Recenzie „Iubire şi sânge” de Catherine Delors

Titlu: Iubire şi Sânge
Autor: Catherine Delors
An apariție : 2012
Editura: Rao
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Ana Dumitraşc
Publicată la 5.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Iubire şi sânge” de Catherine Delors
5 (100%) 2 votes

„Ţin în mână ceasul de aur al unui bărbat, gravat cu iniţialele P.A.C. şi mottoul Vivre libre ou mourirLibertate sau moarte. S-a oprit la ora unsprezece şi douăzeci într-o zi de vară cu ploaie, acum mai bine de douăzeci de ani. Nu l-am mai întors niciodată.”

Iubire şi sânge, sau cum îmi place mai mult, Mistress of the Revolution, titlul în original, scrisă de Catherine Delors descrie aventurile vieţii unei tinere franţuzoaice de viţă nobilă din secolul XVIII, care se găseşte captivă într-o societate însetată de schimbare şi de nou, şi care se manifestă prin ură şi violenţă faţă de cei privilegiaţi.

Gabrielle de Montsserat, cunoscută şi drept Belle, datorită calităţilor sale fizice, este nevoită să înfrunte încă de la o vârstă fragedă furtunile devastatoare care îi vor inunda viaţa. Obligată să se mărite de la cincispreze ani cu un văr îndepărtat ce i-ar putea fi tată, Gabrielle învaţă să ducă o luptă continuă pentru a supravieţui ororilor din timpul căsniciei, lăsând în urmă planurile naive de a-şi crea un viitor alături de prima sa iubire, un bărbat cu origini simple, Pierre-André Coffinhal.

„Îmi pierdusem speranţa că stă în puterea mea să-mi decid destinul. (…) Am ajuns să înţeleg că nu ne schimbăm în mod treptat, armonios, de-a lungul timpului, ci suferim transformări bruşte, care ne dau peste cap planurile cele mai bine întocmite, care ne schimbă caracterul şi ne remodelează linia vieţii, totul într-o secundă.”

Totuşi, aceasta reuşeşte să se elibereze de mariaj, rămânând o tânără văduvă, şi capătă libertatea mult dorită în Parisul monden şi controversat. Însă şi libertatea are un preţ în acele timpuri în care femeia este considerată un drept şi o proprietate a bărbatului. Aşadar, pentru a se adapta în sofisticata viaţă pariziană şi pentru a nu rămâne pe drumuri, renăscuta Belle, devine curtezana unui bărbat înstărit şi libertin, contele de Villers.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Catherine Delors.

Dar aventurile sale nu se opresc sub aripa protectoare a contelui. Belle se vede aruncată în vâltoarea Revoluţiei Franceze şi prinsă în curente opuse de gândire, cu o populaţie sărăcită şi revoltată de excesele înaltei societăţi, şi cu un rege şi o regină condamnaţi la moarte prin decapitare. Iar toate aceste acţiuni duc la o profundă schimbare în societate, care vor avea efecte şi în afara graniţelor sale.

În încercările sale de a supravieţui terorilor din Franţa acelor vremuri, Belle îl reîntâlneşte pe cel care l-a iubit în prima sa tinereţe, pe Pierre-André Coffinhal, care ajunge să fie unul din simbolurile Revoluţiei Franceze.

„Lumea pe care amândoi o cunoscusem se prăbuşise în valuri succesive de violenţă, pentru a fi înlocuită de una nouă, guvernată de legi impredictibile, care apăreau sub ochii noştri.”

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.