Recenzie ”Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni” de Valentina Bilcea

by | Oct 29, 2020 | Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ISTORIA ROMÂNILOR. DATE. FAPTE. OAMENI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul.     N. Bălcescu.

,,Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni” este o lucrare realizată sub coordonarea doamnei Valentina Bilcea. Cartea are ca și punct de plecare ,,Istoria românilor. O sinteză cronologică”. Autorii colaboratori au fost: George Marcu, Felicia Găliceanu, Stănel Ion, Mirela Grădină, Stan Stoica și Angela Bilcea.

Am considerat necesar să menționez toate persoanele care au contribuit la realizarea acestei cărți, deoarece consider că rezultatul muncii lor trebuie prețuit și pus la loc de cinste în bibliotecă. Volumul este dedicat în special elevilor și studenților, fiind accesibil și foarte ușor de lecturat, însă poate fi adresat și pasionaților de istorie. Dicționarul a fost publicat la Editura Meronia.

Pentru mine, Istoria a fost o materie foarte dificilă în liceu. Nu înțelegeam care este logica evenimentelor, nu reușeam să rețin ani sau nume. Nu știu nici acum care a fost motivul pentru care nu m-am simțit atrasă de această materie. Poate a fost modul în care doamna profesoară ne preda, sau poate a fost modul în care am abordat eu problema.

Astfel că, aș vrea să recomand cartea celor care se regăsesc în situația mea. În primul rând, pentru că în carte este prezentată o perspectivă generală asupra Istoriei românilor. Această perspectivă ne oferă tabloul complet al unei epoci și contextul în care anumite evenimente au avut loc, pentru a putea reveni asupra lor atunci când nu suntem siguri că am înțeles care a fost rezultatul unei acțiuni. De asemenea, acest lucru ne ajută să înțelegem logica evenimentelor.

În al doilea rând, informația este completă prin prezentarea atât a elementelor din sfera politică, cât și a celor din sfera economică, socială, culturală și spirituală. Aceste elemente au fost incluse pentru ca cititorul să poată identifica mai ușor consecințele lor, atât în momentul în care au fost aplicate, cât și după o perioadă de timp.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Valentina Bilcea

În al treilea rând, autorii nu s-au rezumat doar la evenimentele petrecute în spațiul românesc, ci au inclus și evenimentele din afara acestuia, dar care au avut impact asupra vieții românilor. Tot din dorința de a ajuta cititorul să înțeleagă imaginea de ansamblu și logica evenimentelor.

În cazul în care, cele trei motive enumerate mai sus, nu v-au convins să includeți această carte în biblioteca personală, vreau să mai adaug faptul că autorii colaboratori ai acestei cărți au inclus și anexe, glosar de termeni și abrevieri și hărți ale tărâmului românesc.

Anexele cuprind informații despre Constituțiile României elaborate în perioada 1866 – 1991 și informații privind Recensămintele oficiale ale populației din perioada 1899 – 2012. Glosarul de termeni și abrevieri este menit să ne faciliteze înțelegerea informației extrase din această carte, iar hărțile ne oferă imaginea clară a evoluției poporului și a tărâmului românesc, pornind de la Provincia romană Dacia, până astăzi.

De ce mai avem nevoie de Istorie? ,,Pentru că istoria este ca o oglindă pusă în fața fiecăruia dintre noi: cunoscându-ne trecutul ceva mai bine, ne vom vedea – și cunoaște – pe noi înșine mai bine” Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu.

Titlu: Istoria Românilor. Date. Fapte. Oameni
Autor: Valentina Bilcea
,
Stan Stoica, Mirela Grădină, George Marcu, Stănel Ion, Felicia Galiceanu, Angela Bilcea
An apariție : 2018
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Publicată la 29.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 324 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 29 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments