Recenzie Introducere în Psihanaliză de Sigmund Freud

by | Jan 24, 2015 | Dezvoltare Personală, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA INTRODUCERE ÎN PSIHANALIZĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Introducere in psihanaliza “Introducere în Psihanaliză”, opera I din colecția Sigmund Freud este și va fi întotdeauna pentru mine o poartă spre înțelegerea vieții.

Nu foarte mulți cunosc  cu adevărat în ce constă Psihanaliza și contribuția ei în dezvoltarea noastră. Unii o critică, alții o ignoră iar unii o studiază.

Mahatma Gandhi spunea următoarele cuvinte „La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta și apoi vei câștiga.”. Consider că acesta este cel mai bun rezumat al operei lui Sigmund Freud.

Deigur aș putea să enumăr toate motivele pentru care psihanaliza este contestată sau adorată. Nu mă voi angrena în această discuție, în fond este o recenzie.

Cartea este foarte frumos structurată. De fapt este scrisă într-o manieră foarte personală, directă. Poți să simți că ești prezent la un seminar de-al lui Freud, iar el stă în fața ta și îți explică tot ceea ce el a descoperit. Îl “auzi” cum vorbește cu tine datorită faptului că este scrisă la persoana întâi, a doua și a treia plural . Unele teme sau seminarii sunt mai greu de digerat fără câteva cunoștințe de bază în domeniu, însă multe sunt o plăcere de citit chiar și pentru un nou venit.  ( este totuși o introducere)

Ați pățit vreodată să vă gândiți la ceva și să spuneți altceva (act ratat)? Ați vrea să zgâriați puțin suprafața în a vă înțelege visele? De ce este sexualitatea importantă pentru individ? ( Atenție foarte mare!; nu se referă la actul sexual) Ce sunt pulsiunile? Ce este refularea? Ce este inconștientul, preconștientul, conștientul? Dar Id, ego și superego? etc.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Sigmund Freud

Acestea sunt doar câteva din întrebările ale căror răspunsuri le puteți găsi aici. Desigur este doar o introducere în curentul psihodinamic al psihologiei, în alte cuvinte, mai mult vă va deschide apetitul. Practic este un rezumat, ghid pentru întreaga operă freudiană. Dar este un rezumat scris de Freud însuși pentru tinerii studenți care doresc să intre în tainele psihologiei abisale.

Carte conține următoarele capitole mari: 1. Introducere în psihanaliză; 2. Interpretarea viselor; 3. Psihologia inconștientului4. Cuvântul de spirit și raportul său cu inconștientul5. Studii despre sexualitate; 6. Inhibiție, simptom și angoasă;  7. Nevroză, psihoză, perversiune; 8. Nevroză la copii; 9. Studii despre societate și religie; 10. Eseuri de psihanaliză aplicată; 11. Tehnica psihanalizei;

În concluzie recomand această carte cu căldură oricărei persoane doritoare a înțelege (în curent psihodinamic) viața, gândurile și comportamentele noastre. Este atât o carte pentru noii veniți în Psihologie cât și pentru cei deja scufundați în domeniu.

“Marile probleme ale lumii şi ale ştiinţei trebuie să ne solicite îndeosebi atenţia. Adesea, însă, nu serveşte la nimic formularea simplului proiect de a te consacra cutarei sau cutarei mari probleme, pentru că nu ştii întotdeauna încotro trebuie să-ţi îndrepţi paşii. În munca ştiinţifică este mai raţional să abordezi faptele pe care le ai în faţă, obiectele care se oferă de la sine investigaţiei noastre. Dacă procedăm cu seriozitate, fără idei preconcepute, fără speranţe exagerate şi dacă norocul ne surâde, se poate întâmpla ca, mulţumită conexiunilor care leagă tot şi toate, părţile şi întregul, această cercetare întreprinsă fără pretenţie să deschidă calea de acces pentru studiul unor mari probleme.” Sigmund Freud “Introducere în Psihanaliză”.

Titlu: Introducere în Psihanaliză
Autor: Sigmund Freud
An apariție : 2010
Editura: TREI
Nr. Pagini: 662
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 24.01.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O minunată introducere în Psihanaliză și în curentul psihodinamic al Psihologiei. Teorie susținută de multe exemple clinice sau întalnite în viața de zi cu zi.

Aspecte Negative:

Unele sub-capitole sunt foarte greu de înțeles fiind foarte tehnic explicate.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Prin ochii ei” de Sarah Pinborough

Recenzie ,,Prin ochii ei” de Sarah Pinborough

Louise are nevoie să iasă din rutină iar când îl întâlnește pe David la bar, atracția dintre ei este zguduitoare. Însă David se retrage după un sărut iar șocul lor apare atunci când află că vor munci împreună și că David va fi șeful ei. David îi arată lui Louise că nu...

Recenzie ,,Frânturi de lumină” de Amie Kaufman și Meagan Spooner

Recenzie ,,Frânturi de lumină” de Amie Kaufman și Meagan Spooner

Sofia a plecat de pe Avon cu un an în urmă, când tatăl ei a murit. Acum singurul ei scop este să îl omoare pe cel care i-a distrus viața, cel care conduce universul și din cauza căruia se pierd atâtea vieți nevinovate. Gideon este un hacker expert, cu o viață secretă...

Recenzie ,,Fărâme de șoapte” de Amie Kaufman & Meagan Spooner

Recenzie ,,Fărâme de șoapte” de Amie Kaufman & Meagan Spooner

Treaba lui Jubilee Chase este  să supună coloniștii rebeli de pe Avon.  Și să aibă grijă la cei care sunt afectați de Furie pentru că ea este singura pe care nu o poate afecta întrucât ea nu visează. Nu a mai visat din copilărie. Și nici dacă ar fi visat nu ar fi...

Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2139 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 45 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments