Gândurile mele din vremea războiul este o colecție de memorii care vine din perspectiva unei figuri impunătoare, dar umilă și aproape de oameni. Pe lângă un simplu jurnal, cu sentimente și fapte reale, te întâlnești cu poveștile unor oameni simpli, ale românilor de pretutindeni, ale soldaților din vremea războiul și ale celor rămași acasă.
Regina Maria se prezintă ca venind de departe, dar se consideră și cea mai apropiată de poporul ei, fiind atentă la nevoile celor din jur, români sau nu. Se știe despre ea că a scris romane, piese de teatru și povești pentru copii cu dragoste și pasiune.
Aflăm povești de război, ale unor oameni apropiați de regină, ale unor nume importante pentru istorie, povești din timpul reîntregirii naționale din 1918. Cu o sinceritate aparte, cu patriotism și cu devotare, dar și cu umanitate, paginile scrise ca pentru sine ale Reginei Maria îți întăresc convingerile despre țară și monarhie.
Așa cum spune și titlu, războiul este laitmotivul și contextul tuturor povestirilor. Fie că le scrie de la Iași, București sau Bicaz, la început sau final de război, regina e acolo pentru toți ai poporului ei.
Mărturisește cum poporul se întoarce către ea, cum fiecare vizită a ei, cuvânt de încurajare sau rugăciune sunt primite de către bolnavi cu maxim respect, recunoștință și onoare. Venirea ei printre oamenii de rând le dă curaj și îi îmbărbătează, așa cum ea preia de le ei dorința de a continua și se simte pe deplin iubită de cei în față cărora este regina supremă.
A vrut să fie acolo la plecarea soldaților către luptă, să le arate cât înseamnă pentru ea, cum își pune încrederea în ei și cum înțelege durerea plecării spre necunoscut și imprevizibil. Neamul a răsplătit-o cu flori.
Sinceritate, istorie, cunoștințe, durere, înlesnire și iubire de țară și de aproape sunt cuvintele ce caracterizează cel mai bine următoarele pagini.
Cu un limbaj specific acelor vremuri, cu un stil apăsător, imperial, puternic, dar uman cartea Gândurile mele din vremea războiului e o lectură și o lecție totodată, un jurnal de război trăit prin ceilalți și o urmă de realitate în vieților celor de acum.
