Recenzie ”Gânduri către Sine Însuși” de Marcus Aurelius

de | iul. 16, 2015 | Filosofie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA GÂNDURI CĂTRE SINE ÎNSUȘI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

ganduri-catre-sine-insusita-eis-eauton_1_fullsizeCartea „Gânduri către Sine Însuși” de Marcus Aurelius (la alte edituri apare cu titlul Meditații) este… impresionantă (nu sunt hotărât care este cuvântul cel mai potrivit).

Găsesc dificil să scriu această recenzie. Nu știu cum aș putea să vă spun despre o carte în care găsești atât de multe lecții despre viață. Atât de bogată este, încât, îmi vine greu să decid, care idee este mai importantă pentru a o nota în jurnalul meu de reflecții (da, am un asemenea jurnal).

Încep cu a vă spune că Marcus Aurelius a fost un împărat roman foarte educat, un adept al curentului din filosofie numit stoicism. „Împăratul Filosof” a scris această carte (era gândit ca un jurnal personal) pe parcursul domniei sale, care, a fost marcată de mari probleme politice și sociale.

Personal mi se pare incredibil cum un om atât de puternic în stat a reușit, printr-un stil de viață umil, dictat de filosofie, să fie nu doar un model demn de urmat, dar și un adevărat lider.

Marcus Aurelius demonstrează faptul că Platon a avut dreptate în lucrarea sa Republica: un adevărat lider trebuie să studieze și să fie adeptul filosofiei.

Am cumpărat această carte în data de 14 martie 2015. Au trecut câteva luni până să am timpul necesar deschiderii cufărului de înțelepciune. Și mă bucur! O dată ce am început-o, greu am lăsat-o. NU este menită doar a fi citită. Ea trebuie înțeleasă și asimilată.

Stoicismul este un stil de viață.

Citind această carte, am realizat că, o mare parte a conceptelor din prezent privind dezvoltarea personală, își au originea în filosofie, cel puțin în stoicism. Acest curent filosofic te învață să ai curaj, să îți respecți propria natură, să fii în concordanță cu ea, să îți cunoști propriul daimon și să acționezi corespunzător în viață.

Te îndeamnă la o existență virtuoasă și înțeleaptă. Cuprinde sfaturi clare despre cum să abordăm diferite probleme: dezamăgirea, moartea, fericirea; cum fiecare percepem lumea altfel, cum trebuie acționat corect etc.

Pot să tot continui dar ceea ce vreau să înțelegeți, pe scurt, este că stoicismul are puterea să vă îmbogățească viața, iar Marcus Aurelius este un mentor de excepție. Pe mine m-a ajutat.

Exemplarul pe care eu l-am citit este de la editura Humanitas. Ador cărțile lor. Cred că 30-40% din biblioteca personală au logo-ul Humanitas. Prin urmare, această carte, vine pe lângă textul propriu-zis, cu două componente în plus.

În primul rând, și foarte important, cu un studiu introductiv despre stoicism și viața lui Marcus Aurelius. Este o componentă esențială care completează minunat cartea. Nu este ușor de lecturat dar te ajută să înțelegi stoicismul. Fără a lectura acest studiu introductiv, nu cred că vei putea înțelege la fel de bine textul lui Marcus Aurelius. De fapt sunt sigur.

A doua componentă, deși nu este practică, este captivantă. Prezenta ediție este bilingvă. În alte cuvinte, o dată ajuns la textul autorului roman, pe pagina din stânga aveți textul în greaca veche, așa cum  a fost scrisă de împărat, iar pe partea dreapta traducerea în limba română.

Unii poate vor spune că este o irosire de hârtie sau pur și simplu nu vor găsi rostul acelui text. Mie personal îmi place. Îmi pare însă foarte rău că nu știu să citesc greaca veche.

Desigur cartea este plină de explicații la aproape fiecare paragraf cu note și bibliografie.

Este realizată într-o asemenea manieră încât și pentru un începător (ca mine) cititul și înțelesul textului este accesibil.

Conținutul propriu zis a cărții nu are o structură clară. Repet, Marcus Aurelius nu a scris acest jurnal pentru a fi citit de către public. Este un dialog cu sine însuși. Este modul prin care el își reamintea ce este cu adevărat important în viață. Din acest motiv nu voi intra în detalii. Nu pot să scriu o recenzie la gândurile sale. Trebuie ca voi singuri să le descoperiți.

Ne apropiem de sfârșitul recenziei. Prin urmare, tot ce mai pot adăuga la această recenzie săracă în comparație cu cartea pe care o reprezintă, este să o condimentez cu un gram din înțelepciunea Împăratului Filosof:

„Este rușinos ca, într-o viață în care trupul tău nu se lasă copleșit de slăbiciune, sufletul s-o facă primul” – Marcus Aurelius

„Cei care nu urmăresc cu atenție mișcările propriului lor suflet sunt, în mod inevitabil, nefericiți” – Marcus Aurelius

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții GÂNDURI CĂTRE SINE ÎNSUȘI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Marcus Aurelius sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GÂNDURI CĂTRE SINE ÎNSUȘI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Gânduri Către Sine Însuși
Autor: Marcus Aurelius
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.07.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Prezentarea acțiunii: Povestea acestei cărți începe cu Winnie Foster, o fetiță de 10 ani care locuiește cu familia ei dintotdeauna în Treegap. Familia ei deține pădurea de acolo și, în același timp izvorul. Într-o zi, după o discuție cu broscoiul ei, Winnie decide să...

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Prezentarea acțiunii din Soarele a murit în zori: Totul începe când scriitorul Corneliu Cara primește o vizită neașteptată de la un străin, în miezul nopții. Deși nu îl mai văzuse în viața lui pe omul care se arată la ușa lui, Cara decide să îl asculte. Mulți ar spune...

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

O scurtă prezentare a acțiunii: Ar putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste. Tu, cititorule,...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2497 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Catalin Baroncea

Multumesc pentru recenzie!