Recenzie „Gândurile mele din vremea războiul” de Regina Maria

de | dec. 21, 2021 | Istorie, Memorii, Recenzii cărți

Gândurile mele din vremea războiul este o colecție de memorii care vine din perspectiva unei figuri impunătoare, dar umilă și aproape de oameni. Pe lângă un simplu jurnal, cu sentimente și fapte reale, te întâlnești cu poveștile unor oameni simpli, ale românilor de pretutindeni, ale soldaților din vremea războiul și ale celor rămași acasă.

Regina Maria se prezintă ca venind de departe, dar se consideră și cea mai apropiată de poporul ei, fiind atentă la nevoile celor din jur, români sau nu. Se știe despre ea că a scris romane, piese de teatru și povești pentru copii cu dragoste și pasiune.

Aflăm povești de război, ale unor oameni apropiați de regină, ale unor nume importante pentru istorie, povești din timpul reîntregirii naționale din 1918. Cu o sinceritate aparte, cu patriotism și cu devotare, dar și cu umanitate, paginile scrise ca pentru sine ale Reginei Maria îți întăresc convingerile despre țară și monarhie.

Așa cum spune și titlu, războiul este laitmotivul și contextul tuturor povestirilor. Fie că le scrie de la Iași, București sau Bicaz, la început sau final de război, regina e acolo pentru toți ai poporului ei.

Mărturisește cum poporul se întoarce către ea, cum fiecare vizită a ei, cuvânt de încurajare sau rugăciune sunt primite de către bolnavi cu maxim respect, recunoștință și onoare. Venirea ei printre oamenii de rând le dă curaj și îi îmbărbătează, așa cum ea preia de le ei dorința de a continua și se simte pe deplin iubită de cei în față cărora este regina supremă.

A vrut să fie acolo la plecarea soldaților către luptă, să le arate cât înseamnă pentru ea, cum își pune încrederea în ei și cum înțelege durerea plecării spre necunoscut și imprevizibil. Neamul a răsplătit-o cu flori.

Sinceritate, istorie, cunoștințe, durere, înlesnire și iubire de țară și de aproape sunt cuvintele ce caracterizează cel mai bine următoarele pagini.

Cu un limbaj specific acelor vremuri, cu un stil apăsător, imperial, puternic, dar uman cartea Gândurile mele din vremea războiului e o lectură și o lecție totodată, un jurnal de război trăit prin ceilalți și o urmă de realitate în vieților celor de acum.

Titlu: Gândurile Mele Din Vremea Războiul
Autor: Regina Maria
An apariție : 2020
Editura: PAUL EDITIONS
Nr. Pagini: 221
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1859

Alte recenzii de la Regina Maria:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments