regăsim atât personalități care s-au remarcat prin curajul și dorința puternică de a aduce un plus de valoare, cât și personalități care au influențat în mod negativ evoluția societății românești.

Un argument adus de către redactor a fost acela că informațiile expuse în dicționar sunt pur obiective, fără impresii personale, tocmai pentru a se evita influențarea cititorului. Părerile oamenilor sunt împărțite în ceea ce privește Istoria României. Poate unele persoane admiră personalități istorice pe care alții le blamează. Acest punct de vedere obiectiv al redactorilor este venit strict din dorința de a informa corect cititorul, expunând faptele exact așa cum au fost ele.

Tocmai din acest motiv, redactorul Stan Stoica oferă ocazia fiecărui cititor de a participa activ la elaborarea unei noi ediții a acestei serii, printr-o invitație de a contribui cu sugestii sau informații noi. Acțiune pe care eu o consider mai mult decât bine venită.

În ceea ce privește structurarea informației, aceasta a fost făcută după normele enciclopedice. Regăsim numele personalităților marcante din Istoria României, aranjate de la A la Z, urmate de informații esențiale precum: data și locul nașterii, funcția deținută, distincțiile primite și un istoric al faptelor sale.

Hărțile istorice expuse printre ultimele file ale cărții ne oferă ocazia de a urmări evoluția societății românești încă din cele mai vechi timpuri, aducând un plus de informație. De la provincia romană Dacia, până la Statul Român de după revoluția din 1989, hărțile trasează cu exactitate conturul unei societăți marcate de o istorie tumultoasă.

Scopul acestui dicționar este acela de a aduna biografiile celor mai importante personalități din Istoria României într-o singură lucrare, pentru ca cititorii să poată accesa informația rapid și corect. După cum afirma și academicianul Dinu C. Giurescu, Dicționarul este un instrument cu totul necesar. Reprezintă un început de drum pe care sugestiile și observațiile cititorilor îl vor completa.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DICȚIONAR BIOGRAFIC DE ISTORIE A ROMÂNIEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Dicționar Biografic De Istorie A României
Autor: Stan Stoica
,
Vasile Mărculeț, Stănel Ion, Alexandru V. Ștefănescu, Valentin Vasile,
,
Valentina Bilcea, George Marcu, Constanța Pirotici
An apariție : 2008
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 632
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 255

Alte recenzii de la Stan Stoica:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 986 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 15 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments