Recenzie ”Am fost sclavă Daesh” de Jinan și Thierry Oberle

de | iun. 29, 2017 | Biografii, Conspirații și Scandaluri, Recenzii cărți

Statul Islamic este, cu siguranță, cel mai controversat fenomen ideologic, politic și militar în această decadență a secolului XXI. Fiecare știre despre ei înfioară mentalitatea europenilor, dându-le o alură și mai înfricoșătoare, de barbari rupți parcă de pe paginile istoriei antice. Pe lângă această popularitate macabră, Statul Islamic devine tot mai des și subiectul analizelor memorialistice, literare, documentare.

Ajunsă la Bookfest în acest an, am optat pentru achiziția mai multor cărți cu această tematică, apărute la îndrăgita mea editură Polirom. Printre cele câteva volume achiziționate, am înhățat și istoria lui Janin. Însăși titlul cărții mi se pare cutremurător, mai ales că sclavia în gândirea noastră se echivalează cu acei robi vânduți pe piețe de carne vie și se pare că nu am fost departe de adevăr.

Janin, o fată de doar 18 ani, proaspăt căsătorită, cade ostatică în mâinile soldaților Daesh (această titulatură este denumirea arabă a Statului Islamic), atunci când încearcă disperat să se retragă pe muntele sacru împreună cu familia soțului său.

Câte ceva despre această eroină, căci cred că nu poate fi calificată altfel. Jinan face parte din comunitatea Yazidiților, care reprezintă un grup religios, de etnie kurdă, a căror credință este un sincretism intre islam și vechile religii persane, cu precădere, zoroastrismul. Aceștia au fost supuși unor multiple genociduri pentru apartenența lor religioasă, care nu are absolut nimic din fanatismul radicalist al islamiștilor. Yazidiții sunt monoteiști, adică cred într-un singur Dumnezeu și cei 7 îngeri, care au menirea să protejeze Pământul.

Deseori, Yazidiții au fost învinuiți de adorațiune a diavolului pentru simplul fapt că îi neagă existența, pe când islamiștii îl întruchipează în imaginea necredincioșilor cărora le-au declarat război. Victimele acestui conflict ideologic rămân a fi populațiile băștinașe, care tot ce și-au dorit mereu este pacea.

Revenind la narațiunea noastră, Jinan traversează toate chinurile iadului, fiind vândută ca sclavă, bătută, umilită și convertită forțat la islam. Are unele momente de disperare în cele 11 săptămâni de sechestru, dar găsește tăria și forța de a merge mai departe, reușind într-un final să fugă din acel iad.

Problemele sale nu se termină însă aici, deoarece proveniența sa dintr-o comunitate închisă ca valori și gândire, o stigmatizează lăuntric, dar oprobiul islamic nu lasă tăgadă acestui fapt și societatea civilă națională și internațională începe să privească aceste ”stafii” evadate ca pe niște victime, care s-au întors distruse, dar cu onoarea nepătată.

Cartea este scrisă într-un ritm alert, așa că nu veți pregeta să o citiți cât mai repede, iar limbajul ușor, popular, încărcat cu substrat emoțional o să vă trezească cele mai diverse stări, începând cu frustrare și terminând cu ură.

Lecturi frumoase!

Titlu: AM FOST SCLAVĂ DAESH
Autor: Jinan
,
Thierry Oberle
An apariție : 2016
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2075

Alte recenzii de la Jinan :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 8 luni, 24 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 7 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments