Recenzie „Facebook. Povestea din spatele unui brand de succes” de Steven Levy

de | nov. 25, 2022 | Biografii, Non Fictiune, Recenzii cărți

„Facebook. Povestea din spatele unui brand de succes” de Steven Levy este o carte la care cu siguranță nu aș fi ajuns dacă nu era Editura Rao. Este vorba despre un volum de nonficțiune, un fel de biografie sau investigație despre compania Facebook și despre fondatorul acesteia, Mark Zuckerberg. 

„Facebook. Povestea din spatele unui brand de succes” este așa cum spune și titlul, istoria reală, nespusă până acum, foarte bine documentată, a uneia dintre cele mai controversate, puternice, dar și longevive companii de social media din America – Facebook. 

Eu am avut un fel de relație de iubire-ură cu această carte. La început m-a atras titlul și prezentarea de pe verso. Aveam promisiunea de a citi despre istoria Facebook, despre dedesubturile companiei și despre cum a reușit în ciuda multor scandaluri și piedici Mark Zuckerberg să ajungă până în ziua de azi pe picioare, la conducerea uneia dintre cele mai cunoscute rețele de socializare din întreaga lume.

Când am descoperit totuși că este vorba despre un monstru de carte, de 768 de pagini, înțesat de statistici, nume, ani și date, m-am lăsat un pic descurajată. Nu am parcurs volumul prea repede și nici nu m-a atras mereu în egală măsură. Dar m-am ținut de lectura investigației jurnalistului Steven Levy și spre sfârșit, în ultimele 200-300 de pagini chiar m-am lăsat acaparată de tot ce am aflat.

Știam câte ceva despre Facebook și fondarea acestuia în anul 2004, dar și despre CEO-ul Mark Zuckerberg

Am cont pe rețeaua aceasta de socializare de mult timp și trebuie să recunosc că la început am fost foarte atrasă de concept. În prezent nu sunt mai deloc activă și recunosc că folosesc Facebook rar și doar pentru anumite servicii ale sale.

Am observat și nu prea de-a lungul timpului schimbările făcute în cadrul platformei, în funcție de cât de activă eram. Am auzit câte ceva și despre criticile la adresa Facebook și despre scandalul cu alegerile americane din 2016. 

Însă datorită acestei cărți atât de bine scrisă, imparțială și plină de informații reale și amănunțite, pentru care autorul a lucrat o bună bucată de timp, am aflat mult mai multe detalii, realități și picanterii despre întreaga istorie Facebook de până în prezent.

Așadar, totul a început cu studentul Mark Zuckerberg care a dorit să apropie lumea, să facă socializarea mai ușoară prin intermediul internetului. El a creat un simplu site pentru studenți care avea să-i ajute să comunice și să-și împărtășească cursuri și idei în cadrul campusului. Apoi a trecut la abordarea mai multor universități din America, ca mai apoi să ajungă să conecteze nu doar toate Statele Unite, ci și întreaga lume.

În ziua de azi, Facebook sau Meta cum i se spune acum arată total diferit față de cum arăta la începuturile sale

Nu mă refer doar la începuturile studențești, ci și față de cum era când m-am înscris eu prima dată pe platformă.

Oferă mult mai multe servicii și funcții, afișează o grămadă de reclame. Compania mamă deține Instagram, Messenger, Oculus VR și WhatsApp. Are o concurență mică și este cea mai populară rețea de socializare din 2022, în funcție de numărul de utilizatori activi lunari.

Poate că pentru noi, europenii, Facebook nu a însemnat decât o rețea socială, în care comunicam cu prietenii, jucam jocuri, încărcam poze, urmăream știri și distribuiam conținut interesant. Dar pentru americani și pentru restul lumii compania a avut un impact destul de nociv din cauza schimbărilor produse în ea, scurgerilor de informații, confidențialității nu prea bine pusă la punct și fake news-urilor manipulatoare.

Da, am aflat despre asta din carte și nu din altă parte. Este chiar uimitor să vezi atâtea amănunte, scandaluri, inovări, demiteri, progrese și vâlvă despre ceea ce s-a dorit a fi cea mai amplă rețea de conectare umană din istorie, o inițiativă evident optimistă din partea unui pasionat de programare din America.

Citind însă capitol cu capitol și ajutându-te și de notele de la sfârșit sau de index, vei afla că motto-ul companiei sau mai degrabă al fondatorului Mark Zuckerberg – Mișcă-te rapid și schimbă lucrurile! – nu a însemnat mereu numai părți pozitive și a adus nu numai o schimbare binevenită în lume.

Și acum, la final, eu vă recomand această carte deoarece nicăieri în altă parte, nici chiar pe Wikipedia, nu veți putea afla atât de multe lucruri și adevăruri despre Facebook, cum o veți face datorită acestei biografii

Da, este un volum gros și încărcat de amănunte la care trebuie să fiți atenți, dar se merită dacă sunteți cât de cât curioși despre istoria Facebook și despre ce a adus crearea rețelei întregii lumi.

Titlu: FACEBOOK. POVESTEA DIN SPATELE UNUI BRAND DE SUCCES
Autor: Steven Levy
An apariție : 2022
Editura: RAO
Nr. Pagini: 768
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 4596

Alte recenzii de la Steven Levy:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 21 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments