Recenzie ”Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni” de Valentina Bilcea

de | oct. 29, 2020 | Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ISTORIA ROMÂNILOR. DATE. FAPTE. OAMENI ARE REDUCERE PE:

Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul.     N. Bălcescu.

,,Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni” este o lucrare realizată sub coordonarea doamnei Valentina Bilcea. Cartea are ca și punct de plecare ,,Istoria românilor. O sinteză cronologică”. Autorii colaboratori au fost: George Marcu, Felicia Găliceanu, Stănel Ion, Mirela Grădină, Stan Stoica și Angela Bilcea.

Am considerat necesar să menționez toate persoanele care au contribuit la realizarea acestei cărți, deoarece consider că rezultatul muncii lor trebuie prețuit și pus la loc de cinste în bibliotecă. Volumul este dedicat în special elevilor și studenților, fiind accesibil și foarte ușor de lecturat, însă poate fi adresat și pasionaților de istorie. Dicționarul a fost publicat la Editura Meronia.

Pentru mine, Istoria a fost o materie foarte dificilă în liceu. Nu înțelegeam care este logica evenimentelor, nu reușeam să rețin ani sau nume. Nu știu nici acum care a fost motivul pentru care nu m-am simțit atrasă de această materie. Poate a fost modul în care doamna profesoară ne preda, sau poate a fost modul în care am abordat eu problema.

Dacă îți place recenzia cărții ISTORIA ROMÂNILOR. DATE. FAPTE. OAMENI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Valentina Bilcea

Astfel că, aș vrea să recomand cartea celor care se regăsesc în situația mea. În primul rând, pentru că în carte este prezentată o perspectivă generală asupra Istoriei românilor. Această perspectivă ne oferă tabloul complet al unei epoci și contextul în care anumite evenimente au avut loc, pentru a putea reveni asupra lor atunci când nu suntem siguri că am înțeles care a fost rezultatul unei acțiuni. De asemenea, acest lucru ne ajută să înțelegem logica evenimentelor.

În al doilea rând, informația este completă prin prezentarea atât a elementelor din sfera politică, cât și a celor din sfera economică, socială, culturală și spirituală. Aceste elemente au fost incluse pentru ca cititorul să poată identifica mai ușor consecințele lor, atât în momentul în care au fost aplicate, cât și după o perioadă de timp.

În al treilea rând, autorii nu s-au rezumat doar la evenimentele petrecute în spațiul românesc, ci au inclus și evenimentele din afara acestuia, dar care au avut impact asupra vieții românilor. Tot din dorința de a ajuta cititorul să înțeleagă imaginea de ansamblu și logica evenimentelor.

În cazul în care, cele trei motive enumerate mai sus, nu v-au convins să includeți această carte în biblioteca personală, vreau să mai adaug faptul că autorii colaboratori ai acestei cărți au inclus și anexe, glosar de termeni și abrevieri și hărți ale tărâmului românesc.

Anexele cuprind informații despre Constituțiile României elaborate în perioada 1866 – 1991 și informații privind Recensămintele oficiale ale populației din perioada 1899 – 2012. Glosarul de termeni și abrevieri este menit să ne faciliteze înțelegerea informației extrase din această carte, iar hărțile ne oferă imaginea clară a evoluției poporului și a tărâmului românesc, pornind de la Provincia romană Dacia, până astăzi.

De ce mai avem nevoie de Istorie? ,,Pentru că istoria este ca o oglindă pusă în fața fiecăruia dintre noi: cunoscându-ne trecutul ceva mai bine, ne vom vedea – și cunoaște – pe noi înșine mai bine” Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ISTORIA ROMÂNILOR. DATE. FAPTE. OAMENI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Istoria Românilor. Date. Fapte. Oameni
Autor: Valentina Bilcea
,
Stan Stoica, Mirela Grădină, George Marcu, Stănel Ion, Felicia Galiceanu, Angela Bilcea
An apariție : 2018
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 229

Alte recenzii de la Valentina Bilcea :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 986 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 15 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments