Recenzie „Gândurile mele din vremea războiul” de Regina Maria

de | dec. 21, 2021 | Istorie, Memorii, Recenzii cărți

Gândurile mele din vremea războiul este o colecție de memorii care vine din perspectiva unei figuri impunătoare, dar umilă și aproape de oameni. Pe lângă un simplu jurnal, cu sentimente și fapte reale, te întâlnești cu poveștile unor oameni simpli, ale românilor de pretutindeni, ale soldaților din vremea războiul și ale celor rămași acasă.

Regina Maria se prezintă ca venind de departe, dar se consideră și cea mai apropiată de poporul ei, fiind atentă la nevoile celor din jur, români sau nu. Se știe despre ea că a scris romane, piese de teatru și povești pentru copii cu dragoste și pasiune.

Aflăm povești de război, ale unor oameni apropiați de regină, ale unor nume importante pentru istorie, povești din timpul reîntregirii naționale din 1918. Cu o sinceritate aparte, cu patriotism și cu devotare, dar și cu umanitate, paginile scrise ca pentru sine ale Reginei Maria îți întăresc convingerile despre țară și monarhie.

Așa cum spune și titlu, războiul este laitmotivul și contextul tuturor povestirilor. Fie că le scrie de la Iași, București sau Bicaz, la început sau final de război, regina e acolo pentru toți ai poporului ei.

Mărturisește cum poporul se întoarce către ea, cum fiecare vizită a ei, cuvânt de încurajare sau rugăciune sunt primite de către bolnavi cu maxim respect, recunoștință și onoare. Venirea ei printre oamenii de rând le dă curaj și îi îmbărbătează, așa cum ea preia de le ei dorința de a continua și se simte pe deplin iubită de cei în față cărora este regina supremă.

A vrut să fie acolo la plecarea soldaților către luptă, să le arate cât înseamnă pentru ea, cum își pune încrederea în ei și cum înțelege durerea plecării spre necunoscut și imprevizibil. Neamul a răsplătit-o cu flori.

Sinceritate, istorie, cunoștințe, durere, înlesnire și iubire de țară și de aproape sunt cuvintele ce caracterizează cel mai bine următoarele pagini.

Cu un limbaj specific acelor vremuri, cu un stil apăsător, imperial, puternic, dar uman cartea Gândurile mele din vremea războiului e o lectură și o lecție totodată, un jurnal de război trăit prin ceilalți și o urmă de realitate în vieților celor de acum.

Titlu: Gândurile Mele Din Vremea Războiul
Autor: Regina Maria
An apariție : 2020
Editura: PAUL EDITIONS
Nr. Pagini: 221
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1637

Alte recenzii de la Regina Maria:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments