Cartea lui John D. Mayer vine cu o clarificare asupra sintagmelor tot mai des vehiculate precum ,,inteligenţă emoţională”, ,,influenţa personalităţii” sau ,,psihologii ascunse”.
Inteligenţa personală poate fi considerată şi drept un mic tratat care să îţi îmbunătăţească starea de zi cu zi. Doar simplul fapt ca poţi să înţelegi în asamblu cum se formează şi cum alegem, în mod inconştient, modelele de personalitate sau cum îţi poţi ghida alegerile personale prin intermediul conştiinţei interioare te îndeamnă să fii mult mai atent/ă la modalitatea în care îţi desfăşori acţiunile.
Mayer este considerat părintele conceptului de inteligenţă emoţională, fiind profesor de psihologie la Universitatea din New Hampshire şi inovator în acest domeniu, publicând valoroase articole pe această temă.
Mai mult, am putea traduce conceptul de inteligenţă persoanală, într-un limbaj mai accesibil sau mai cunoscut, ca fler. Sau intuiţie. Ne referim aici la capacitatea de a îi înţelege pe ceilalţi şi, automat, pe tine însuşi. La a realiza instant pe cine vrei sau nu în viaţa ta sau la îmbunătăţirea interacţiunilor sociale.
Cei cu o astfel de inteligenţă sunt recunoscuţi din ce în ce mai uşor: sunt deschişi, gata de a cunoaşte oameni noi, gata de acţiune, curioşi şi nu se tem de schimbare.
,,Desigur, uneori interpretăm o persoană gândindu-ne doar la trăsături sau alegând o frântură a unei istorii de viaţă, iar după aceea decidem că înţelegem suficient de bine individul.ˮ
Importanţa acestei teme este demonstrată încă de la început prin numeroase argumente, studii de la universităţi celebre şi prin experimente pe un număr relativ mare de persoane.
John Mayer propune capitole precum ,,Oamenii din jurul nostru”, ,,Un ghid pentru a face alegeri” sau ,,Creştem odată cu inteligenţa personală” pentru a sublina din nou faptul că informaţiile la care face referire au influenţă atât pe plan personal, cât şi profesional. Într-un final, totul se rezumă la interacţiunea cu ceilalţi, la relaţiile cu ei, dar şi la modul în care ne percepem pe noi înşine.
Inteligenţa personală nu face parte din categoria cărţilor celor mai uşor de citit, prezentând numeroase statistici şi experimente sociale, dar poate fi considerată o carte relaxantă, din care poţi afla o mulţime de informaţii noi şi preţioase.
